Pofátlan vezetői béremelés az ESZKÖZ Kft-nél
Gazdaság
2010. febr. 27.

<p style="text-align: left;">A városháza a válság miatt sír minden létező csatornán. A szemétdíjak 140 százalékkal emelkedtek októberben, de szép csendben duplájára emelkedett az Eszköz Kft. ügyvezetőjének bére is. Havi bruttó 800.000 forint lett Nagy Attila fizetése.</p>

A béremelést valószínűleg a 2009. évi CXXII. törvény kijátszása miatt lépte meg az önkormányzati vállalat. Ugyanis ez a törvény kimondja:

Egy természetes személy legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött vezető tisztségviselői megbízatás, valamint legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött felügyelőbizottsági tagság után részesülhet javadalmazásban. - 6.§ (4)

Nagy Attila az Eszköz és a Zöld-út Kft-ben is ügyvezető. A szeptembertől nyilvános adatok szerint Nagy fizetése mindkét cégben bruttó 400-400 ezer forint volt.

A bér növekedéséről az Eszköz Kft honlapjának üvegzseb oldala számol be:

Az Esztergomi Köztisztasági Kft. taggyűlése a 1/2010 (01.26) sz. határozattal a Kft. ügyvezetőjének 2009. június 1-től 2010. május 31 -ig Nagy Attilát választotta meg havi bruttó 800.000 Ft díjazással. Korlátlan telefon és gépkocsi használat.

Nagy valószínúleg a Zöld-út Kft-ben díjazás nélkül fogja ellátni feladatát, ám ezt a Strigonium Holding adatközlése még nem jelzi a béreket feltüntető oldalon.

Az esetnek egyetlen tanulsága van: hiába születik törvény a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről, ha a pénzszivattyúként működő önkormányzatok és önkormányzati cégek mindent megtesznek ennek kijátszása érdekében.

Esztergomban több személy is érintett ebben a pontban.

Balogh Zoltán a Strigonium Zrtben 750ezer, az Esztergomi Fürdő (SPA) Zrtben 250ezer forint javadalmazásban részesül, valamint ügyvezetője a frissen megalakított Egom-Garázs Kft-nek is.
Szintén pozícióhalmozó Silye József, aki az EHÍR Kft-ben 400ezer forintos bérezést kap, de ügyvezetője az ETV Kft-nek is, azonban ezen kft a kormányrendelettel ellentétes módon nem jelentette meg a bérezésének adatait.
Álláshalmozó még Sasvári Szilárd, aki tudomásunk szerint 2, és Zoltai Dániel aki a Gran Tours mellett legalább még két céget vezet Esztergomban.

Kiváncsian várjuk, hogy náluk is hasonló megoldás születik-e, mint Nagy Attila esetében?!

(forrás)