Elsőfokon bűnös rágalmazás vétségében Gulya

Elsőfokon bűnös rágalmazás vétségében Gulya

2009. 06. 18. 13:39

A Hídlap főszerkesztőhelyettesét az Esztergomi Városi Bíróságon folyó büntetőperben a mai napon bűnösnek találták rágalmazás vétségében és elsőfokon, nem jogerősen 90 ezer forint büntetés megfizetésére kötelezték.

Gulya István ellen Cserép János tett feljelentést rágalmazás vétsége miatt 2008. július 18-án az Esztergomi Városi Bíróságon a Hídlap 2008. június 21-én megjelent számának 14. oldalán olvasható cikk következő szakaszai miatt:

„Minden ellenkező híresztelés dacára, nem képezi a politikai disputakultúra - a sokszínűség, eltérőség ütköztetésének - részét a hátsószándékos aljasság. Más kérdés, hogy mindenkit érdekek motiválnak, és érdekei szerint választ és dönt, és az is igaz és érthető, hogy egyik vagy másik politikai elv és irányzat kinek-kinek szimpatikusabb. Ez még nem minősít semmit és senkit. De. Ha valaki sötét konspirációktól sem retten vissza, bűnözői módszereket sem átall alkalmazni, az veszélyes. Mindnyájunkra nézve. A következő dátum-egybecsengések éppen ezért beszédesek és elgondolkodtatóak.
Nehéz másként minősíteni azt, mint „erőteljes csúsztatásnak", amikor a saját meghatározásuk szerint a városukért és gyermekeikért aggódó esztergomiak gyűltek össze egy borús áprilisi reggelen a Gyakorló iskola előtt, és propagandaszándékkal a városvezetést
és a hatóságokat káromolták, mert a prímás-szigeti építkezés miatt óriási a rumli, veszélybe sodródtak a gyerekek. Nos, nézzük ennek az április 7-ei reggelnek a tényeit - a világhálón a mostani lapzártáig megtekinthető - videofelvétel és fotódokumentumok alapján. Annál is inkább érdemes górcső alá vennünk ezeket, mert a Meggyes Tamás polgármester elleni támadás miatt más - sokkal komolyabb - súlyt kap a történet.
Április 7-én reggel - figyelem, a dátumok jelentőséggel bírnak - az esztergomi Gyakorló iskola előtt gyülekezett - többek között - Misznéder János vállalkozó, Koditek Pál képviselő, Horváth Mihály testületi tag, dr. Szántó Tamás közgazdász („Polgá-ri Esztergomért Egyesület-közeli szakértő"), és rögtönzött tájékoztatót tartott Cserép János kamerája és Bejó Gábor fényképezőgépe előtt.
Merthogy felháborítónak vélték azt a felfordulást, amit a szigeti beruházás okán tapasztaltak, és a diákok az „életük veszélyeztetésével" közelítették meg a bejáratot (az áramló szülői autók miatt, tehetjük hozzá, amik egyébként nagyon lassan haladtak, mert az emberek, a szülők meg nem ostobák, és természetszerűleg figyeltek a maguk és más gyermekeinek a biztonságára). Hibásnak természetesen a polgármestert tartották. Horváth Mihály külön és színpadiasan kiemelte, hogy lám, íme, itt egy tátongó gödör, és elképzelni is szörnyű, ha egy arra járó ábrándos, felhőleső gyermek belezuhanna... A tények kedvéért hozzá kell tennünk, hogy az akna fedőlapját a felvétel előtt nem sokkal még kordon vette körül, felhívva a figyelmet a veszélyre, amit aztán a „kis csapat" érkezése előzően távolítottak el...
(...)

Ebben az április 7-i felvételben és eseményben az a legijesztőbb, hogy másnap - április 8-án éjjel - gyújtották fel a polgármester épülő búbánatvölgyi házát és szolgálati autóját. Annak a Misznéder Jánosnak a vezényletével, aki szerepel ezeken a képeken. Aki ekkor már biztosan tudta, hogy mi fog 24 óra múlva történni. És vele szerepel Horváth Mihály, és vele mutatkozik Koditek Pál... Nehéz eltekinteni a koncentrált támadás elméletétől, amikor minden így „stimmel". Több sikertelen - mert alaptalan - bírósági megtámadtatás után, április elsején vagyonosodási vizsgálat indult Meggyes Tamás ellen, ami éppen mostanában zárult le azzal, hogy mindent rendben találtak. Aztán: április 3-i képviselő-testületi ülésen Koditek Pál interpellációjában felolvasta volna Kovács Gábor, PEE-elnök levelét, hogy történjen már valami a Gyakorló „ügyében", 7-én sor került az aggódó szülők nyíltutcai happeningjére, amit Cserép és Bejó kamerái rögzítettek, és a képek 8-án fel is kerültek a Cserép - és Bejó - működtette honlapra, aminek aznap történetesen Kovács PEE- elnök volt a vendége, hogy kérdezgessék. Április 8-án éjszaka pedig Misznéder János felgyújttatta Meggyes Tamás házát és kocsiját... Megtámadva ezzel Esztergom városa egész közösségét. Aki közreműködött az április 7-i „előadáson" gondolkodjon el azon, hogy kikkel állt kamerák elé, és mit tett. S most mit kell tennie."

