Miért nincs érdemi együttműködés Esztergomban?
Közélet
2010. dec. 15.

<p><strong>Az esztergomiak mostanában egymásra is kérdő tekintettel néznek, ha valaki a városban zajló eseményekről faggatja őket. Hogy mindenki tisztán lásson, Tétényi Éva polgármestert kérdeztük meg a legfontosabb, mindenkit érintő helyi ügyekkel kapcsolatban.</strong></p>

- A képviselő-testületi üléseken többször elhangzott Meggyes Tamástól és Steindl Balázstól, hogy személyesen Önt teszik felelőssé az adósságrendezési eljárás elindításáért. Elmagyarázná mindenki számára érthető módon, miért járunk most ebben a cipőben, illetve hogyan is néz ki a folyamat valójában?

 

- Az adósságrendezési eljárás kezdeményezése már az előző önkormányzat és személy szerint Meggyes Tamás törvényi kötelezettsége lett volna, amit számomra érthetetlen okból elmulasztott megtenni. Az adósságrendezési eljárás során egy reorganizációs terv és egy válságköltségvetés készül, melynek szakmai részét a most, december 15-én távozó jegyző állította volna össze. Dr. Marosi György munkahelyváltása a legrosszabbkor következett be, így ezt a munkát a polgármesternek, a hivatal dolgozóinak és az adósságrendezési bizottságnak kell elvégeznie a képviselő-testülettel együttműködve, legkésőbb december 25-ig.

 

- Mi fog történni ezután? Valóban tartanunk kell a vagyonfelosztástól, amivel a testület egy része fenyegetőzik?

 

- Ha a képviselők együttműködnek a polgármesterrel és az adósságrendezési bizottsággal, akkor a város elkerülheti a legrosszabb megoldást, a vagyonfelosztást, de ehhez konstruktív munka szükséges – ennek egyelőre csak az ellenkezőjéről tettek tanúbizonyságot a helyi Fidesz frakció tagjai. Az adósságrendezési eljárás addig tart, ameddig nem sikerül megegyezni minden hitelezővel, ezzel a képviselő-testület tagjai is tisztában vannak, ennek ellenére a Meggyes Tamás és Steindl Balázs vezette frakció minden eszközt felhasznál arra, hogy a nagy többséggel megválasztott független polgármestert minden szinten, fórumon ellehetetlenítsék, jó hírnevét rontsák, és Esztergom lakosságát, illetve az önkormányzati intézményeknél dolgozókat megtévesszék. Kizárólag a képviselő-testület döntésén múlik, és nem rajtam, hogy lesz-e vagyonfelosztás, azaz csődeljárás Esztergomban.

 

- Az esztergomi polgárok nagy része valószínűleg nem érti az egymásnak sokszor ellentmondó információk miatt, mi is történik a városban. Lehet ezen valahogy segíteni?

 

- Az esztergomi közösség az elmúlt évek pazarló gazdálkodása után joggal várja el, hogy konkrét válaszokat kapjon a közeljövő történéseiről, ezért decembertől havonta egy alkalommal önkormányzati értesítőt jelentetünk meg.

 

- A városban sokaknak úgy tűnik, hogy a városházi kommunikáció csak „kullog” a helyi Fidesz frakció keményen fogalmazó sajtóközleményei után.

 

- A városháza sajtóközleményt csak indokolt esetben adott ki eddig is, és ezen nem kívánok változtatni. A Steindl Balázs vezette frakció legutóbbi sajtóközleményében odáig merészkedett, hogy a városban bekövetkezett balesetekért is a polgármestert teszi felelőssé, melyet most itt is határozottan visszautasítok, és ismételten kérem a képviselőket, hogy bizonyítsák be Esztergomhoz és annak polgáraihoz való maximális lojalitásukat, valamint önös érdekeiket rendeljék alá a város és a közösség érdekeinek. Egyébként a Komárom-Esztergom Megyei Rendőrkapitányságtól kapott információk alapján kiderült, hogy valóban gyalogost gázolt egy személygépkocsi december első napjaiban Esztergom mellett. A baleset helyszíne azonban messze van a TIVI Kft. által a közvilágításból kikapcsolt területtől. A szerencsétlen eset a Dobogókői út Suzuki úton kívül eső szakaszán történt, a kereszteződéstől mintegy 200 méter távolságra, vagyis lakott területen kívül. Véleményem szerint a képviselőtestület legnagyobb frakciójának tagjai feleslegesen keltenek pánikhangulatot a városban, és olyan hamis állításokkal sokkolják a helyi polgárokat, amelyek alkalmasak arra, hogy megtévesszék saját választóikat is. Sokadszorra felajánlom hát, hogy kezdjünk együtt dolgozni Esztergom és az itt élők jövőjéért. Ha ez megtörténik, gyorsan, és nagyobb veszteségek nélkül tudjuk átvészelni ezt az időszakot.

 

Sz.Gy.

(forrás)