Ez történt 2009-ben – július, augusztus
Közélet
2010. jan. 4.

<p>Újra az asszonyverésről, Mesepark, engedély nélküli rámpabontás, Bakos Erika, tóberuházás, apeh feketelista, fegyelmik és flashmob. 2009. júliusa és augusztusa így telt Esztergomban.</p>

Július

Július 1. Megjelenik Kui Rózsával készült interjú második része. Meggyes már 1999-ben is olyan súlyosan bántalmazta jelenlegi feleségét, hogy az kórházba került. Sérüléseiről látlelet is készült.

Július 2. Elkészültek a Mesepark tervei.

Július 4. Engedélyek nélkül Meggyes utasítására -ahogy azt a Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatában elismeri - lebontják a Bástya áruház gyalogos rámpáját. Az üggyel a Magyar Nemzet is foglalkozik.

Július 8. Esztergom a jól kommunikáló város. Az Image Factory és az Observer közös kutatásának eredménye szerint Esztergom a legjobban kommunikáló nagyváros.

Július 9. Két hónap szünet után (indok: az EP kampány „tisztasága") ismét testületi ülés. Döntenek a Meggyesnek adott 2 milliós (bankbetétben kamatoztatott) kamatmentes munkáltató kölcsön 5 millióra növeléséről is. Szintén itt döntöttek 550 millió forintnyi váltó kibocsátásáról is.

- A cégbíróság nem találja Kövér Szilárd feleségét, aki cégvezetőként jelentős mennyiségű APEH-tartozást halmozott föl. A hölgy az esztergomi polgármester kabinetfőnökeként dolgozik.

Július 10. Bár az UD Zrt elleni nyomozást a hatóságok megszüntették, az ügyből kiindult mellékszálakon továbbra is vizsgálódnak a hatóságok. Így továbbra is folytatják a nyomozást államtitoksértés miatt Meggyes Tamás fideszes esztergomi polgármesterhez kerül telefonos híváslisták ügyében.

- 22 tanár ellen indítanak fegyelmit a Szent István Gimnáziumban.

Július 14. A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának esztergomi szervezete úgy döntött nem delegál új képviselőt az esztergomi képviselő-testületbe. Ezzel a döntéssel tiltakozunk a városvezetés azon cselekedetei ellen, amelyekkel ellehetetlenítik a helyi vállalkozókat.

- A TV2 június 17-ei Mokka c. műsora miatt (Meggyes Tamás polgármester nyilatkozott V.B. öngyilkosságával kapcsolatban) a Szent István Gimnázium 22 tanára az ORTT panaszbizottságához fordult, mert véleményük szerint a műsor megsértette az objektív tájékoztatás követelményét. A mai napon született döntés értelmében a panaszbizottság a bejelentők panaszát megalapozottnak találta, a műsorszolgáltató érveit nem fogadta el.

Június 15. A Polgári Esztergomért Egyesület plakátok kihelyezésével hívta fel a figyelmet a belváros legnagyobb jövőbeni beruházásának (Regia Civitas) kérdéseire.
Július 18. Két éven át az esztergomi Önkormányzat egy 2006-ban meghozott, majd 2007-ben megerősített határozata alapján akadályozta a város dr. Csomor Sándor jegyző visszatérését a hivatalba. A határozatban egy bírósági ítélet szerint jogellenesen szüntették meg Csomor közszolgálati jogviszonyát, így azt a bíróság hatályon kívül helyezte. Az ítélet jogerős.

Július 24. 222 ponttal be lehetett kerülni az esztergomi BSC képzésre, ez az egyik legalacsonyabb pontszám az országos felsőoktatási intézmények közt.

Július 29. Kiszivárog az esztergomi Aquasziget egy belső utasítása, amelyben azt taglalják, hogy miféle képpen kell a vendégeknek hazudni a hiányosságokról. Balogh Zoltán reagálásában jelzi, hogy a hibákat (pl. a törött lépcsők) kijavították, később kiderül: ez mégsem történt meg.

Augusztus

Augusztus 5. Megjelenik a HVG cikke a búbánatvölgyi tóberuházásról, amely nem kevesebbről szól, mint hogy csónakázótó létesül Meggyes Tamás polgármester háza előtt, természetesen közpénzből.

Augusztus 6. A PPKE Vitéz János Kar pótfelvételit hirdet a nappali és levelező tagozaton négy alapszakon költségtérítéses formában.

Augusztus 7. Harc a jegyző ellen. Meggyes továbbra sem óhajtja dr. Csomort a jegyzői székben látni. Vagyis a testület és a polgármester lényegében „összejátszik", hogy a jegyző ne térhessen vissza munkaköréhez, dacára a jogerős ítéletnek.

Augusztus 9. APEH feketelistán a ciprusi offshore cégünk, a Port Danubia, az ETV, az UD-vel közösen alapított EVÉD Kft és az élményfürdő.

Augusztus 13. Rendkívüli ülésen döntenek többek közt a Szent István Gimnázium, Esztergom intézmény pedagógusai ellen megindított fegyelmi eljárásban fegyelmi tanács elnök kijelölésének módosításáról. Dr. Osvai helyett Szalma Lászlót nevezik ki.

Augusztus 11. Dr. Horváth Béla - volt országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, Horváth Mihály - az MVMP megyei elnöke és Kovács Gábor - a Polgári Esztergomért Egyesület elnöke kedden találkozott egymással városunk főterén. A találkozón spontán megjelent a Hídlap lesifotósa is.

Augusztus 15. Bár a lakosságot folyamatosan figyelmezteti a város, az élményfürdő előtt méretes parlagfű zöldell háborítatlanul.

Augusztus 16. A Szent István díj átadása. A díjat 2009-ben dr. Béres József és családja kapta. Az ünnepségen a várost sem a polgármester, sem a helyi média nem képviseli, annak ellenére, hogy még Orbán Viktor is tiszteletét tette az átadón.

Augusztus 24. Esztergomban megalakult a "Polgári Fórum" civil kezdeményezés, amelynek célja, hogy fórumot teremtsen a városért tenni akaró, konzervatív értékrendet valló polgároknak.

Augusztus 28. A jelen gazdasági helyzetben, illetve a nyilvánosságra került APEH tartozáslista alapján Nyíri Attila és Winkfein Csaba képviselők (MSZP), több magánszemély társadalmi és civil szervezet kéri az Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok és a polgármesteri hivatal teljes körű pénzügyi átvilágítását.

- 7 tanártól válik meg a Szent István Gimnázium. A nyár folyamán 5-en mondtak fel, a tanévet tehát 12 korábbi tanár nélkül kezdi meg az iskola. A Szeretgom arra kéri az esztergomi lakosokat és Esztergomban adót fizető cégek tulajdonosait, ügyvezetőit, hogy a 2009. szeptember 15-én esedékes helyi adófizetési kötelezettségeiknek minél később, de lehetőleg mindaddig ne tegyenek eleget, ameddig a gimnázium tanárainak helyzete nem rendeződik.

Augusztus 30. Az első flashmob a Szent István Gimnáziumért, a Bazilika előtt.

Augusztus 31. Dr. Kolumbán György mindenféle képesítés nélkül a Szent István Gimnázium tanára lesz.

 

(forrás)