Keresetében a sértett azt kifogásolta, hogy a fenti idézetekben, szövegkörnyezetben Gulya István a következő valótlan tényeket állítja illetve sugallja:

1. Összefüggés van az április 8-án reggel történt gyújtogatások és az április 7-én felvett és az interneten publikált amatőr dokumenfilm között, mely filmet a sértett készített. („gondolkodjon el azon, hogy kikkel állt kamerák elé", „Ebben az április 7-i felvételben és eseményben az a legijesztőbb, hogy másnap - április 8-án éjjel - gyújtották fel a polgármester épülő búbánatvölgyi házát és szolgálati autóját")
2. Gulya István a cikkben a dokumentumfilm elkészültét explicite összekapcsolja bűnözői módszerekkel, gyakorlatilag kimondatlanul, de erősen ráutaló módon megvádolta sértettet a Meggyes Tamás háza és a város vagyona elleni rongálásban történt közreműködéssel. („Ha valaki sötét konspirációktól sem retten vissza, bűnözői módszereket sem átall alkalmazni, az veszélyes. Mindnyájunkra nézve. A következő dátum-egybecsengések éppen ezért beszédesek és elgondolkodtatóak.", Nehéz eltekinteni a koncentrált támadás elméletétől, amikor minden így „stimmel". ).

Az Esztergom Városi Bíróság elsőfokú, egyelőre nem jogerős ítéletében kimondta: Gulya István bűnös nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében. Mivel Gulya István 2008-ban egy hasonló rágalmazási ügyben jogerősen egy év próbára bocsáttatott, a bíróság a két rágalmazási ügyben most együttesen hozott ítéletet. A korábbi próbára bocsátást megszűntette és halmazati büntetéseként 90 000 Ft-ot állapított meg, melyet meg nem fizetése esetén 200 nap (450 Ft/nap)  elzárással válthat ki.

Az ítélet ellen a vádlott ügyvédje fellebbezést jelentett be, a magánvádló és a vádlott 3 nap gondolkodási időt kért.

2009. 06. 22. 15:55

Szó nincs róla. Gulya következő rágalmazási ügye (ha lenne) már felfüggesztettet érne - ezt szerintem minden érintett érzi és átlátja. Ez is egyfajta jelzés a holdudvarnak: mentelmi jog nélkül nagyon, de nagyon illene odafigyelni arra, hogy ki mit mond. Egy érdekes blogbejegyzés például mára eltűnt Muzslai blogjáról (innen is üzenem, hogy későn).

2009. 06. 22. 15:50

Hitelt érdemlő orvosi igazolás volt? Vagy csak úgy bemondásra elfogadta a bíró?

2009. 06. 22. 15:48

Elismerésem az emberséges hozzáállásodért, de azért ne felejtsd el, ez nem az úrikaszinó!

2009. 06. 22. 12:53

de most nem fellebbezek. Részben Gulya betegsége miatt

 

Respekt és tisztelet érte!

2009. 06. 22. 12:38

Lesz folytatása ennek az ügynek, de most nem fellebbezek. Részben Gulya betegsége miatt (amit az ítélet indoklása szerint a bíróság is figyelembe vett), részben meg azért, mert ezzel a feljelentéssel az volt a célom, hogy a rágalmazás elkövetettsége kimondásra kerüljön, és ez egyelőre ugyan nem jogerősen, de megtörtént.

2009. 06. 22. 10:53

Mint írtam, a fellebbezési határidő lejárt, hiszen ki sem oktatták őket a fellebbezés lehetőségére. A bíró a tárgyalás napján ráírta, hogy jogerős! Előbb megkapták a bíróság gazdasági hivatalától a csekket a befizetéshez, mint a bíróságtól az írásba foglalt ítéletet. Sajnos nincs mit tenni jogilag, úgysem tudják bebizonyítani, hogy a bíró nem hívta fel a figyelmüket a fellebbezés lehetőségére. Vita esetén szerinted kinek hisznek, a bírónak, vagy a "kisember"-nek. Én már csak maradok ennél a kifejezésnél.

