Esztergom váltót bocsátott ki, 550 millió forint értékben
Gazdaság
2009. júl. 17.

<p>A képviselő-testület július 9-i ülésén arról szavaztak a Fideszes képviselők Esztergomban, hogy 550 millió forint értékben váltót bocsátanak ki.</p>

A város eladósodása, ugyanakkor pazarló gazdálkodása eléggé ismert már országosan is, és Esztergom is azok közé a városok közé tartozik, amelyek az elmúlt években milliárdokért bocsátottak ki kötvényt. E pénzügyi döntés megkérdőjelezhetőségét az a tény is erősíti, hogy a város mellett működő Suzuki gyár az egyik legnagyobb adófizető gyárak közé tartozik, mely a város kasszáját gyarapítja. Nem elhanyagolható adóbevételnek minősül az autógyár kiszolgálására idetelepült üzemek befizetése sem.
A város adóssága jelenleg kötvényekben 8,5 milliárd, egyéb hitelformákban pedig 3,1 milliárd forint. A futamidők 2020 körül járnak le. Így a városnak évente milliárd fölötti a kamatterhe, amelyet egy gördülő hitel kamatai is terhelnek.
A kötvényekre felvett pénzek sorsa igen zavaros, a nyolc milliárdnyiból talán 2-4 milliárd van még meg, amelyet a leendő egyetem épületének a felújítására szán a város. De ha összeadjuk erre a maradék összegre tett ígéreteket, jó pár milliárdra lenne még szükség.
Hogy a többi hová lett, mire költődött, nehezen nyomon követhető, mert a városi nagy beruházásokra, -fürdő, főtér, utak- jelentős állami támogatások érkeztek.
Az látható, hogy bizonyos célokra, különösen, amelyek a polgármester imázsát növeli, számolatlanul költ a város. Mélygarázsokat vásárol jóárasítottan, szolgálati lakások tucatját, kisajátít, felajánl, támogat, szórakoztatja a népet, támogatja 100 milliókkal az élményfürdőt, stb.
Úgy tűnik, még sem lehet ezt büntetlenűl tenni hosszú időn keresztül, mert a likviditási problémának nevezett, de inkább a tervszerűtlenségből, és a pazarlásból adódó pénzhiáy egyre inkább jelentkezik a városházán.
Eddig megoldották olyan módszerrel, hogy a Fideszes többséggel a lekötött, és csak beruházásra hasznosítható milliárdokból fel-fel- szabadítottak pár száz millió forintot azzal, hogy ideiglenesen működésre fordítják, és majd visszapótolják.
A visszapótlásról a képviselők már nem sűrűn kapnak tájékoztatást.
Most egy újabb pénzügyi manővert találtak ki a feltornyosúló számlák kiegyenlítésére, mely az előterjesztésben így szól:

"Esztergom Város Önkormányzata a likviditási problémák megelőzése éredekében a költségvetés folyamatos felülvizsgálata mellett, úgynevezett beszállítói program faktoring lehetőségét is felvetette. a pénzügyi konstrukció nagy előnye, hogy nem befolyásolja a megrendelő hitelállományát, valamint hogy az önkormányzat szállítói határidőben, a bevételek érkezésétől fügetlenül juthatnak pénzükhöz.
Előzetes ajánlatok alapján 120 napos, 550 millió Ft. limit összegre nyilna lehetőség, amennyiben Esztergom Város Önkormányzata váltót bocsát ki az összeg fedezetére, a beérkező bevételek terhére."

A Fidesz frakció anélkül megszavazta az előterjesztést, hogy le lett volna írva, hogy ez a pénzügyi művelet vajon mennyibe is kerül a városnak, mint ahogy hasonló módon egy képviselő sem tudja megmondani, hogy a kibocsátott 8 milliárdnyi kötvényt és a többi felvett hitelt milyen kamatok terhelik.

Forrás: egominfo

(forrás)