Kövér a szőnyeg szélére állította Meggyest
Közélet
2010. okt. 29.

<p>Muszáj lesz együttműködnie Esztergomban a Fidesznek Tétényi Éva független városvezetővel. Információink szerint ezt ellentmondást nem tűrő hangon tegnap személyesen közölte Kövér László házelnök a szerdán Budapestre "felrendelt" Meggyes Tamás volt fideszes polgármesterrel és a képviselőtestület Fidesz-KDNP-s politikusaival.</p>

Úgy tudjuk, a Képviselői Irodaházban tartott megbeszélésen jelen volt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is, aki a párt megítélését rombolónak ítélte, hogy a választás óta attól hangos a sajtó: a Fidesz ott tesz keresztbe a polgármesternek, ahol tud. Kósa már múlt héten arról beszélt, hogy a Fidesz elnöksége is látja, "nem biztos, hogy jó irányba mennek a dolgok Esztergomban". Akkor még csak készült a helyi Fidesz arra, hogy - élve kétharmados testületi többségével - megvonja az új városvezető minden jog- és hatáskörét. Kósa akkor közölte: leülnek Meggyessel "elbeszélgetni". Úgy tudjuk, ezután Kövér beszélt is Meggyessel.

A jobboldal mégis beváltotta a fenyegetését és úgy módosította a képviselőtestület szabályzatát, hogy a hatáskör-elvonással megkötötték Tétényi kezét. Annak ellenére, hogy néhány órával korábban még együttműködést ígértek, illetve a Fidesszel szövetséges KDNP is felhívta Meggyesék figyelmét arra: nem tudnak azonosulni a Fidesz-képviselők magatartásával, és kérték őket, hogy alakítsanak ki partnerséget a polgármesterrel. Ám a testületi döntés nem lépett életbe, mert a jegyző - törvényességi aggályai miatt - vétót emelt, és az illetékes közigazgatási hivatal is megállapította a jogkör-elvonás törvénytelenségét. Emiatt Tétényi azóta sem írta alá a határozatot, mondván: nem hajlandó ellenjegyezni, érvényre juttatni a jogsértő döntést.

Ez a helyzet végleg felbosszantotta a Fidesz-vezérkart, így tegnap a teljes frakciót a fővárosba rendelték. Úgy tudjuk, a megbeszélésen Kövér és Kósa mellett részt vett Molnár Ágnes, a párt regionális igazgatója is. A "meghallgatásra" Meggyest fél órával a többiek előtt hívták be, hogy "nyolcszemközt" beszélhessenek. Ekkor a házelnök világossá tette: a vezetés nem akar több botrányt Esztergomban, ezért a helyi frakciónak muszáj együttműködni a polgármesterrel, de legalábbis nem lehetetleníthetik el a város működését.

Elmaradt az ülés

A "fejmosást" követően Meggyeséknek már a tegnapi testületi ülésen módjuk lett volna bizonyítani hajlandóságukat az együttműködésre, ám a városi közgyűlés tervezett ülését Tétényi Éva betegsége miatt el kellett halasztani. Úgy tudjuk, a jövő hét második felére hívják össze ismét az ülést, melyen döntést kellene hozni a bizottságok megalakításáról és az alpolgármesterekről. A testület ugyanis - a jobboldali többség kompromisszumképtelensége miatt - eddig egyetlen alpolgármestert sem választott, így a közgyűlés mulasztásos törvénysértésben van. Megírtuk: helyettes-választással próbálkoztak már, ám a Fidesz-KDNP olyan MSZP-s politikust ajánlott, aki nem is akart alpolgármester lenni, majd elutasították Tétényi azon javaslatát is, hogy maguk közül jelöljenek valakit. Kedden a polgármester egy LMP-s és egy Jobbikos helyettes választását javasolta, mire a jobboldal levette a kérdést a napirendről.

Forrás: nepszava.hu

(forrás)