Hamisan vádol Meggyes?
Közélet
2010. nov. 11.

<p>Idézés érkezett a Pápai Városi Bíróságról - 3 rágalmazás miatt indult büntetőeljárás vádlottjaként személyes meghallgatásra idézték a Szeretgomot üzemeltető cég ügyvezetőjét. A feljelentő az évek óta hasonló ügyekben a mentelmi joga mögött megbúvó Meggyes Tamás, a feljelentés tárgyai felhasználói kommentek. A kommentek írói harmadik személyek.</p>

2010. március 2-én kelt feljelentésében - melyet hivatalos személyként, polgármesterként, a polgármesteri pecsét elhelyezésével írt alá - többek között a "honlapon a kommentek elhelyezésére lehetőséget biztosító személyek ellen" bűnsegédként tett feljelentést Meggyes Tamás, aki a bíróságtól természetesen ezen ügyben is kérte volna a Szeretgom számítástechnikai rendszerében található adathordozók lefoglalását.

A kommentekben a feljelentett harmadik személyek olyan véleményeknek adtak hangot, miszerint Meggyes "műveletlen polgárkontár", "felkészületlen nímand", "szerencsétlen", "faragatlan tuskó", "saját, erősen beszűkült gondolatvilágából indul ki", "pojáca", "idióta", "alulképzett, neveletlen polgárkontár", "kocsmából kiemelt csapos", "szerencsétlen kétszinű ember". A kezünkbe került feljelentésen kívül további feljelentések nyomán is indulhattak ügyek, ezekben az ügyekben azonban a Pápai Városi Bíróság elmulasztotta megküldeni az idézetteknek a keresetlevelet.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a jelenlegi bírói gyakorlatban a fenti kifejezések nem alkalmasak a közszereplői mivoltát akkor még polgármesteri pecsétjével is alátámasztó Meggyes becsületének sérelmére - gondoljunk csak a Paizs Miklós féle "Balra át" ügyére, ahol Grespik László tett feljelentést, de a bíróság megállapította, hogy a közszereplő feljelentő becsületének sérelmére nem alkalmas Paizs dalának "Vagy az a féleszű Grespik László, zsinórt a nyakába azt' lógjon a tapló." mondata.

Az ügy pikantériája, hogy a 2001. évi CVIII. törvény hatályos szabályozása szerint (mely egy nemzetközi szerződésen alapul) a Szeretgom üzemeltetője semmilyen módon nem vonható felelősségre a harmadik személyek által feltöltött tartalmak, hozzászólások miatt mindaddig, amíg azok jogsértő voltára valaki bizonyíthatóan és egyértelműen fel nem hívja a szolgáltató figyelmét. Ráadásul az expolgármester által használt "a kommentek elhelyezésére lehetőséget biztosító személyek" körébe tágan értelmezve akár az a személy is beleérthető, aki a kommentelőnek számítógépet adott el, megtanította annak használatára, kifizeti a villanyszámláját, internetszámláját, internetszolgáltatást nyújt részére, stb.

A Szeretgom.hu üzemeltetője egyetlen kifogásolt hozzászólással kapcsolatban sem kapott előzetesen megkeresést, jogsértés jelzését - ennek hiányában pedig semmilyen felelőssége nincs az azokban foglalt, esetleg jogsértő tartalmakkal kapcsolatosan. A megindult büntetőeljárások lezárulta után azonnal hamis vád miatti büntetőfeljelentéssel fogunk élni az ügyészségen a feljelentő Meggyes Tamás ellen.

(forrás)