Orbán Viktor szerint "mindig valami izgalom van Esztergomban"
Közélet
2010. szept. 28.

<p>A kemma.hu interjút készített a Tatabányán vendégeskedő miniszterelnökkel, aki az újságíró több Esztergomot érintő kérdésére is válaszolt.</p>

Orbán szerint nyilvánvalóan Tatabánya lesz a következő pár száz évben is Komárom-Esztergom megye központja, így a tatabányaiak kenyere nem lesz vékonyabb, ha Esztergom elnyeri a megyei jogú város rangját. A megyeszékhely áthelyezéséről szóló szocialista kampányt kommunista zavarkeltésnek titulálta Orbán, az esztergomi zavaros ügyeket firtató kérdésre pedig ezt válaszolta:

Én magam nem tegnap óta vagyok a politikában, de amikor kezdődött a politikai pályám, már akkor is mindig valami izgalom volt Esztergomban. Tehát mindez nem függ össze a mostani polgármesterrel, nem függ össze a mostani ellenzékkel. Amióta az eszemet tudom, ebben a városban állandó belvillongások voltak. Nehéz ezt megfejteni annak, aki nem ott él, de Esztergomnak ilyen a politikai kultúrája.

Az újság felvetette az esztergomi szocialisták beadványának ügyét is, melyben Papcsák Ferenc elszámoltatási biztoshoz fordultak a mélygarázs-ügyben. Orbán erre is kitérő választ adott, szerinte a kormánybiztosnak a nyolc év kormányzati hatalommal való visszaéléseinek felderíte a dolga. A miniszterelnök szerint a helyi korrupciós ügyek feltárása "a helyi választott testületek feladata lesz. Nekik kell megindítani az eljárásokat a magyar igazságszolgáltatás megfelelő szerveinél. Ugyanakkor világossá kell tenni: az elszámoltatás nem a múltról szól, hanem a jövőről. Azért kell elvégeznünk, hogy Magyarországon a hatalommal ne lehessen még egyszer úgy visszaélni, mint az elmúlt nyolc évben."

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

(forrás)