Papcsákhoz fordul az esztergomi MSZP a mélygarázs ügyben
Közélet
2010. szept. 17.

<p>Nyíri Attila az MSZP esztergomi elnöke sajtótájékoztatót tartott a Mária Valéria Mélygarázs előtt. Az esemény apropóját az adta, hogy a helyi MSZP Papcsák Ferenc  kormánybiztoshoz fordul a mélygarázs építtetésével, önkormányzati tulajdonba kerülésével kapcsolatos eljárások, pénzügyi tranzakciók, vélelmezett visszaélések ügyében.</p>

A dr. Papcsák Ferenc elszámoltatási és korrupcióellenes kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos részére elküldött levél:


Tisztelt Kormánybiztos Úr!

A Nemzeti Ügyek Politikája című kiadvány 22. oldalán a következők olvashatók: „Az új politika lényege, hogy a politikusoknak, közéleti szereplőknek, választott tisztségviselőknek viselniük kell a felelősséget tetteikért. Csődbe vinni, meglopni, becsapni egy országot, egy várost, egy falut vagy akármilyen közösséget következmények nélkül ne lehessen." Emellett a Magyar Országgyűlés által elfogadott Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat az alábbiakat tartalmazza záró mondataiban: „Szilárd meggyőződésünk, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében megtestesülő összefogással képesek leszünk megváltoztatni Magyarország jövőjét, erőssé és sikeressé tenni hazánkat. Ez a roppant erőket felszabadító összefogás minden magyar embert, legyen bármilyen korú, nemű, vallású, politikai nézetű, éljen bármely pontján a világnak, nagy reményekre jogosít, és hosszú évtizedek után megadja a lehetőséget, hogy a magyarok végre megvalósíthassák a saját céljaikat." A „roppant erőket felszabadító összefogás" és a minden politikusra kiterjedő felelősség megvalósulásának reményében a következő esetet szeretném a figyelmébe ajánlani, egyben kérni az ügy teljes körű és elfogulatlan kivizsgálását:
Esztergom városa 2006-ban versenytárgyaláson meghirdetett egy építési telket a város szívében elterülő Prímás-szigeten. A tervek szerint itt mélygarázs és szálloda épült volna. A 2006. december 14-én megtartott érvényes versenytárgyalás győztese a Viadom Zrt és a Giegler Kft. konzorciuma lett, akik 200 millió forintért juthattak volna a több mint 10.000 négyzetméteres telekhez. Csakhogy a Viadom Zrt.-ről még az építkezés megkezdése előtt kitudódott, hatalmas összegű, teljesítetlen kifizetéseket halmozott fel. A következő versenytárgyalásra igen különös körülmények között került sor. A Pénzügyi bizottság 4:1 arányban az REAX INVEST Zrt-t hozta ki győztesnek, azonban az esztergomi testület elé az immár egyedül induló Giegler Kft. ajánlata került, mint elfogadott javaslat.
A Giegler Kft. egy hárommillió forintos törzstőkével rendelkező, egyszemélyes kft., melynek tulajdonosa Gimesi Sándor. A 11.440 négyzetméteresre hízott telket bruttó 213 millió forintért vásárolta meg a kft., de a város visszavásárlási jogot tartott fenn magának a szerződésben arra az esetre, ha a szálloda valamilyen oknál fogva nem épülne fel. Emellett kötelezettséget vállalt a kész kiviteli tervek megvásárlására, melynek árát 200 millió forintban határozták meg. Szintén a szerződésbe foglalták: a város kötelezi magát arra, hogy a szálloda alatt épülő mélygarázsban 322 parkolóhelyet fog bérelni, 15 éven keresztül. A bérleti díj mértékéről a szerződés nem rendelkezett.2008 tavaszára új előterjesztés került az esztergomi képviselők elé. Esztergom polgármestere, Meggyes Tamás új javaslata az volt: a Mária Valéria Mélygarázst nem bérelni, megvásárolni kellene. A vételárat 1,4 milliárd forint + áfa (bruttó 1,68 milliárd forint) összegben határozták meg, hivatkozva a bérleti konstrukció 20 év alatt kifizetett 1,9 milliárdos költségére. Azonban bírósági ítéletek is kimondják: