Adósságcsapdába vezetné Esztergomot a Fidesz
Közélet
2010. nov. 18.

<p>A 20 milliárdnyi hitelfelvétel miatt kialakult likviditási problémákat újabb hitelek felvételével akarja elodázni az esztergomi Fidesz frakció. Tétényi ellenáll, a Fidesz csődeljárás megindításával vádolja a polgármestert, aki ezt az MTI megkeresésére cáfolta.</p>

"Nem igaz, hogy csődeljárást jelentettem be, ezt most nem is tehettem volna meg. Amit a Fidesz segítségnek nevez, az egy újabb hitelfelvétel. Azaz nincs más eszközük a helyzet kezelésére, csak az, ami eddig is eladósította Esztergomot. Adósságkezelésre van szükség, nem csődeljárásra. Szakítani kell a hitelfelvételek gyakorlatával és válságköltségvetést kell készíteni, amíg a város összeszedi magát" - jelentette ki Tétényi Éva polgármester.

A Fidesz frakció szerint  a 90 napon túli lejárt követelések összege a város cégeinek tartozásokat nem számolva 150 millió forint, ami a város idei nagyjából 16 milliárdos költségvetésének kevesebb mint 1 százaléka.

"A Fidesz állításával szemben 1,3 milliárd forint a kifizetetlen számlaállomány, 20 milliárd forint a kötvénykibocsátás, a belső adósság 850 millió forint, az újszülötteket támogató Szent-Miklós Alapra 610 milliós lombard hitelt jegyeztettek be, továbbá 190 millió forintot nem fizettek be az alapba, 350 millió forint követelést pedig eladtak" - sorolta Tétényi Éva a város elmúlt tíz évének pénzügyi részleteit.

A polgármester szerint véget kell vetni a hitelfelvételeknek. Tétényi Éva rámutatott, hogy Esztergom működése jelenleg hiányt termel, amit nem újabb kölcsönökkel kell elfedni, hanem a város alapfeladatainak ellátására összpontosító, takarékos és fenntartható költségvetést kell készíteni.

(forrás)