Felhívás a pedagógusokhoz és a szülőköz!
Sport
2011. jan. 4.

<p>A Babits Mihály Iskola Kuckó termében – kedden és csütörtökön – 14.00-tól 15.30-ig sakkedzés keretében ingyenes városi sakkiskola kezdte meg a működését! A városi sakkcsapat legjobbjai tartják az órákat.</p>

A sakkról sokan vallják, hogy ez az ősi játék a gondolkodás igen hatásos formálója. Eredetileg tanítási segédeszköz volt a sakk, Indiában egykor harcosok és hadvetérek oktatására szolgált, a középkori Európában fontos alapköve volt a lovagok képzésének.

A logikus, gyors gondolkodás nagyon fontos a mai életünkben. Ez a játék megtanít, hogy a cél elérését meg kell tervezni. Nincs esély a győzelemre, ha az embernek nincs hosszú távú (stratégia) és rövid távú terve (taktika).  Rugalmasan, a körülményektől függően kell ezt alkalmazni, hiszen szemben ül az ellenfél és ő is gondolkodik. Légvárakat építünk taktika nélkül, stratégia nélkül pedig csupán spontán döntéseket hozhatunk.

Kevesen tudják, hogy világos és sötét első lépésében 400 féle megoldás létezik. Második alkalommal már a világosnak 5362 variációja jöhet szóba, amire 71850 változattal válaszolhat a sötét.

A sakk nem virtuális, értéknélküli, káros játék.  Nálunk rosszat nem tanul egyetlen gyermek sem. Csak fejlődhet a gondolkodása – ami segíti a tanulást, javítja a memóriát - miközben a legjobbakból versenyjátékosok lehetnek.

 

Ezért várjuk a gyermekeket szeretettel!

 

Esztergomi Sakk Club

 

A képen egy feladvány van, a versenyjátékosok ismerik. Világos indul és a harmadik lépésben mattot ad.

A megoldást az esztergomisakkclub@citromail.hu címre lehet küldeni!

 

Kovács Géza

(forrás)