Frappáns
Gazdaság
2010. jún. 30.

<p>Ha egy közpénzzel gazdálkodó holding beszámolója nem hozza meg a tőle várt eredményt, vajon mi a helyes eljárás? Esztergom városa frappáns megoldást talált.</p>

Zárt ülésen tárgyalta a városvezetés a Strigonium Zrt. működéséről szóló beszámolót. Az előterjesztő Meggyes Tamás javaslatára a jövőben nem kerül a testület tagjai elé havi beszámoló, ugyanis a polgármester szerint az nem hozta meg a tőle várt eredményt, mint például a folyamatos tájékoztatást a leányvállalatok működéséről, a holding szintű feladatokról és azok végrehajtásáról.

A beszámolókból derült ki eddig például az, hogy mennyire nem sikeres a mélygarázs, milyen parkolási bevételek képződtek. Szintén innen ismerhették meg a képviselők a holding esetleges peres ügyeit, valamint a holding tagvállalatainak működését.

Így derüt fény arra is, hogy Silye József távozni kényszerült az EHÍR Kft éléről, helyére Arany Tamás került kinevezésre.

A mostani döntés értelmében mindezen információk nem fognak eljutni a város képviselőihez. Frappáns megoldás.

Ezen döntés mellett a jelek arra mutatnak, hogy Balogh Zoltán vezérigazgató nem sokáig fogja már betölteni ezt a pozícióját, ugyanis az előterjesztő kitért arra is, hogy több tavállalat vezetője jelezte, hogy a holding nem látja el megfelelően a feladatát. Nem ad megfelelő iránymutatást a tagvállalatoknak, és egyes leányvállalatoknál (mint például a Sztojka Attilával közösen birtokolt, biobrikettet előállító Duna-Training Kft) nem járt el megfelelően tulajdonosként. Szintén kifogás volt, hogy a holding nem megfelelő színvonalon teljesítette a menedzsment-szolgáltatást.

A Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottság teljes körű, gazdasági, pénzügyi átvilágítást kért a Strigoniumnál. Ez a vizsgálat kiterjed a gazdálkodás hatékonyságára és eredményességére, valamint a tulajdonos érdekeinek érvényesülésére.

Az átvilágítás eredményét szeptemberben ismerhetik meg majd a képviselők.

 

Forrás: Esztergom Másképp blog

(forrás)