Jogerős ítélet mondja ki: Meggyes félrevezette a képviselőtestületet
Közélet
2009. jún. 27.

<p>2008. szeptember 30-án indult az a sajtóhelyreigazítási eljárás, melynek jogerős ítéletét a napokban kapta kézhez a Szeretgom. Meggyes Tamás magánszemélyként perelte az időszaki kiadványt, mert úgy vélte, hogy az <a href="31175-felmillios-birsag-meggyesnek">esztergomi jegyző által írt nyílt levélben</a> hamis tényállításokat jelentettünk meg és terjesztettünk a városban. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla Meggyes keresetét teljes mértékben elutasította és  az alperesek részére 140 ezer forint perköltség, valamint 69 ezer forint illeték megfizetésére kötelezte.</p>

Az ítélőtábla elfogadta az elsőfokon eljáró megyei bíróság indoklását, miszerint valós és bizonyított tény az, hogy Csomor Sándor az esztergomi képviselőtestület két meghozott határozata miatt nem tud visszatérni a munkájához, mely határozatok meghozatalában Meggyes Tamás a képviselőtestület tagjaként tevékenyen részt vett és ha nem is egy személyben, de felelős a jegyző akadályoztatásában. Azt is megállapítja az ítélet, hogy Meggyes Tamás magatartásával negligálja a jogerősen meghozott, a jegyzőt hivatalába visszahelyező jogerős munkaügyi határozatokat és többször tett olyan kijelentést, hogy azok tartalmát és jogszerűségét nem ismeri el.

A bírák ugyancsak elfogadták a megyei bíróság azon indoklását, hogy Meggyes Tamás ezen magatartásával kárt okozott az Önkormányzatnak - a felperes ugyanis ezt a kijelentést is hamis tényként helyreigazíttatni óhajtotta - a jogerős bírósági ítéletek ismeretében.

A harmadik sérelmezett kijelentés a már említett egyik határozat meghozatalára vonatkozott: a jegyző nyílt levelében úgy fogalmazott:

Bizonyára most majd ismét valamilyen mondvacsinált „ál-döntést" fog hozatni a többszörösen félrevezetett Képviselő-testülettel.

Meggyes Tamás ebben a mondatban az "ál-döntés" kifejezést és a képviselő-testület félrevezetését kifogásolta. A bíróság ítélete azonban egyértelműen fogalmaz:

Az 1994. évi LXIV. törvény 2. § (1) g) pontja szerint:

A polgármester e tisztsége megszűnik: (...)
sorozatosan törvénysértő tevékenysége, mulasztása miatti jogi
felelősségének jogerős bírósági ítéletben történő megállapításával, az
ítélet jogerőre emelkedésének a napjával,

A fentiek alapján és a jegyző által sorozatban megnyert perek ismeretében jogosan merül fel a kérdés: Meggyes Tamás ezen ítélet kihirdetésének és jogerőre lépésnek napja óta nem Esztergom polgármestere? Lehetséges, hogy a tisztsége a fenti jogszabályhely szerint megszűnik? A sors fintora, hogy a jogerős ítélet szerint legalább egyszer már félrevezetett képviselőtestület jogköre lenne mindezek ismeretében az eljárást lefolytatni ellene - máskülönben a képviselőtestület is magára veszi ezen törvénysértések súlyát, és nem marad más, mint az egész testület kívülről történő feloszlatására, melyre egyedül az Önkormányzati miniszternek van jogköre. Eljut vajon eddig a pontig az ügy? Meddig lehet még Esztergomban, a magyar államiság bölcsőjében folyamatosan arculköpni a jogszabályokat?

Az ítélet teljes szövege itt olvasható.

(forrás)