Közel négyezer ember idő előtti halálárt felelős a légszennyezettség

Közel négyezer ember idő előtti halálárt felelős a légszennyezettség

2010. 05. 20. 13:06

Tizenöt hazai településen összesen 3866 ember idő előtti halálozásárért felelős a légszennyezettség. A Válaszúton Alapítvány által szervezett kutatás szerint a tavalyi évben a halálozások mellett több ezer krónikus hörghurutos eset is összefüggésbe hozható a légszennyezéssel. A kutatási eredmények az legszennyezes.hu oldalon térképes formában bárki számára elérhetőek.

Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon átlagosan évente egy éves veszítenek az emberek az életükből a levegő szennyezettsége miatt. A Válaszúton Alapítvány célja az volt, hogy a hazai légszennyezettségi mérőállomások adatait felhasználva a jelentősebb hazai településekre kiszámítsa a levegő szennyezettségének egészségügyi következményeit. Meglátásunk szerint a konkrét településekre vonatkozó számszerű adatok felhívják a figyelmet a probléma súlyosságára és segítik a helyzet javítását.

A kutatás szerint a vizsgált 15 településen összesen 3866 ember idő előtti halálozása hozható összefüggésbe a levegő szennyezettségével. A légszennyező anyagok közül a legkritikusabb a szálló por, amely 3487 ember halálozásáért felel. A talajközeli ózonhoz mintegy 303, míg a nitrogén-dioxidhoz 75 keringési halálozás köthető. Az összes halálozás több mint fele, 2280 halálozás Budapesten történik.

A légszennyezettség nemcsak az idő előtti halálozásért fele, hanem számos megbetegedéssel is összefüggésbe hozható. Számításaink szerint a szállópor 3045 krónikus hörghurutos megbetegedést okoz, míg a nitrogén-dioxid szennyezettség 64 akut miokardiális infarktusért felelős.

Az adatokból a legszennyezes.hu oldalon egy térképes flash animáció készült, amely segítségével a városokra kattintva bárki megismerheti, hogy az adott évben mennyi halálozást illetve megbetegedést okozott a levegő szennyezettsége.

A vizsgálatba bevont települések: Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Veszprém, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya, Eger, Salgótarján. Esztergom, Dorog.

A kutatás eredményeit megküldjük az illetékes környezetvédelmi szerveknek, illetve a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, valamint az érintett településeknek, továbbá a helyi ÁNTSZ-eknek, hogy a kapott eredményekre reagáljanak, és hogy aktívabb fellépésre ösztönözzük őket a levegőminőségének javítása terén
A kutatást az ENSZ szakosított szervezetének az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a módszertanával végeztük el, szintén a WHO által létrehozott AirQ egészség hatás elemző szoftvert alkalmazva. A légszennyezettségi adatokat az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adataiból nyertük, míg a népességi adatok forrása a KSH Tájékoztatási Adatbázisa volt. A módszertan részletesebb leírása megtalálható a Válaszúton Egyesület honlapján.

2010. 05. 20. 14:16

„Magyarországon átlagosan évente egy éves veszítenek az emberek az életükből a levegő szennyezettsége miatt."

 

Szerintem van az egy év alatt kettő is, szóval plusz egy.

De szerintem az ok az nem a légszennyezettség, mert az már az okozat.

Az ok az EMBER, aki okozza a szennyezést.

Pontosabban a politikusok, akik ezeket az embereket irányítják.

Meghatározzák a fejlődés irányát, nagyságát, módját.

Lásd: Hankook, déli áramlat, stb.

Hadd ne soroljam, mit kellene és mit nem kellene tenni a légszennyezettség csökkenése érekében.

De mint tudjuk egy dolog az ész és egy másik meg az érdek és az érdekcsoportok.

A korrupció és a lobbi mindent űberel.