Ez történt 2009-ben – november, december
Közélet
2010. jan. 10.

<p>A 2009-es év történéseit felelevenítő sorozatunk befejező darabja. Ez történt novemberben és decemberben Esztergom városában.</p>

November

November 2. - Megjelenik az origo.hu-n egy nagy összefoglaló Meggyes Tamásról, amelyből kiderül: Meggyes már régen bevallotta az esztergomi fideszesek előtt, hogy bántalmazta feleségét.

November 3. - Az ETV botrányos gazdálkodásáról jelenik meg cikk a szeretgomon, mely szerint 30 milliós nagyságrendben tünt el pénz a városi tv-nél.

November 6. - Egy a szeretgom.hu birtokába került másodfokú szakhatósági állásfoglalás szerint az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség a Fürdő szálló beruházásához kapcsolódó bontási és építési engedély megadásához nem járult hozzá.

November 9. - 10 éve polgármestere Esztergomnak Meggyes Tamás.

November 10. - Figyelmeztető céllal két órára kikapcsolták az áramot az esztergomi élményfürdőben. A tartozás 20 és 30 millió forint közé tehető.

November 14. - Fotósorozat a Mária Valéria Mélygarázsban található állapotokról. Beázás, nyitott liftaknák.

- Egy 2009 márciusában megjelent cikkben leírt hamis tényállítások miatt Miavecz Jenő kért sajtóhelyreigazítást az esztergomi közpénzből finanszírozott régiós újságtól, amit azonban a Hídlap megtagadott. A Győri Ítélőtábla jogerős ítélete a Hídlapot összesen 104 ezer forint perköltség és 45 ezer forint illeték megfizetésére, valamint három bekezdésnyi helyreigazítás közlésére kötelezte.

November 19. - 31,75 millió forinttal megemelte a testület a Védvár Zrt-nek nyújtott 2009. évi céltámogatás összegét.

November 20. - Egyre nehezebb helyzetbe kerül Esztergom a város fideszes polgármesterének gazdaságpolitikája miatt, miközben az adósságspirálból való kitörés kísérletei csak mélyíthetik a válságot. A Meggyes Tamás polgármester vezette fideszes többségű képviselőtestület legutóbbi döntése nyomán ugyan 500 milliós hitelösszegig egy bank "átvállalná" a városi cégek adósságát, de ha 120 nap múlva kamatokkal együtt nem fizet az önkormányzat, a bank bármely városi cég számlájáról leemelheti a követelést. Ezzel viszont több intézmény ellehetetlenülhet. Népszava cikke.

- Az október 10-én a Hídlapban Bayer Zsolt tollából megjelent, majd október 16-án a Magyar Hírlapban országos terjesztésben is leközölt Dózsafalva c. cikk miatt indult perek, eljárások közül lezajlott a legelső sajtóper Tatabányán, a Megyei Bíróságon.

November 22. - Kiderül: a nyugdíj-kassza terhére akarta finanszírozni Meggyes a háza előtti tó vízelvezetését.

November 23. - Hiller István nyílt levele Meggyes Tamás esztergomi polgármesterhez.

November 25. - A Hídlapot elsőfokon sajtóhelyreigazításra kötelezte a Meggyes Tamás október 16-i beszédében elhangzott, és a Hídlap október 24-i számában megjelent, Kovács Gáborra vonatkozó hamis tényállítások miatt a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság.

November 26. - Drasztikus takarékossági intézkedésre kényszerült a világhírű Keresztény Múzeum: decembertől 3 hónapon át zárva tartanak.

December

December 2. - Nyilvánossá válik: a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság még november 18-án felfüggeszette az Esztergom Város Önkormányzata által kezdeményezett, a Regia-Civitas beruházásához kapcsolódó telekösszevonási határozat végrehajtását.

- Botrányos közmeghallgatás.

December 3. - Fél év alatt összesen kétmillió forint értékű felszerelést lopott ki az esztergomi élményfürdőből egy úszómester és társa.

December 7. - Meggyes Tamás utasítására 2009. július elején törvénytelenül elbontották a Bástya-rámpát. A Büntető törvénykönyv 225. §-ba ütköző hivatali visszaélés büntette alapos gyanúja miatt egyszerre több hatóság legfelsőbb szinten nyomozást rendelt el.

December 9. - Kirabolták az IBUSZ irodát.

- A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság elbírálta a rágalmazás bűncselekményének elkövetése miatt elsőfokon 90 ezer forint pénzbüntetésre ítélt Gulya István fellebbezését és jogerősen egyrendbeli rágalmazás bűncselekményének elkövetése miatt 76 500 forint pénzbüntetésre ítélte a Hídlap újságíróját.

December 10. - "Túszul ejtette a gyerekeimet" - újabb botrány a fideszes polgármester körül.

December 11. - A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság első fokon (nem jogerősen) helyreigazításra kötelezte a Hídlapot. A Horváth Mihály által indított per tárgya Meggyes október 16-án a politikai "túlélőshowján" előadott beszédének közlése volt.

- A város 50 millió forintért akarja megvásárolni Misznéder János telkét, hogy azon véderdőt létesítsen.

- Kiderül, hogy a város havi 400.000 ft + áfa összegért bízott meg egy ügyvédi irodát, arra, hogy pereket indítson a szeretgom ellen.

December 14. - Meggyes lesz a Fidesz jelöltje a parlamenti választásokon.

December 17. - Cikk jelenik meg a Palatinus tónál lévő búvárcentrum önkormányzati ellehetetlenítéséről.

December 18. - Az esztergomi Fideszes polgármester "politikai megtorló akcióba" kezdett azok ellen, akik felemelték szavukat a városvezetés "gyanús" ügyei ellen - mondta Jónás László, az MDF esztergomi elnöke pénteken.

- A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa vizsgálatot folytat az esztergomi szeméttelep ügyében.

December 21. - Online interjú dr. Jónás László képviselővel.

 

(forrás)