Tűzgyújtási tilalom; a városőr és a tűzgyújtó

Tűzgyújtási tilalom; a városőr és a tűzgyújtó

2009. 08. 17. 14:37

Alig kezdett a tűz lángolni amikor megjelent a ház előtt a Városőrség autója Városőr korrekt módon közölte velem, hogy bejelentés érkezett és oltsam el a tűzet, mert tűzgyújtási tilalom van.

A dolog úgy kezdődött, hogy kertes házban lakom és a fáknak törnek ill. megöregednek az ágai, így egy ideje gyűjtögettem őket, hogy majd elégetem ha megszáradt ,na meg ha ráérek. Hát szombaton megfelelőnek találtam az időt az égetésre. A héten esett az eső, így azt gondoltam, most jó esély van arra, hogy ne gyújtsam fel a környéket se. Azt hiszem körültekintő voltam.   De nem!  Alig kezdett a tűz lángolni, szerintem a szomszédok nagy része még fel sem eszmélt a füstre, ami szépen felfelé szállt amikor megjelent a ház előtt a Városőrség autója.

Városőr korrekt módon közölte velem, hogy bejelentés érkezet és oltsam el a tűzet, mert tűzgyújtási tilalom van. Kicsit hülyén néztem, mert nem tudtam róla. Ekkor felvilágosított, hogy a Hídlapban is benne van a tilalom. Nem akartam mondani, hogy ilyen újságokat nem igen olvasok, egy ideje.  Szót fogadtam, hülye módon nem raktam tovább a tüzet.

Egyik kedves szomszédom felháborodva kérdezte meg a városőrt, hogy ugyan miért ilyesmivel foglalkoznak miért nem pl. a meglopott kiskertekkel.  Na és mellesleg miért kell a szomszédoknak egymást be - fel -jelentgetniük.

Ekkor esett le a 20 fillér. Megvan Ki jelentette be a tűzet. Hát igen egy kedves utcabéli aki szintén városőr, csak ma pont nem volt szolgálatban.  Ha szolgálatban lett volna akkor el tudtam volna tüzelni az ágakat, mert nem hiszem, hogy a városközpontban történő kocsikázás közben észlelte volna, hogy én itt tűzet raktam. Ja de mégis! Talán akkor amikor naponta háromszor hazajön valamiért a Városőr autóval. Eleinte csodálkoztam is, hogy milyen felkapott környék a miénk, hogy ide rendszeresen járnak a városőrök ellenőrizni. Aztán rájöttem, hogy a szomszéd városőr és a szolgálati autóval járkál haza, naponta többször is.

Na és most jön a java. Este előkerestem a Hídlapot és elolvastam benne a tűzgyújtási tilalmat.  A lényege a tilalomnak, hogy közút- és vasút menti fásítások, erdők ill. határuktól számított 200 m-en belül nem lehet tűzet rakni.

Aztán hétfő reggel felhívtam a tűzoltóságot, hogy mi is van ezzel a tűzgyújtási tilalommal? Megerősítést kaptam, hogy a tilalom főleg erdőkre vonatkozik, gyújthatok tűzet, csak vigyázzak a tűzre és környezetemre és szerencsés ha bejelentem előre a tűzoltóságnak és akkor nem vonulnak ki feleslegesen (ha valaki be-feljelent.)

Szerettem volna felhívni a városőrséget is, hogy elmondjam a tűzgyújtási tilalommal kapcsolatban frissen megszerzett információimat, de sajna nem találtam elérhetőséget. Ez is megerősített abban a feltételezésemben, hogy a tüzemmel kapcsolatos bejelentést ki tette a városőrségnél.

Így bízva abba, hogy jövő szombaton sem lesz nagy szél megszervezem magamnak a tűzgyújtási programot. Immár információkkal, telefonszámokkal felszerelkezve. Lehet, hogy előtte szólok utcabeli ifjú barátomnak, hogy hívja a városőrséget, mert most gyújtom meg a tűzet.  Egyébként meg szerencsés lenne hogy ha problémája van akkor ne jelentgetéssel töltse az idejét, hanem jó szomszédhoz illő módon jöjjön és mondja el hogy valami nem tetszik és esetleg találhatnák valami jó megoldást.

2009. 09. 05. 21:32

Na szép.Megint bebizonyította számomra a városőrség , hogy feleslegesen kapják a havi 95-140 ezer nettó fizetésüket.