az esztergomi képviselők ilyen bérleti konstrukciókról nem döntöttek, ez a szám csak a vásárlást eldöntő szavazáskor került a képviselőtestület elé. Mindezek ellenére a testület fideszes többsége megszavazta a mélygarázs megvásárlását. Az ellenzéki képviselők és a lakosság meggyőzésére az önkormányzat szakértői véleményeket sorakoztatott fel a megvásárlás gazdaságosságának alátámasztására. A három szakértő közül később az egyikük a szakértői véleményét visszavonta azzal az indokkal, hogy annak elkészítéséhez használt alapadatok nem felelnek meg a valóságnak. Ez abban nyilvánulhatott meg, hogy a gazdasági számításokhoz felhasznált óradíjak többszörösét tették ki a valóságban használtaknak. Ugyanis a mélygarázs jelenleg hétköznap 45 forintos nappali és 30 forintos éjszakai óradíjakkal vehető igénybe, miközben a szakértők részére még több mint 300 forintos díjakkal történő üzemeltetést prognosztizáltak. A mélygarázs az alacsony díjak ellenére - ill. ennek köszönhetően - nagyon alacsony kihasználtságot és bevételt produkál. 2009-ben a teljes bevétel nem érte el a 6 millió forintot, miközben a garázs üzemeltetése havonta 2-2,5 millió forintot emészt fel. Ez azt jelenti, hogy az éves bevétel hozzávetőlegesen egyenértékű egy parkolóhely árával, mi azonban 335 beállót vásároltunk. Ebben a tempóban több száz év kell ahhoz, hogy a vásárlásra fordított összeg visszacsordogáljon a város kasszájába. Azonban ha a kiadási oldalt is megnézzük, kimondhatjuk: ez egy soha meg nem térülő beruházás volt. Ebből is világosan látszik, hogy az üzletet átgondolatlanul, a valóságot tükröző gazdasági számítások mellőzésével kötötték meg.
Nem mellékes az a tény sem, hogy a vásárlás időszakában Esztergomban egy mélygarázs parkolóhelyének, beállójának piaci ára bruttó 2,5 millió forint volt, miközben városunk több mint 5 millió forintért jutott hozzá a "nagy tételben" vásárolt beállókhoz, amely felveti a hűtlen kezelés megvalósulásának lehetőségét. A gazdasági problémák mellett a megvásárolt komplexum minősége is komoly aggodalomra ad okot. A megnyitás óta folyamatosan gondot okoz a beázás. A téli időszakban a vezetékek szétfagytak, a legsúlyosabb eset azonban a 2010-es nyári árvíz idejére tehető, amikor is a magas talajvíz betört az épület falainak repedésein, így azt napokra le kellett zárni. A problémák a víz levonultával nem szűntek meg. Napi gondok közé tartozik a vízszivárgás és a penészedés, a liftek működésképtelensége. Szeptember 10-én a katasztrófavédelem és a tűzoltóság is kénytelen volt kiszállni a mélygarázshoz valamilyen ismeretlen, savas anyag kiömlése és az igen magas CO-szint miatt. A halmozottan hátrányos helyzetű épület helyzetét tovább bonyolítja az építő projektcég, a Giegler Kft, az anyacége, az átalakulásokon átment Agimpex Kft. és a hotel üzemeltető cégének szereplése az APEH feketelistáján. Ez komoly veszélyeket rejt, hiszen az építő 1,6 milliárd forintos jelzáloggal terhelve adta át városunknak a mélygarázst. Esztergom pedig készfizető garanciát vállalt a garázson lévő tartozásra. Amennyiben az építő Giegler Kft. fizetésképtelenné válik, az épületet "viszi a bank", a különbözetet pedig városunknak kell állnia.

Ezen tények ismeretében kérem Önt, minden részletre kiterjedően vizsgálja ki az esztergomi mélygarázs vásárlásának ügyét, szem előtt tartva az üzemeltetésre kiható minőségi problémákat és a piaci ár dupláján történő tulajdonhoz jutást. Kérem, hogy amennyiben bármiféle hibát vagy visszaélést tapasztal, a törvény adta lehetőségek minden eszközét használja fel a felelősök megnevezésére és elszámoltatására. Hiszem, hogy ez minden esztergomi polgár pártpolitikai csatározások felett álló érdeke.

 

(forrás)