Ez történt 2009-ben – május, június
Közélet
2009. dec. 31.

<p>WC-s vállalkozó-képviselő, egy kis Amfetamin, asszonyverő Pajszer Tamás, Kövér család, Kurnász újratöltve, érvénytelen helyi népszavazás, egy mindenki ellen, jogerős félrevezetés. Ezzel zárul 2009. első féléve. Az elmúlt év krónikájának első feléhet érkeztünk, az év végére már csak 2010-ben kerül sor.</p>

Május

Május 2. Mihályi László önkormányzati képviselő üzemeltetheti a Mária Valéria Mélygarázs WC-jét. Képviselői vállalkozásélénkítés?

Május 7. Átadták az esztergomi Bottyán János Műszaki Szakközépiskola közel 900 millió forintért felújított, akadálymentesített épületegyüttesét. Az egykori bencés gimnázium korszerűsített épületeit Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök áldotta meg. Völner Pál, a fenntartó Komárom-Esztergom megyei közgyűlés fideszes elnöke elmondta, a beruházás 700 millió forint címzett állami támogatás segítségével valósulhatott meg, s 200 millió forinttal járult hozzá a rekonstrukcióhoz Esztergom önkormányzata. A város cserébe tulajdonrészt szerzett az épületegyüttesben, majd július 1-jével át is veszi a műszaki szakközépiskolát és az ingatlant.

Május 13. Rendkívüli ülésen döntenek arról, hogy a Bástya melletti 45nm-es fagyizót elcserélik egy 71nm-es Széchenyi téri ingatlanra.

- Átadják a Fehér tornyot.

Május 15. A Polgári Esztergomért Egyesület rendezvénye: Lányi András: Porcelán az elefántboltban című könyvéről tartott, dedikálással egybekötött beszélgetés.

Május 21. 2009. május 21-én csütörtökön a kora délutáni órákban látogatott az esztergomi várba Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke.

Május 22. Három éves a szeretgom.hu

Május 23. EP kampányrendezvényre Esztergomba látogatott Scmitt Pál és Orbán Viktor. Előzetesen több ezer résztvevőt vártak a gyűlésre, de csak mintegy 500 érdeklődő jelent meg.

Május 30. Esztergom Amfetamint indítja a Nemzeti Vágtán. A ló tulajdonosa a polgármester szomszédja, aki jelenleg börtönbüntetését tölti 600 tő marihuana nevelgetése miatt.
A nevezési díj 2 millió forint volt.

Június

Június 2. Augusztus 30-ig fizetős Esztergom-Kertvárosban a Palatinus tó parkolója.

Június 3. Megjelenik Meggyes Tamás feleségével, Kui Rózsával készített interjú első része, amelyből kiderül: Meggyes rendszeresen bántalmazta nejét.

Június 5. Népszabadság: A több mint százmillió forint adóval és a munkásai bérével is elmaradásban lévő Királyi Magyar Egyetemi Nyomda Rt. fölszámolása és a cégjegyzékből való márciusi törlése után ezúttal annak tulajdonos cégét, a MED 21 Kft.-t szünteti meg a bíróság, mert nem találják székhelyén. A cég ügyvezetője Bakos Erika, aki Esztergomban polgármesteri kabinetfőnökként dolgozik.

- Az általános elutasítás ellenére egy rendkívüli testületi ülésen ismét Kurnász Lászlót választották a Szent István Gimnázium élére.

Június 7. Érvénytelen a városi cégek privatizálásáról szóló helyi népszavazás.

Június 10. Elmarad a IV. MÖM tábor.

Június 11. Diáksztrájk a Szent István Gimnáziumban Kurnász László frissen megválasztott igazgató ellen.

Június 13. Öngyilkos lesz a Szent István Gimnázium egyik diákja. Ez az esemény szolgáltatja az alapot arra, hogy a városvezetés fegyelmivel eltávolítsa a vele egyet nem értő tanárokat az iskolából.

Június 15. Nyilvános: kb. 100 millió forintba kerül Esztergomnak a Széchenyi téri rendezvénysorozat és annak kellékei.

- Az Audiovizuális Művek szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány - röviden ASVA - tájékoztatása szerint bejelentést kaptak arról, hogy Esztergomban nyilvános vetítéseket tartanak a Művelődési Házban. A bejelentés alapján megállapítást nyert hogy a vetítések nem a Filmklub Szövetség és a szerzői jogi szabályok betartásával folytak, a filmek jogtulajdonosainak pedig arról nem volt tudomása.

Június 16. Stróbl László a Szent István Gimnázium címzetes igazgatója visszaadta a város képviselő testületének Majer István-díját.

Június 18. A Hídlap főszerkesztőhelyettesét Gulya Istvánt az Esztergomi Városi Bíróságon folyó büntetőperben a mai napon bűnösnek találták rágalmazás vétségében és elsőfokon, nem jogerősen 90 ezer forint büntetés megfizetésére kötelezték.

Június 22. Megválasztotta hétfőn az Országgyűlés az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (TTT) elnökét, elnökhelyettesét és tagjait, valamint az MTI felügyelőbizottságának elnökét és tagját. A Fidesz jelöltjeként Ilosvai Gábor, a Polgári Esztergomért Egyesület tagja újabb egy ciklusra tagja lett az MTI-t felügyelő testületnek.
Az Országgyűlés minden jelöltről külön döntött, és Ilosvai Gábor kivételével - aki egy nem szavazatot kapott - mindenkit egyhangúlag támogattak a képviselők. Az egyetlen NEM szavazatot Meggyes Tamás adta.

Június 27. Jogerős ítélet mondja ki: Meggyes Tamás dr. Csomor Sándor jegyző ügyében félrevezette a képviselőtestületet.

 

(forrás)