Ha ég egy pötyi tűz , INTÉZKEDNEK!

Ha tényleges büntény zajlik a szemük láttára , messze elkerülik az esemény , mert FÉLNEK és mert FÖLÖSLEGESEK!

Én mint P.őr ingyen és bérmentve , mint non-profit egyesület tagja, amolyan hobbi szinten nem egyszer kockáztattam társaim illetve saját testi épségem.A felmerült problémát mindig megoldottuk.Érdekes.Erről a sajtóban sosem esik szó.

Sőőőőt!Általam meg nem nevezett városőrök megfenyegették személyem , idézem "Ha mi egyszer összefogunk és megtalálunk ...!" bla bla bla

Ugyan már.Mindezt azért mert én hangosan felvállalom a véleményem az esztergomi városőrséggel szemben?

Tévedés , nem írígység mert ők fizetést kapnak ezért.Hanem mert xart sem tesznek a pénzünkért.Mert a mi pénzünkből kapják a fizetést.

Megrökönyödve állok az eset elött.Egy "ici-pici" tűzből , katasztrófát koholnak.Nevetséges.

Ki nem gyújtott már kisebb-nagyobb tüzet közterületen???

Ezek alapján az egész város lakosságának kijárna a bünti Nyelvöltés

Nekem is van telkem és én is közterületen égetem az ott össze szedett levél illetve gaz hulladékot.Mert ha közterület akkor miért nem a városvezetés intézi el , hogy ott ne legyen gaz?és ne nekem kelljen írtani illetve elégetni??Pfff.... de az adót szedik rendesen rá ... Nevetés

Na ismét elragattatam magam Nevetés

Ez van.

Üdvözlettel : Veizer György tőrzsgyökeres esztergomi lakos

2009. 09. 01. 11:10

Kedves petrush!


Azt hiszem nem egy tűzről beszélünk.

Én egy évben egyszer, legfeljebb kétszer gyújtok tűzet. Ezt is azért teszem, mert 20 nagy gyümölcsfa van az udvaromban és metszés után nem tudom 80 cm-es darabokra összevágni, ill. ha összevágnám akkor az Eszközös autó csak az én ágaimat vinné 2 napig.  Lomhulláskor én is igénybe veszem a zöldhulladék elszállítási szolgáltatásukat. Sőt a szomszéd is elég messze van tőlem, hogy ne tudjam felgyújtani a szigetelést! ( Most nem metszettem, de nem magyarázom tovább a második tüzemet)

Soha életemben nem égettem szemetet (műanyagot, kábelt...) sem az udvaromban sem a közterületen, még a hulladékot is szelektíven gyűjtöm és komposztálok is. És megvárom amíg kiszárad a fa amit elégetek. Szalonnát sütni sem szoktam, de most lehet, hogy az évi egy égetés helyett majd átállok a heti ötszöri szalonnasütésre. A súlyomnak már mindegy, de ezért nem jelenthetnek fel :)

Mellesleg én is utálom a füstszagot, és nekem is gondot okoz, hogy sokszor szellőztetni sem tudok. Főleg télen, mert a környékemen sokan fűtenek vegyes tüzeléssel.  Vagy a kerti grillezések alkalmával és még éhes is leszek a jó illatoktól. Már megint a kaja :)


De az sem tetszik, hogy egy szervezet akit az én adófizető pénzemből tartanak, otthon lődörög munkaidőben, és az sem, hogy annyira sem tájékozott, hogy amire hivatkozik rendelet, meg újságcikk nem is arról szól amiért figyelmeztet.


Sőt a szomszédokat sem szoktam feljelenteni, ha bajom van igyekszem megbeszélni velük! Pedig lenne pár ötletem...

Amúgy köszönöm a hozzászólásokat! Tanulságos volt!


2009. 09. 01. 7:28

Hoppá!!

Képviselő úr, fehérke  ennyit a jóindulatról és a csúsztatásról. Fehérke azt elfelejtette leírni hogy közterületeen égetett?

A Bandok kereszt mellett tegnap meggyújtott "száraz növények" még ma reggel is füstölgtek meg persze én isÜvöltés

 

2009. 08. 31. 13:32

Kedves uram/hölgyem!

Én két utcával feljebb lakom ahol az eset történt!

