Letelt a 14. párkányi "hídőr" szolgálati ideje
Kultúra
2009. ápr. 20.

<p>Befejezte munkáját a Párkány és Esztergom közötti Mária Valéria híd legutóbbi "hídőre". A művészeknek meghirdetett nemzetközi ösztöndíjprogram legutóbbi résztvevője Damaso Reyes New York-i fotóművész volt.</p>

A fotós még január közepén érkezett Párkányba, hogy tizennegyedik hídőrként részese legyen annak a nemzetközi kezdeményezésnek, amelynek célja a másság elfogadtatása, a kapcsolatteremtés és a szellemi hidak építése - írja csütörtöki számában az Új Szó című pozsonyi napilap.

A világ minden tájáról érkező művészek 3-6 hónapot töltenek a párkányi Hídőr-házban, amely egy kis lakásból és műteremből áll. A ház ideiglenes gazdája teljes alkotói szabadságot élvez, de kötelessége minden nap figyelni a Mária Valéria hidat. Megfigyeléseit és tapasztalatait feljegyzi a hídőr naplóba, majd szolgálati ideje végén kiállításon mutatja be tevékenységét.

A város által biztosított Hídőr-ház működtetését és az ott tartózkodó művészek ellátását a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás vállalta fel. Az ehhez szükséges anyagiakat a párkányi származású - jelenleg Svájcban élő - Frühauf házaspár által létrehozott alapítvány biztosítja.

Az első Hídőrök - Eva-Maria Würth és Philippe Sablonier Svájcból - 2004 májusában érkeztek Párkányba, őket Hollandiából, Németországból, Ausztráliából, Nagy-Britanniából és Új-Zélandról érkező művészek követték.

A legutóbbi hídőr, Damaso Reyes tíz éve kezdte fotográfusi pályáját. Felvételeit közölte az Associated Press hírügynökség és több amerikai lap, köztük a The Wall Street Journal, a Christian Science Monitor és a San Francisco Chronicle is. Ruandában, Irakban, Indonéziában és Tanzániában készített fotói a nemzetközi sajtóban is megjelentek.

(forrás)