Ez történt 2009-ben – január, február
Közélet
2009. dec. 26.

<p>Ez történt a magunk mögött hagyott évben Esztergomban. Két-két hónapot mutatunk be minden egyes cikkünkben 2009-ről. Alcímként talán azt írhatnánk ide: ami a Hídlapból kimaradt. Kezdjük is az elmúlt év január és február hónapjával.</p>

Január

Már 2008. év végén megszületett városunk költségvetése, amely kötvényekkel és hitellel valamint növekvő adóbevételekkel számolt. Mint tudjuk, a hitelekből bőven kijutott, ám a növekvő adóbevételek valahogy elmaradtak.

2009. január 1-el megszűnt az önkormányzatok feletti törvényességi felügyelet. Féktelenül tobzódhanak immáron a helyi kiskirályok.

Január 5-én beszédet mondott Esztergomban a Mindszenty csarnokban Orbán Viktor és pontosan ezen a napon indult el „papíron" a Regia Civitas Fürdő szálló beruházása, azon Komlós János vezetésével, akinek édesapja a Népszabadságnál még azzal dicsekedett, hogy „ő tartóztatta le Mindszenty-t". A sors fintora lehet, hogy a beruházásból a mai napig sem lett semmi.

- Három nappal a beharangozott kezdés után egy rövid időre az autósok visszafoglalták a halálra ítélt Bástya parkolót.

Január 15-én megjelenik a városi médiában, hogy a munkahelyet keresők leadhatják regisztrációs lapjukat, miután majd a városi cégekben és az önkormányzatnál kaphatnak munkaajánlatot. Utólag átgondolva: nem sokan kaptak.

Január 16-án kerül napvilágra egy érdekes telekcsere története. http://szeretgom.hu/content/40169-telekcsere-kerdojelekkel

Január 17-én megtudhatta ország világ: 2,8 milliós bírságot fizethetett a város, mivel jogerős íteletek ellenére sem volt hajlandó kiadni egy behajtási engedélyt.

Január 26. Újabb nyilvános adatokat kértünk ki az Önkormányzattól. Jellemző módon, a per még mindig tart.

Január 22. Másfél milliárd forintnyi beruházásra hasznosítható kötvényt szabadított fel a testület, a súlyos likviditási problémák enyhítésére. A tervek szerint 2009. év végéig fizeti ezt vissza a város.

Január 28. Az esztergomi Városőrség létrehozásáról cikkezik a HVG.

Január 31. A Polgári Esztergomért Egyesület a városház közeli ellehetetlenítés ellenére is bejegyzésre kerül a bíróságon.

- A Hídlap híre szerint a közeljövőben rendőrök fogják irányítani a forgalmat a Rákóczi téren a lámpák helyett. Erre Meggyes Tamás javaslatára havi fél millió forintot különítettek el. Látott ott valaki forgalmat irányító rendőrt, akár csak egyet is?

Február

Megjelennek az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai, amelyből kiderül: Meggyes 2008. augusztus óta külön él feleségétől Kui Rózsától.
Február 3. Megalakul a Jobbik esztergomi alapszervezete.

Február 5. Leépít a Tyco, 330 embertől válnak meg az első negyedévben.

Február 7. Újra közvéleményt kutatott a város, most éppen a Fehér torony ürügyén.

Február 9. Visszaköltözött a Zeneiskola az eredeti épületébe.

Február 12. Horváth Mihály közleményt jelentet meg az Esztergomi Tükör című blogon megjelent rágalmakkal kapcsolatban, ahol bejelenti, hogy az igazságszolgáltatás segítségét kéri az blogíró felderítésére. Az ügy jelenleg bírósági szakaszban van.

Az ETV Köztér című műsorában dr. Osvai így fogalmaz: "1200-as létszámú elbocsátásokat a város nem tud megoldani".

Február 14. A Népszabadság információi szerint az UD ügyhöz kapcsolódóan még tart a nyomozás, ugyanis még 2008. őszén az NBH főigazgatója feljelentést tett az „esztergomi híváslista" ügyben Meggyes ellen.

- A Magyar Építész Kamara Tervpályázati Munkabizottsága szerint az Esztergom Prímás-sziget, Bottyán híd és Lépcsős híd közötti szakaszának megújulása „Lépcsős híd" címen kiírt ötletpályázat lefolytatása jogszabálysértő volt.

- Több hónapos késéssel hajlandó volt a Hídlap leközölni négy helyreigazítást

Február 15. Napvilágra kerül egy blogbejegyzés, amelyben az Esztergomi Tükör szerzői a Megyei Közgyűlés fideszes elnökét, dr. Völner Pált támadják.

Február 16. Válságkezelés luxuskozmetikumokkal. Kiderült, hogy az EHÍR-t és az ETV-t vezető Silye József családi vállalkozásától a város 3,5 millió forintért kozmetikumokat vásárolt.

Február 18. III. Richárd szerepébe képzelve magát Meggyes megtagadja a közérdekű adatszolgáltatást. A per, mint említettük folyamatban van a mai napig is.

- Szénási Gábor okl. igazságügyi építésügyi szakértő visszavonta szakértői jelentését, amelyben tavasszal a mélygarázs értékét becsülte meg. Ennek ellenére a testület újra megszavazta a mélygarázs adásvételi szerződését.

Február 20. Tovább folytatódott az Önkormányzat részéről az Esztergom EHIR Kft. névre hallgató cég tőkésítése. Egy hónap leforgása alatt mintegy 50 millió forint odaítéléséről döntöttek a Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottság tagjai - írja az egominfo.hu. A pénzt a város és a Hídlap honlapjának üzemeltetése, arculatváltása miatt szavazták meg.

Február 22. Dr. Jónás László (MDF) képviselő nyilvánosan szót emel a testületi ülések hangneme és Meggyes stílusa ellen.

Február 24. Újabb 7 millió + áfa összeget szavaznak meg a Strategopolis Kft.-nek tanácsadás címszóval.

Február 26. Egy napirendi pontos rendkívüli testületi ülés keretein belül, az Esztergomi Városőrség felállításáról döntött az esztergomi testület. 2009. évre 111,5 millió forintos vissza nem térítendő céltámogatást is megszavaztak a cégnek.

Február 27. A Giegler Kft. 250 millió forintos támogatást nyert a „Szálláshelyek és a turisztikai termékkínálat értékét növelő egyéb szolgáltatások infrastrukturális és minőségi fejlesztése" címen meghirdetett pályázaton a Mária Valéria Hotel felépítésére. Ez a 250 millió forint a teljes project értékének 12%-a.

 

(forrás)