Egyetemmé bővítenék a tatabányai főiskolát
Gazdaság
2010. febr. 26.

<p>A tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) egyetemmé bővítené tevékenységét, a gazdálkodási ismeretek kara mellett alkalmazott műszaki tudományok kara és közigazgatási kar létrehozásával - erről számolt be az intézmény rektora a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés ülésén.</p>

A műszaki tudományok terén lézermérnök és alternatív energiamérnök alapszakot indítanak, magyar és angol nyelvű oktatással, ez a szakirány egyedülálló Magyarországon és eddig hiányzott a kínálatból - tette hozzá dr. Kandikó József.

A főiskola a Bay Zoltán Alkalmazott Közalapítvánnyal együttműködve hozza létre a műszaki tudományok karát. Az intézmény tananyagfejlesztésre a napokban készített el egy 470 millió forint értékű pályázatot.

A tervezett közigazgatási karról Farkas Krisztina, a főiskolát fenntartó EDUTUS Zrt. vezérigazgatója elmondta; a képzési forma előkészítésére létrehozzák a Magyary Zoltán Közigazgatási Intézetet, mely bekapcsolódna a továbbképzésekbe és a vezetőképzésbe. Az önkormányzati dolgozóknak pályázati lehetőségként kínálnának képzési rendszert, elsősorban Komárom-Esztergom megye településein.

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája a régióban szeretné ellátni a technológiai tudásközvetítő szerepét a kis- és középvállalkozások, a felsőoktatás és a közigazgatás között.

A vállalati kutatási megrendelések teljesítése érdekében vállalkozási irodát alapítottak, mely a közelmúltban fejezte be első megbízását, "Cegléd kistérség teljes körű bemutatása szekunder kutatással" témakörben. Az iroda tevékenységét a hallgatókat tömörítő iskolaszövetkezet segíti, ami a diákok részére nemcsak ösztöndíj kiegészítést, hanem szakmai gyakorlati lehetőséget is biztosít.

A szakirányú továbbképzések között Magyarországon egyedülálló a szeptemberben induló üzleti szakújságírás, ahol a képzésben a BBC oktatói is részt vesznek, együttműködve a Magyar Rádióval és a Rádió Alapítvány Akadémiával.

(forrás)