Mivel nem először ömlött a füst és a pernye a lakásom felé így felhívtam őket,hogy csináljanak valamit mert ez már nem állapot,hogy vagy műanyagot,kábeleket,dobozokat éget a kertjén bellűl,vagy mint most az utca kellős közepén nekiáll eltüzelni a fejem felé érő ágakat! egyébként az autójuk oldalára van írva ahogy láttam)

Azt ne mondja hogy nem igaz,ugyanis a városőrök is látták és szoltak magának,hogy ne közterületen csinálja!Bár ha kérhetem még a saját udvarába se gyújtson ember nagyságú mágjarakást,mert kezdek félni,hogy meggyullad a szigetelés a házamon!

Egyébként szerintem meg örülni kéne annak,hogy valaki akár autókázva is odafigyel a városban történő dolgokra!És ha kérhetem kissebb tüzet rakjon,vagy inkább semekkorát

2009. 08. 26. 21:35

Kedves Kata

Minden normális önkormányzat szabályozza a teröletén a tűzgyujtést amivel nekem sincs semmi bajom .Nyilván én sem örülök ha valaki szombat délben kábelt vagy műanyag dobozokat éget a környezetemben (volt rá példa ).A topik indításában leírt történet szerintem erősen a rosszindulatú zaklatásra hajadzik és kevés köze lehet a város rendeletéhez.

Csupán erre reagáltam.

A hétvége szerintem legyen a pihenésé, és hadd üljek ki az udvarra annélkül hogy füstöljenek körülöttem.  A tűzrakóban meggyújtott fáról itt most nem szól a történet, az ellen senkinek nem lehet kifogása..

Ezzel a mondatoddal pedig tökéletesen egyetértek

2009. 08. 25. 14:09

Lehet, hogy elkerülte figyelmeteket!

 

Esztergom területéről, az ESZKÖZ KFT-nél péntek délig történő bejelentés esetén a levágott füvet zsákokba gyűjtve és a gallyakat illetve zöldhulladékot  bálába kötve  a bejelentés címéről hétfőnként díjmentesen elszállítják!

Egyetlen feltétel a kommunális hulladék szállításra kötött szerződés, díjrendezetséggel.

 

Én ezt választottam.

2009. 08. 19. 22:22

Ebben most nem értünk egyet, én  az önkormányzati rendeletben megfogalmazottakat tartom ésszerűnek, hétvégén nem szabad égetni  hétközben lehet.

A hétvége szerintem legyen a pihenésé, és hadd üljek ki az udvarra annélkül hogy füstöljenek körülöttem.  A tűzrakóban meggyújtott fáról itt most nem szól a történet, az ellen senkinek nem lehet kifogása..

Az hogy ennek az egész sztorinak mi a háttere az egy másik lapra tartozik, elképzelhető, hogy tényleg zaklatás és rosszindulat,

viszont  az önk. rendelet végrehajtási utasítását sem ismerem, hogy a városőrnek joga van-e egyáltalán bárkihez becsengetni ezen a címen...

 

Máskülönben viszont itt  a rendelettel nincs hiba , - ezért:

1995. évi LIII. Törvény a Környezet Védelmének Általános Szabályairól

48. §

(3) A települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik:

b) a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása,

http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/jogszabalyok/kvtv.htm

2009. 08. 19. 21:41

Közel negyven éve elvagyok az önkormányzat" bölcsasségei" nélkül a kertem így is nagyon szép és a szomszédaimmal is beszélő viszonyban vagyok .Komposztálok és égetek is ,természetesen odafigyelve a környezetemre,és rendszeresen fözök is a keri sütőben.

Ha szóba álnék holmi városőrökkel még azt is megérhetném vénségemre hogy megmondják mikor és mit főzhetek a kerti grillen vagy éppen mikor vághatok füvet .

Hogy ez a társulat nincs tisztában a magán tulajdon fogalmával az egy dolog ,én viszont tisztában vagyok vele és az egész alap történetet egyszerő rosszindulatú zaklatásnak tartom.

Ha nálam kopogtana valaki egy ilyen történettel azt hiszem egész pontosan meg tudnám mondani hogy hová menjen és kivel szórakozzon.

 

2009. 08. 19. 17:44

Nem olvastam végig a sok hozzászólást,

de szerintem a városőr nem amiatt a rendelet miatt szólt ami az erdősávokról szól, hanem egy másik miatt:

http://www.esztergom.hu/rendeletek/45-2003.pdf

6. §

...