2009. 06. 22. 9:24

Lejárt már a fellebbezési határidő? Ha nem talán, akad itt valaki, aki segít nekik! A bíróságok is ezt a gyakorlatot mindaddig folytatják amiíg az emberek eltűrik.

Ez egy közösségi oldal. Mutassuk meg és segítsünk!

2009. 06. 22. 8:52

A napokban láttam egy Esztergomi Városi Bíróság által hozott ítéletet. Kisnyugdíjas házaspár és szomszédja között évek óta rossz a viszony, összevesznek, melynek során a kisnyugdíjas házaspár "lek.......za" a szomszédasszonyt. Szomszédasszony feljelentést tesz, kisember elismeri az elkövetés tényét.            Itélet: a házaspárnak  fejenként 50.000,- Ft pénzbüntetés, összesen 100.000,- Ft! /Kettejük havi nyugdíja nincs ennyi!/Az itélet jogerős, mert a bíróság még arra sem oktatta ki őket, hogy lehet fellebbezni.  No, ennek fényében értékeljétek a Gulya ítélet szigorát!

2009. 06. 20. 20:02

Simán szabadsára ment, de ha vissajön vitriolba mártja a pennáját!

2009. 06. 20. 19:46

Szerintem nem hiányzik.

Sokaknak meg nem fog hiányozni.

Inkább ez hiányzik :Lakat a szájánLakat a szájánLakat a száján

Eredeti méret

2009. 06. 20. 12:43

1. Gulyát a Hídlapban elkövetett rágalmazás vétségében első fokon bűnösnek találta a bíróság. Vigyor

2. A mai Hídlapból "hiányzik" Gulya rovata VigyorVigyor

3. A jogerős ítélet után maga Gulya fog "hiányozni" a Hídlapból? NevetésNevetésNevetés

2009. 06. 19. 23:49

Majd a Meggyes az adózfizetők pénzéből kifizeti a Gulya sarát. Nagy ügy, aki a seggébe van bújva, annak ez a minimum, ami jár. A kincstár meg úgy sem ürül ki... még egy darabig.

2009. 06. 18. 17:34

Majd megszavazza neki a Bizottság. Oszt jónapot.

2009. 06. 18. 17:25

Az Esztergom Városi Bíróság elsőfokú, egyelőre nem jogerős ítéletében kimondta: Gulya István bűnös nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében. Mivel Gulya István 2008-ban egy hasonló rágalmazási ügyben jogerősen egy év próbára bocsáttatott, a bíróság a két rágalmazási ügyben most együttesen hozott ítéletet. A korábbi próbára bocsátást megszűntette és halmazati büntetéseként 90 000 Ft-ot állapított meg, melyet meg nem fizetése esetén 200 nap (450 Ft/nap)  elzárással válthat ki.

Ha belegondolunk hogy  a 200 nap az 28 és fél héten át megkímélné a HÍDLAP ártatlan olvasóit a ˇ"szó, köz"  rovatban megjelent förmedvényeitől

 amik régebben ( az önkormányzat finanszírozásában ) alcímmel jelentek meg szurkoljunk a T. Bíróságnak, hogy hagyja jóvá az ítéletet!

Talán talentumából nem tellik ennyi időre előre talonba tenni az írásait!

Pantha Rhei, de nehéz követni !!!

2009. 06. 18. 16:48

Most megy a riport. Nagy szinész az ürge. Hihetetlen de, egy zaklatott üldözött szerencsétlen apa képét mutatja.

""Ne bántsátok ezt a szerencsétlen ártatlan embert"""

Mingyár sirva fakadok. / nem helyesírási hiba/

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam!!!!!!!!!!

Eredeti méret

2009. 06. 18. 16:25

Megbízható forrásom szerint 16.30 körül/után a Klubrádióban Meggyes nyilatkozik majd!

2009. 06. 18. 16:25

monnyon leee!

2009. 06. 18. 16:12

Az előzmények ismeretében az ítéletet egyszerűen nevetségesnek tartom. Tulajdonképpen jól járt a 90 e forinttal. Ne sajnáljuk már az elővezetés miatt, talán önként kellett volna odamenni!  Ők sajnálnak bárkit is akit céltáblának kiszemeltek?

2009. 06. 18. 16:02

Bics nem TE(ÖN)!!

Tompikának szólt a régi fidesz közmondás:::

monnyon leee!

Eredeti méret

2009. 06. 18. 15:03

Még szerencse, hogy egyesek szerint Esztergomban mostanában csend van...

Viszont még egy-két ilyen elővezetés, és újra megnyitják a Széchenyi teret a gépjárműforgalom előtt Nevetés

Helyreigazításra nem kötelezték a Hídlapot? Vagy csak nekem kerülte el a figyelmemet?