Szeretgom, adatvédelem, személyes adatok
Közélet
2010. márc. 14.

<p>Mit tárol a Szeretgom és meddig? Mit csinálunk, ha adatokat kér a rendőrség? Mit érdemel a feljelentgető politikus? Szájbarágó.</p>

Néha úgy megmondanám a véleményem a Szeretgomon az esztergomi eseményekről, de nem merem. Mit tároltok el valójában a felhasználókról?

Az az igazság, hogy egyre kevesebbet. Az ősszel a szervert ért támadás után átértékeltük az adatkezelési gyakorlatunkat - egy ilyen támadás már komoly bűncselekmény, és bár adatokhoz nem fértek hozzá, nem jutottak be a gépre, de soha nem lehet tudni mivel próbálkoznak legközelebb a politikai terroristák. Ezért jelenleg a felhasználók IP címeit 72 óra után töröljük a naplóinkból, a webszerver naplófájlait pedig az éjfélkor automatikusan lefutó statisztikai analizís közvetlenül törli archiválás helyett.

Az egyetlen személyes adat, melyet a felhasználókról tárolunk: egy e-mail cím és a regisztrációnál megadott név. Mindkettő bármikor átírható, módosíható, illetve az egész regisztráció törölhető az Adatvédelmi törvény rendelkezéseinek megfelelően.

Ha törlöm magam a Szeretgomról, akkor minden személyes adatomat törlitek? Nem marad utánam semmi, ami beazonosíthatóvá tesz?

Egyvalamit nem törlünk egy felhasználó törlésekor: ez pedig az általa beküldött képek, cikkek, blogok, hozzászólások. Ha ezek valamelyikében felfedted a kiléted, akkor az ott marad. Egyébként a rendszerben tárolt minden személyes adatot megsemmisítünk.

Olvastam, hogy Meggyes minden nap feljelent valakit a Szeretgomon. Normális ez az ember?

A saját véleményem az, hogy nem, nem normális, de tényként ilyet természetesen legfeljebb pszichiáter tud megállapítani. Valóban rengeteg feljelentést tesz Meggyes Tamás a Szeretgomon olvasható vélemények miatt, épp a minap kaptam a Szombathelyi Városi Rendőrségről egy tucat nicknév személyes adatait kikérő levelet.

És ilyenkor mi történik? Mit tudsz megadni a rendőröknek?

Nos, mivel az egyik feljelentett nicknév én vagyok, így például magamat feldobhatom - ez jelen esetben meg is történik természetesen. Nevetségesnek tűnik Meggyes vádja, de nem vagyok az az ember, aki megfutamodik egy jó kis bírósági hercehurca elől, ha biztos a saját igazában. A többi feljelentett kilétéről mostnem adhatok információt, mert ezt a rendőrség megtiltotta, de az ő esetükben csak a regisztrált e-mail címet és nevet tudom megadni a hatóságnak. Azt hiszem ez sok esetben kevés lesz ahhoz, hogy a vád megálljon.

Egy e-mail címből lenyomozható, hogy ki vagyok?

Bizonyos esetekben hozzá lehet rendelni egy e-mail címhez egy előfizetőt - például, ha valaki az inviteles vagy t-online-os e-mail címét használja. Más esetekben ez a hozzárendelés jóval nehezebb, vagy akár lehetetlen feladat is lehet. Jó tudni, hogy külföldi szolgáltatók (pl. gmail.com) az eltérő jogi szabályozás miatt igen ritkán adnak ki például IP címeket ilyen fülemüle perek miatt.

Mit tanácsolnál annak, aki fél, de lenne véleménye is?

Elsősorban azt, hogy használjon külföldi e-mail címet a regisztrációhoz, ne adja meg a valódi nevét a Szeretgomos regisztrációnál, és szabályos időközönként törölje magát a honlapról, majd újra hozzon létre felhasználót. Sem nekem, sem másnak nincs eszköz a kezében arra, hogy egy törölt felhasználót egy újjal összekössön, így ez a legbiztosabb módszer arra, hogy a várhatóan egyre gyakoribbá váló, a szólás és a vélemény szabadságát elnyomó törekvésekkel szemben hatásosan tudjon fellépni az állampolgár.

Alternatív javaslat: tessék példát venni rólunk, akik névvel és arccal vállaljuk a véleményünket és a tényeket amiket leírunk be is tudjuk bizonyítani, ha a szükség úgy hozza. Nem célunk természetesen korán meghalni, vagy feláldozni magunkat bárminek is az oltárán, de ha elegen kimondanánk, hogy tarthatlan mindaz ami ebben a városban megy, talán a feljelentgető pajszerbajnokot is közösen meg tudnánk fékezni, mielőtt további károkat okoz ennek a városnak.

(forrás)