Mesepark: 300 millió kellett volna csak a tervekre
Közélet
2010. okt. 16.

<p>Bizonyára mindannyian emlékszünk az országos sajtóban is beharangozott "Mesepark" projektre, a televízióban bemutatott látványtervekre. A szinte minden évben árvízzel sújtott Prímás szigetre, a Duna nagyvízi medrébe megálmodott projekt kapcsán eddig egyetlen kapavágás sem történt. Szerencsére: csak a tervek 300 millióba kerültek volna, az Önkormányzat szép csendben ejtette a projektet.</p>

Az erről szóló 287/2009. (IX. 8.) számú határozat így szól:

1. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága megállapítja, hogy az „Esztergom, Prímás-szigeti mesepark kialakítására vonatkozóan engedélyezési tervdokumentáció elkészítése" tárgyú közbeszerzési eljárásban a Csikós Terv Építésziroda Kft. (1111 Budapest, Bartók Béla út 20.) ajánlattevő érvényes ajánlatot tett és alkalmas a szerződés teljesítésére.

2. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága megállapítja, hogy az ajánlati felhívás rendelkezései szerint a jelen közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő a legalacsonyabb összegű ellenszolgátatást tartalmazó ajánlat szempontja szerint bírálja el az érvényes ajánlatokat.

3. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága megállapítja, hogy a Csikós Terv Építésziroda Kft. (1111 Budapest, Bartók Béla út 20.) ajánlattevő 239.652.000,- Ft + ÁFA összegű ajánlatot tett.

4. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága úgy dönt, hogy az „Esztergom, Prímás-szigeti mesepark kialakítására vonatkozóan engedélyezési tervdokumentáció elkészítése" tárgyú közbeszerzési eljárás a Kbt. 92.§ c) pontja alapján eredménytelenné nyilvánítja, tekintettel arra, hogy nem került az ajánlatkérő rendelkezésére álló anyag fedezet mértékére tekintettel megfelelő ajánlat benyújtásra.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester
Határidő: azonnal

Érdemes végigkövetni a Csikós építésziroda esztergomi karrierjét:  az első, a várostól szerzett megrendeléseik sokkal szerényebb összegekre rúgtak. 2008 novemberében kapták az első két megbízást a várostól. Ezek a Széchenyi tér 20. szám alatti üzlethelyiség átalakításának engedélyezési tervezési munkáiról és a főtéren elhelyezendő rendezvénysátor és kapu engedélyezési-kiviteli tervének elkészítéséről szóltak 1 720 000 Ft + ÁFA illetve 1 540 000 Ft + ÁFA díj ellenében.

A harmadik megbízás 2008. decemberében született: az Esztergomi Nemzetközi Hajóállomás vázlatterveinek elkészítésére kapott Csikós irodája megbízást 1 770 000 Ft + ÁFA összegért. A negyedik megbízás csupán 4 nappal a harmadik utánra datálódik: ebben a bizottság már az engedélyezési terveket rendeli meg hajóállomásra, 8 890 000 Ft + ÁFA értékben, valamint költségvetést is készíttet a tervezővel 350 000 Ft + ÁFA értékben.

Az ötödik megbízás 2009. március 19-én születik és a Széchenyi tér 7; 21; 23; 25 számú épületek felújításához szükséges előkészítő tervdokumentációk elkészítéséről szól 6 490 000 Ft + ÁFA értékben.  Egy héttel később újra dönt a bizottság: tárgyalásos közbeszerzési eljárást indít hirdetmény nélkül a Széchenyi téri ingatlanok vonatkozásában engedélyezési, kiviteli és belső építészeti tervdokumentáció készítésére, melyre egyedül a Csikós építészirodát hívja meg.

Március 31-én jön a hatodik megbízás: Csikósék belsőépítészeti tervet készíthetnek az "Aquafürdő Lobby"-hoz, bármi legyen is az (megfejtéseket kérjük a kommentek közé) 3 810 000 Ft + ÁFA értékben.

Május 7-én dönt a márciusban indított közbeszerzési eljárásról a bizottság: érdekes módon az egyetlen meghívott Csikós építésziroda nyeri a legalacsonyabb ajánlati árral az eljárást (más jelentkező nem is volt): a 89 525 000 Ft + ÁFA összegű ajánlat a nyerő. Ez lett az építésziroda hetedik megbízása. Igazán szerencse, hogy a közbeszerzést még márciusban indították: hiszen áprilistól már új közbeszerzési szabályok léptek életbe, és így erre a beszerzésre még a régi rend szerinti 90 milliós értékhatár vonatkozott. Az új szerint már nem lehetett volna tárgyalásos eljárást ilyen értékhatárú beszerzésre kiírni.

Nyolcadik megbízása már nem lett az irodának, mivel októberben 239 652 000 Ft + ÁFA értékű ajánlatát az újabb közbeszerzési eljárás során nem fogadta el az Önkormányzat bizottsága.

A Mesepark beruházás tehát áll. A város a jelek szerint 300 milliót már nem tudott elkölteni rá. Igaz a Csikós Építésziroda ezt megelőzően alig egy év alatt összesen több, mint 110 millió forint + ÁFA értékben kapott megbízásokat Esztergom Önkormányzatától. Utána viszont már egy fillért sem.

(forrás)