Súlyos törvénysértéseket követett el a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal - jogerősen megsemmisítette a bíróság a Regia Civitas beruházás telekalakítási határozatát
Közélet
2010. ápr. 23.

<p>A mai napon meghozott, jogerős és végrehajtható részítéletében a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság hatályon kívül helyezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal telekalakítási határozatát, mivel annak meghozatala közben igen súlyos törvénysértéseket követtek el. A Hivatalt új eljárás lefolytatására is kötelezték, valamint a felperesek perköltségét is viselnie kell. A perben pervesztes lett a beavatkozó Esztergom Város Önkormányzat is, aki a telekalakítás eredeti kérelmezője volt.</p>

Az ügynek azonban ennél sokkal súlyosabb következményei is lehetnek. Mint ismeretes a Bástya parkoló lezárása, felbontása és a rámpa bűncselekményként értékelendő elbontása a környező prosperáló vállalkozásokat szinte csődközelbe juttatta. Ezen jogerős részítélet alapján ugyanakkor akár a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ellen is kártérítési eljárások indulhatnak a közeljövőben, mert a bíróság szerint a telekalakítás során nem vette figyelembe a telekalakítás engedélyezésével a szomszédos tulajdonosok jogait, pedig erre törvény is kötelezi.

A bíróság megállapította, hogy eleve nem hiteles térképmásolat alapján kérelmezte a telekalakítást a kérelmező, azon a mozgássérültek által használt feljárót nem tüntette fel a térkép készítője, ezt pedig egy ÖTM. rendelet jogszabályi előírásaiba ütközik. A telekalakítás már azért sem lett volna engedélyezhető, mert a rámpa építményén át húzódik két telek határa, maga az építmény két telken került felépítésre.

Az ítélet indoklása szerint a Hivatal megsértette a 2004. évi CXL. törvény 1. § 1) és 4) bekezdését is, amikor nem vette figyelembe a rámpa jogellenes elbontásának körülményeit, és kiadta a kérelmezőnek a telekalakítási engedélyt másodfokú határozatával, holott a körülmények vizsgálatára joga és lehetősége is lett volna.

A teljes ítélet letölthető szerverünkről.

 

(forrás)