Bezárják a párkányi papírgyárat

Bezárják a párkányi papírgyárat

2009. 10. 01. 21:52

Közel fél év alatt zárja be kapuit a cég és bocsátja el mintegy 350 dolgozóját

Bezárják a párkányi papírgyárat. A Smurfit Kappa, amely az Esztergommal szembeni dél-szlovákiai határ menti régió legnagyobb munkáltatójának számító, fél év alatt zárja be kapuit és bocsátja el mintegy 350 dolgozóját - jelentette be Karol Wolf, szóvivő csütörtökön.

 

A Smurfit Kappa cég honlapján nyilvánosságra hozott közleményből kiderült, hogy a döntés végleges. A vállalat igazgatósága már szerdán döntött arról, hogy Párkányban leállítják a cég alaptermékének számító fluting (hullám) papír gyártását. A cég vezetése a lépést eladási nehézségekkel, a termékei iránti kereslet csökkenésével magyarázza.

A közszolgálati szlovák televízió riportja szerint a párkányi régióban mintegy 20 százalékos a munkanélküliség, így az elbocsátottaknak rendkívül nehéz lesz új munkát szerezniük. A szlovák ipari tárca sajnálattal vette tudomásul a párkányi papírgyár bezárását. A minisztérium szerint a Smurfit Kappa ezzel megsértette azt a szerződést, amely alapján állami támogatásban részesült. Lubomír Jahnátek, ipari miniszter ezért adóellenőrzést rendelt el a cégnél, leállíttatta az állami támogatás további folyósítását. A tárca ugyanakkor közölte, hogy szerződésszegésért a Smurfit Kappának vissza kell fizetnie az államtól kapott közel 73,8 milliós eurós támogatást. 

A Markíza kereskedelmi televízió szerint nem kizárható, hogy a párkányi papírgyárat szándékosan építette le a cégvezetés.

MTI

Lukasenko

2009. 10. 18. 19:32

Majd kapnak munkát Esztergomban. Kezdődik a motoros üldözés. Kellenek a robogós biztonsági emberek. Állítólag a város speed motorokat, meg cross paripákat fog vásárolni a temperás üldözésére. Mad Max is kerestetik.

Eredeti méret

2009. 10. 18. 19:14

2009. 10. 01. 22:11
Nagyon sajnálom a munkanélkülivé váló embereket, de 
a levegő talán tisztább lesz városunkban. 
/Hacsak nem települ le egy másik környezetszennyező cég a gyár helyére./