Megint gyanúsított lettem
Közélet
2010. nov. 18.

<p>Meggyes Tamás ismét feljelentett. Jelentős érdeksérelem érte - állítja ő - mert a lakcímét közzétettük egy az ügyvédje által a bíróságra beadott előkészítő irat közzétételével. A rendőrség nyomozott, az ügyészség utasítgatott - gyanúsított lettem. Kiváncsian várom a panaszom elbírálását.</p>

A mai napomat a Kecskeméti Városi Rendőrkapitányságon kezdtem, ahol megtudtam, hogy Meggyes Tamás feljelentése alapján folyó nyomozás eredményeként gyanúsított lettem a Btk. 177/A § szerint üldözendő jelentős érdeksérelmet okozó személyes adattal való visszaélés bűncselekménye miatt. A tényállás szerint két eset kapcsán lettem gyanúsított:

  • az első 2009 tavaszán történt, amikor is Bejó Gábort 1 millió 100 forint kártérítésre perelte be Meggyes Tamás, és Bejó Gábor feltette a blogjára, a Szeretgom szerverére Meggyes keresetlevelét. Meggyes szerint a keresetlevélben nyilvánosságra került a lakcíme, mely miatt őt olyan jelentős érdeksérelem érte, hogy emiatt engem mindenképp el kell majd ítélnie (gondolom minimum teljes vagyonelkobzásra és húsz év fegyházra) a bíróságnak.
  • a második eset 2010 tavaszán történt: a Szeretgom szerverét nem sikerült Meggyesnek ideiglenes intézkedés keretében lefoglaltatnia. Ennek kapcsán is teljes terjedelemben közzétettük a bíróságtól kapott iratokat, melyben ugyancsak szerepel Meggyes Tamás lakcíme, mellyel őt ismételten olyan jelentős érdeksérelem érte, hogy immáron folytatólagosan elkövetett személyes adattal visszaélés bűncselekménye lett a vád.

A gyanúsítás ellen természetesen panasszal éltem, mely röviden három fő körülményt igyekezett a láthatóan célt tévesztett nyomozóhatóságok tudomására hozni:

  • A 2009 tavaszi iratokban nem található meg Meggyes lakcíme - ehelyett a Széchenyi tér 1. cím olvasható mindenhol. Én nem gondolnám, hogy a városházára jelentkezett volna be Meggyes, ennyire botor még ő sem lehet.
  • Az adatvédelmi törvény szerint:

3. § (1) Személyes adat akkor kezelhető, ha

a) ahhoz az érintett hozzájárul,

Továbbá:

(4) Törvény közérdekből - az adatok körének kifejezett megjelölésével - elrendelheti a személyes adat nyilvánosságra hozatalát. Minden egyéb esetben a nyilvánosságra hozatalhoz az érintett hozzájárulása, különleges adat esetében írásbeli hozzájárulása szükséges. Kétség esetén azt kell vélelmezni, hogy az érintett a hozzájárulását nem adta meg.

(6) Az érintett kérelmére indult eljárásban a szükséges adatainak kezeléséhez való hozzájárulását vélelmezni kell. Erre a tényre az érintett figyelmét fel kell hívni.

Magyarul: az adatkezelés jogszerú volt, hiszen azzal, hogy Meggyes beperelt, explicite felhatalmazott, hogy az eljáráshoz szükséges adatait alperesként kezeljem - ha kell (mert a védekezésemhez ez szükséges) nyilvánosságra hozzam, kiplakátoljam vele az összes hírügynökséget, stb.

  • A jelentős érdeksérelmet elég jelentősen cáfolja az a tény, hogy Meggyes lakcíme jelen pillanatban is minimum a következő nyilvános internetes oldalakon fellelhető:
  1. http://www.egominfo.hu/node/1243

  2. Az egominfo.hu 2009-es cikke, melyben szó szerint idézi a 2009. július 9-i testületi ülés egyik előterjesztését, melyben az előterjesztő Knapp János Pál „Mindenki előtt ismert” kezdettel vezeti be a Meggyes Tamás házának címét tartalmazó mondatot. A cikk nyilvános, ahhoz az interneten keresztül bárki hozzáférhet.

  3. http://www.esztergom.hu:8080/eloterjesztesek/testuleti//2009/2009-07-09/csutortok-17-ig/surg-kolcson%20modositas%20(272).doc

  4. A 2009. július 9-i előterjesztés, melyben Knapp János Pál Meggyes Tamás lakcímét, mint személyes adatot felfedi. Az előterjesztés közokirat, tartalma nyilvános, ahhoz az interneten keresztül bárki hozzáférhet.

  5. http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_vagyonpub.vagyon_kiir?P_FNEV=/vagyon/2010/m032_j0100514k.pdf&p_cont=application/pdf

  6. Meggyes Tamás 2009. évi vagyonnyilatkozata, nyilvános irat az országgyűlés honlapján át elérhető. Az irat nyilvános, ahhoz az interneten keresztül bárki hozzáférhet.

  7. http://www.esztergom.hu/files/DownloadFile?topic=esztergom\files.nsf&did=CCFCCCC74694942BC12576E8002D9104&filename=14-2010._(iii.12.)_oevb_hatarozat.pdf

  8. A Helyi Választási Bizottság határozata Meggyes Tamás országgyűlési választáson való nyilvántartásba vételéről. A határozatban Meggyes Tamás lakcíme tisztán olvasható. Az irat nyilvános, ahhoz az interneten keresztül bárki hozzáférhet.

  9. http://www.esztergom.hu/files/DownloadFile?topic=esztergom\files.nsf&did=02259906CBB3042EC125779D002EF172&filename=98-2010._ix.4._hvb_hatarozat.pdf

  10. A Helyi Választási Bizottság határozata a Fidesz-KDNP kompenzációs listájának nyilvántartásba vételéről. Benne többek között Meggyes Tamás lakcíme. Az irat nyilvános, ahhoz az interneten keresztül bárki hozzáférhet.

     

Kiváncsian várom, hogy az illetékes ügyészség miként bírálja el a panaszomat.

(forrás)