Tűzgyújtási tilalom; a városőr és a tűzgyújtó
Közélet
2009. aug. 17.

<p>Alig kezdett a tűz lángolni amikor megjelent a ház előtt a Városőrség autója Városőr korrekt módon közölte velem, hogy bejelentés érkezett és oltsam el a tűzet, mert tűzgyújtási tilalom van.</p>

A dolog úgy kezdődött, hogy kertes házban lakom és a fáknak törnek ill. megöregednek az ágai, így egy ideje gyűjtögettem őket, hogy majd elégetem ha megszáradt ,na meg ha ráérek. Hát szombaton megfelelőnek találtam az időt az égetésre. A héten esett az eső, így azt gondoltam, most jó esély van arra, hogy ne gyújtsam fel a környéket se. Azt hiszem körültekintő voltam.   De nem!  Alig kezdett a tűz lángolni, szerintem a szomszédok nagy része még fel sem eszmélt a füstre, ami szépen felfelé szállt amikor megjelent a ház előtt a Városőrség autója.

Városőr korrekt módon közölte velem, hogy bejelentés érkezet és oltsam el a tűzet, mert tűzgyújtási tilalom van. Kicsit hülyén néztem, mert nem tudtam róla. Ekkor felvilágosított, hogy a Hídlapban is benne van a tilalom. Nem akartam mondani, hogy ilyen újságokat nem igen olvasok, egy ideje.  Szót fogadtam, hülye módon nem raktam tovább a tüzet.

Egyik kedves szomszédom felháborodva kérdezte meg a városőrt, hogy ugyan miért ilyesmivel foglalkoznak miért nem pl. a meglopott kiskertekkel.  Na és mellesleg miért kell a szomszédoknak egymást be - fel -jelentgetniük.

Ekkor esett le a 20 fillér. Megvan Ki jelentette be a tűzet. Hát igen egy kedves utcabéli aki szintén városőr, csak ma pont nem volt szolgálatban.  Ha szolgálatban lett volna akkor el tudtam volna tüzelni az ágakat, mert nem hiszem, hogy a városközpontban történő kocsikázás közben észlelte volna, hogy én itt tűzet raktam. Ja de mégis! Talán akkor amikor naponta háromszor hazajön valamiért a Városőr autóval. Eleinte csodálkoztam is, hogy milyen felkapott környék a miénk, hogy ide rendszeresen járnak a városőrök ellenőrizni. Aztán rájöttem, hogy a szomszéd városőr és a szolgálati autóval járkál haza, naponta többször is.

Na és most jön a java. Este előkerestem a Hídlapot és elolvastam benne a tűzgyújtási tilalmat.  A lényege a tilalomnak, hogy közút- és vasút menti fásítások, erdők ill. határuktól számított 200 m-en belül nem lehet tűzet rakni.

Aztán hétfő reggel felhívtam a tűzoltóságot, hogy mi is van ezzel a tűzgyújtási tilalommal? Megerősítést kaptam, hogy a tilalom főleg erdőkre vonatkozik, gyújthatok tűzet, csak vigyázzak a tűzre és környezetemre és szerencsés ha bejelentem előre a tűzoltóságnak és akkor nem vonulnak ki feleslegesen (ha valaki be-feljelent.)

Szerettem volna felhívni a városőrséget is, hogy elmondjam a tűzgyújtási tilalommal kapcsolatban frissen megszerzett információimat, de sajna nem találtam elérhetőséget. Ez is megerősített abban a feltételezésemben, hogy a tüzemmel kapcsolatos bejelentést ki tette a városőrségnél.

Így bízva abba, hogy jövő szombaton sem lesz nagy szél megszervezem magamnak a tűzgyújtási programot. Immár információkkal, telefonszámokkal felszerelkezve. Lehet, hogy előtte szólok utcabeli ifjú barátomnak, hogy hívja a városőrséget, mert most gyújtom meg a tűzet.  Egyébként meg szerencsés lenne hogy ha problémája van akkor ne jelentgetéssel töltse az idejét, hanem jó szomszédhoz illő módon jöjjön és mondja el hogy valami nem tetszik és esetleg találhatnák valami jó megoldást.

(forrás)