(3) Egész évben tilos – kijelölt üdülőterület kivételével – a kerti hulladék égetése, szabad- és munkaszüneti napokon, valamint a közterületek használatáról szóló 3/2007. (I. 25.) ör. rendelet 2. sz. mellékletének 6. pontjában felsorolt területeken és általuk határolt területeken.7*
(4) Azokon a területeken, ahol nincs szervezett háztartási hulladékszállítás, a kerti hulladék égetése a rendeletben szabályozott módon engedélyezett.
(5) A kerti hulladékot csak olyan jól kialakított tűzrakó helyen és területen lehet égetni, ahol az égetés hősugárzása környezeti kárt nem okoz.
(6) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék stb.).
(7) A kerti hulladék égetését a nyári időszámítás szerint naponta nyolc és tizenkilenc óra, egyébként kilenc és tizennyolc óra közötti időszakban, szélcsendes időben és a vonatkozó tűzvédelmi előírások betartásával szabad végezni.
(8) Hatályát vesztette **
(9) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.
(10) A kerti hulladékot elsősorban komposztálni kell.

2009. 08. 19. 9:52

Most olvastam a hírt, hogy az a szegény 16 éves miskolci lány is meghalt...
Hogy a fenében nem tudtak kimenekülni a lakásukból??? Rosszall
Álmukban érhette őket a füstmérgezés?

2009. 08. 18. 16:00

Jenő!

 

Ha minden így volt teljesen igazad van, akkor egyetértek!

2009. 08. 18. 12:32

Ezek után is megéri hadakozni a szomszédokkal?

 

Szerintem normáliséknál, ha a szomszédnak nem tetszik valami, akkor szól, hogy :

-Szomszéd, ne haragudjon, de csípi a szemem ez meg az. ( jelen esetben a füst az orromat) Meg lehetne oldani ezt az égetős dolgot, olyankor amikor nem vagyunk itthon, pl elégetné jövő héten akkor nem leszünk itthon?!

Normális válasz:

-Persze szomszéd megoldható és jogos is a kérés, de én is megkérném, hogy ha éget majd az udvarban , akkor szóljon előtte, hogy a száradó ruhákat beszedjem!

- Természetesen szólok! Köszönöm, hogy ilyen normálisan megbeszéltük az ügyet! Isten áldja!

-Isten áldja szomszéd! Akkor jövő héten tüzelem a cuccot!

 

Mondom normális helyen egy ilyen esetet szerintem így kellene megoldani és nem rohangálni telefonozni mindenféle helyekre!

2009. 08. 18. 12:16

Fehérke.

Nem biztos, hogy az égetés az egyetlen lehetőség a gaz, gallyak, "száraz" fű eltüntetésére.

A péntekig bejelentett zöldhulladék ( fű, gaz, gallyak) szállítási igényeket az ESZKÖZ kft ingyenesen elszáteljesíti.

Sajnos a friss hulladékok égetésének nagyobb a füstje mint a lángja ami legtöbbször jól megválasztott égetési helyek miatt nem az égető lakásába, frissen teregetett ruháira szál hanem a szomszédokéra. Arról ne is beszéljünk, hogy ha már ég a tüz el lehet tüntetni egyéb hulladékokat ami akár veszélyes is lehet.

Ezek után is megéri hadakozni a szomszédokkal?  Ne higgye azt hogy csak az a szomszéd nem örül a füstölésnek amelyik feljelenti.

 

2009. 08. 17. 20:57

Ja és ha esetleg a Városháza környékén akadna valaki, aki ismeri a közlekedési táblákat, a KRESZ-t, akkor tarthatna oktatást városőreink részére. Különös tekintettel a sebességhatárok betartására.

2009. 08. 17. 16:51

A belvárosban vasárnaponként szokott volt mászkálni egy enyhén illuminált állapotú öregember, tányérsapkával a fején. A város ilyenkor eléggé kihalt, főleg ebédidőben és kora délután, de ha valakivel találkozott, egyből beindult valamilyen hatalmi mámor nála, és próbált mindenkit igazoltatni, szóra bírni, vagy csak egyszerűen kommunikálni.

Nem lett tagja véletlenül a zőrségnek?