Fejtörő 8.
Helytörténet
2010. jún. 24.

<p>Májusban új városismereti játék indult <em> fejtörő</em> néven .<br />Minden héten felkerül egy kép, mely a városunkban található valamelyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb. ) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám ( ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.
( Ennek egyik lehetséges módja, hogy a „Fejtörő X" fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu" -ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno" kép alatti menüsorban az „üzenetküldés" menüpontot választjuk ki. )


A múlt heti heti fejtörő


 

Liszt Ferenc (1811-1886) szobra a Pázmány P. utca elején áll a Bibliotékával szemben. Alkotója Marosits István. 1986-ban készült a zeneszerző halálának százéves évfordulójára. 1856 augusztus 31-én a Bazilika felszentelésekor Liszt maga vezényelte az erre az alkalomra írt művét, az Esztergomi Misét (Missa Solennis-t) (Anyu54)


Az e heti, 270 cm magas, beton, bronz, bazalt és krómacél felhasználásával készült szobrunkat, mely az esztergomi Bazilika felszentelésre misét komponált Liszt Ferencet ábrázolja, Marosits István szobrászművész készítette és a Víziváros bejáratánál, a Pázmány Péter utca elején áll. Avatása 1986-ban, a zeneszerző halálának centenáriumán történt.
A szoborlap így ír az alkotásról:
„A mű tartalmilag Liszt Ferenc géniuszát igyekszik megragadni és a hallhatót láthatóvá tenni. A szürke betongránit talapzaton nyugvó rozsdamentes acélkompozíció egy vulkáni kráterből kirobbanó szikraként jeleníti meg a „tüzet" csiholó művészt. Körülötte öt irányban hasad meg a szobor vulkánszerű alapzata, mely egyben egy stilizált zongorát is ábrázol. A hasadások mentén futó acélszalagok Liszt világsikerének helyszíneit, az öt világrészt jelképezik. A szoboralak feje és keze realisztikus. A portré az életerős, fiatal zeneszerzőt ábrázolja a weimari korszakból." (Ötvennyolcas)


Megfejtés képben


Eddigiek

 

Térképen


GPS-koordináták:

É 47 47' 48"
K 18 44' 19"

 

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:


Anyu54
Ötvennyolcas
Lacikabácsika
Akincilar

Összesítve:

Anyu54 (7)
Ötvennyolcas (7)

Lacikabácsika (7)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (5)

 

Az e heti feladvány képe


Fotó: www.esztergom-anno.hu

A megfejtések beküldési határideje: június 30.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép....

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

 

 

(forrás)