Megkezdődött a pincerendszer felújítása
Közélet
2009. ápr. 21.

<p>Megkezdték a bazilika feljárója alatt lévő, 3700 négyzetméteres pincerendszer felújítását. A létesítményt 772 millió forintos uniós támogatással a magyar borkultúra központjává alakítják.</p>

Elsőként vízzáró agyagréteggel javítják ki a valaha az érsekség raktáraiként szolgáló létesítmény szigetelését, ezért lehordják a földet pincékről - mondta Molnár József a projekt vezetője, majd hozzátette, hogy a látványos munkálatok egy ideig rendezetlenné teszik a bazilika előtti teret.

A 11 méretes belmagasságú, téglaboltívekkel kirakott pincerendszerben bemutatják a borvidékek történelmét, legnevesebb szőlészeit-borászait, a jelentősebb szőlőfajtákat, a borkereskedelem és borfogyasztás történetét, valamint interaktív borászati kiállítást rendeznek be. A létesítményben borkóstoló tereket alakítanak ki és szaküzletet nyitnak, mely a kóstoltatott borokat és a Vinum Primatis, azaz a Prímás bora borcsaládhoz tartozó termékeket forgalmazza. A jelenleg üzemelő Prímás Pince helyén új éttermet alakítanak ki. A beruházást 2010 május elején szeretnék átadni - tette hozzá a projektvezető.

Erdő Péter bíboros 2007 májusában hozta létre a Prímási Borrendet, a Kárpát-medence szőlészeti, borászati örökségének feltárására, a minőségi bortermelés támogatására és a kulturált borfogyasztás terjesztésére. A Prímási Borrend a "Vinum Primatis" márkanéven olyan válogatás forgalmazását segíti, amely a magyar borászat legnívósabb termékeiből kerül ki. A Prímási Levéltár bortári számadásai szerint még a XX. században is szerepe volt a bornak, mint természetbeni juttatásnak. A bazilika karigazgatójának 1873-ban egy évre 11,48 hektoliter bort utaltak ki. Egy zenész 1-4 hektoliter, egy énekes 1-2 hektoliter fehérbort kapott. A listák név szerint felsorolták a művészeket, a karnagytól az orgonafújtatóig. Az iratokban a borhasználat egészen egyedi esete is előfordul, 1876-ban a Prímási Számvevői Hivatal részére két liter vörösbort adtak ki tinta készítésére.

(forrás)