Illegális rámpabontók
Közélet
2009. júl. 7.

<p>A hétvégi, engedély nélkül elvégzett rámpabontás önkormányzati területen, önkormányzati cég kivitelezésében és önkormányzati pénzből zajlott - tudtuk meg a Regia Civitas honlapjáról. A területet ugyanis csak a jogerős építési-bontási engedély megszerzése után kapja meg a Regia Civitas Kft.</p>

A Magyar Nemzet hétfői száma a harmadik oldalán foglalkozott az önkormányzat törvénytelen tevékenységével:

Szombat hajnalban munkások jelentek meg Esztergom belvárosában, és önkormányzati megbízásból elkezdték bontani a Bástya Áruház mozgáskorlátozottak számára 30 éve épített rámpáját. Az ingatlantulajdonos a rendőrséghez fordult, kiderült, nincs jogerős bontási-építési engedély.

Munkagépek csattogására ébredtek szombat hajnalban az Esztergom belvárosában lakók. Bontómunkások verték szét azt a gyalogosrámpát, amit a Bástya Áruházzal együtt építettek meg 1980-ban, hogy a mozgássérültek, babakocsis anyukák és a rokkantnyugdíjasok feljussanak a körülbelül öt méter magasban kialakított gyalogospasszázsra, ahonnan üzletek, könyvesbolt és a Hévíz étterem nyílik.

Az idegenforgalmi szezon hétvégéjén por, füst borított el mindent, többmázsás betondarabok zuhantak a járdákra, az úttestre - tudtuk meg. Vasárnap a rendőrség is megjelent a helyszínen, de a rombolás folytatódott. Az ügy hátterében az önkormányzat 10-12 milliárdos beruházási terve áll, amit az 51 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Regia Civitas Kft. valósítana meg a Bástya Áruház tőszomszédságában.

Információink szerint a kft. a mai napig nem tudott jogerős építési engedélyt szerezni. Sőt az áruház melletti területre még jogerős telek-összevonási határozata sincs a cégnek, amelynek ügyvezetője az egykori Mikroszkóp Színpad-igazgató, Komlós János fia. A jogszabályellenes esztergomi földhivatali bejegyzést a Komárom-esztergomi Megyei Földhivatal vizsgálja. Tegnap délelőtt az áruház tulajdonosa, Horváthné Kiss Hilda ismét a rendőrség segítségét kérte, majd ismeretlen tettes ellen feljelentést adtak be rongálás és birtokháborítás miatt, ugyanilyen tartalmú bejelentést juttattak el a városi jegyzőhöz, birtokvédelmet kérve.

A bontó brigád semmilyen jogerős bontási engedélyt nem tudott felmutatni, s a helyszínen váratlanul megjelenő Kolumbán György önkormányzati képviselő sem akart vagy tudott érdemben nyilatkozni. Szem- és fültanúk szerint a képviselő megfenyegette a tulajdonos férjét. Az áruház tulajdonosa meglepőnek találta, hogy amikor közölte a bontásban részt vevőkkel, hogy országos tévétársaságokat hívott ki a helyszínre, a munkások pánikszerűen elhagyták a területet munkagépeikkel.

Forrás: http://www.mno.hu/portal/648415

A keddi Magyar Nemzetben újabb cikk foglalkozott a hétvégi bontással:

A csütörtöki Magyar Nemzet újra foglalkozik az üggyel, már a második oldalon:

Műemléki jelentőségű területen van a bontás, ezért a hivatal véleményét ki kellett volna kérni, azonban ez nem történt meg - jelentette ki az MTI-nek Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. A szakember annak kapcsán nyilatkozott, hogy az önkormányzat a hét végén elbonttatta az esztergomi Bástya áruház rámpáját.


Mezős szerint a bontáshoz az önkormányzatnak engedélyre lett volna szüksége, amelyet öszszeférhetetlenség miatt a helyi jegyző ki sem állíthat, ezért azt egy másik város építéshatóságánál kell kérelmezni. Tasnádyné Kovács Borbála, a kulturális örökségvédelmi hivatal közép-dunántúli irodája műemlék-felügyelője lapunknak elmondta: a rámpa korábban egységesen egybeépült az áruházzal, így a hivatal engedélyén túl a tulajdonosok hozzájárulására is szükség lett volna.

Az önkormányzat állítja: Esztergom belvárosában önkormányzati megbízásból és jogerős bontási engedéllyel bontották el a rámpát. Az önkormányzat teljesen jogszerűen, saját tulajdonában és birtokában eljárva kezdte meg a szállodaépítési beruházás előkészítését - áll a város lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében. Kifejtették: a rámpa elbontása nem engedélyköteles tevékenység, nem rombolás, hanem egy „nagyszabású, városkép-átalakító, többmilliárdos építkezés előkészítése".

Az eset kapcsán a Vártorony Kft. (az áruház tulajdonosa) jogi képviselője Esztergom önkormányzatával szemben törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását fogja kezdeményezni a legfőbb ügyésznél. Kreisz Gyula Máté ügyvéd a városnak küldött levelében leszögezte: a hét végi időzítés a bontást elrendelő részéről nyilvánvalóan arra irányult, hogy a tulajdonos a birtokvédelmet ne tudja igénybe venni addig, amíg két nap alatt a bontással nem végeznek. A város arra is kitért, hogy a felhajtó nem mozgáskorlátozottaknak épült, sőt rámpának használni veszélyes is.

Más véleménye van Baranyiné Hidasi Évának, a Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergomi Egyesület városi területi képviselőjének, aki lapunknak úgy fogalmazott: szomorú és kellemetlen, hogy az áruházat, az ott található üzleteket rámpa hiányában ezt követően évekig nem tudják megközelíteni a mozgáskorlátozottak és a kismamák. Hívta a város építési osztályát, hogy érdeklődjön a bontás miértjéről, azt ígérték, visszahívják.

(forrás)