Tíz milliárd forint uniós forrás mikro- és kisvállalkozások fejlesztésére
Gazdaság
2010. márc. 3.

<p>A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség meghirdette egyik közötti legnépszerűbb pályázati konstrukcióját, melynek keretében kisvállalkozásoknak lehet technológiai fejlesztésre vissza nem térítendő támogatást nyerni.</p>

Az eddig soha nem látott méretű, 10 milliárd forintos forrás egy komoly lépést jelenthet abban az irányban, hogy a kormányzati politika az uniós források tekintetében a gazdaság élénkítését, ezen belül a foglalkoztatottak nagyobb részét alkalmazó mikro- és kisvállalkozások támogatását tekintse az egyik prioritásának. A pályázaton gazdasági társaságok, szövetkezetek és egyéni vállalkozások indulhatnak, az ország bármely részéből. Kivételt képeznek a potenciális támogatottak köre alól a non-profit társaságok, és a zömében mezőgazdasági tevékenységet végző cégek, ahogy nem kaphat támogatást az, aki mezőgazdasági termékek előállításával kapcsolatos beruházására, vagy turisztikai attrakciók fejlesztésére, szálláshelyfejlesztésre kíván pályázni. Részükre más pályázati kiírások várhatók, illetve vannak jelenleg is nyitva.

További fontos alkalmassági feltétel, hogy az indulni kívánó vállalkozásnak rendelkeznie kell legalább két teljes lezárt üzleti évvel.

A támogatás minimális mértéke 1 millió, maximálisan 20 millió forint, mely a teljes bekerülési összeg 30-50%-a lehet - területenként eltérő módon. Lehetőség van bizonyos esetekben a támogatás további 20%-al való megnövelésére, így elérhető akár a 70%-os támogatási intenzitás, érdemes részletesen érdeklődni - javasolja a pályázati szakértő.

A nyertes pályázó az elnyert támogatás 25%-át a támogatási szerződés megkötését követően felveheti előlegként. Ez a rendelkezés megkönnyíti a támogatás felhasználását.

A pályázatokat március 29-től lehet benyújtani, a kiírás év végéig, 2010. december 31-ig van érvényben. A rendelkezésre álló forrás alapján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 1000 és 3000 közé teszi a lehetséges nyertes pályázatok számát.

(forrás)