Rendkívüli ülésen ez a költségvetés!

Rendkívüli ülésen ez a költségvetés!

2009. 03. 09. 10:50

Nyíri Attila (MSZP) önkormányzati képviselő tájékoztatója a 2009. március 5-i esztergomi rendkívüli testületi ülésről és a 2009-es városi költségvetés "vitájáról".

2009. március 05-én rendkívüli testületi ülésen tárgyalta Esztergom város testülete többek között a város 2009. évi költségvetését, mégpedig úgy, hogy az alpolgármester úr javaslatára minden vita nélkül döntött a testület több mint 20 milliárdról, valamint több olyan határozati javaslatot is elfogadott, melyek egyfajta lízing-szerződés illetve lízingeléses konstrukcióban kívánja a Szent István tér 4 ingatlan felújítását (volt déli kanonoksor) és más beruházásokat megoldani.

A képviselő-testület lényegében biankó szerződést kötött nem tudni hány milliárd forintra, az elkövetkezendő esztendőkre. Az ügy további pikantériája, hogy noha az MDF képviselői, illetve az MSZP frakció is több oldalas, teljesen külön módosító indítvánnyal élt, ezeket a módosító indítványokat lesöpörték az asztalról nem vették be a napirendbe, nem is szavaztak róla.

A 18 képviselőből 13 igennel, 4 nemmel szavazott és 1 tartózkodott.

Példa nélküli szakmai hibáról tesz tanúságot az az eset, hogy a szerdán, az ülést megelőző napon, az internetre még külön feltett előterjesztés költségvetési soraiban más adatok szerepelnek, mint amit a rendkívüli ülés napján kaptak papír formában a képviselők. Mindehhez még az is hozzájárult, hogy természetesen a rendkívüli testületi ülés napján az Esztergom város internetes honlapja nem volt elérhető, de érdekes módon a testületi ülés után a város honlapja azonnal működőképessé javult.

A jelenleg a város honlapján fent levő adatok, még mindig nem egyeznek a papíron helyben kiosztott dokumentumokkal.

Sem idő, sem lehetőség nem volt arra, hogy a két különböző dokumentumon ellenőrizhető legyen hogy ugyanazok a számok vannak-e, mint amit az interneten a képviselők megkaptak. Lehet, hogy a FIDESZ többségű képviselők ismerték ezeket a számokat, csak az ún. ellenzék nem, mindazonáltal az ellenzék számára ismeretlen milliárdokról döntöttek úgy többévi kifizetéssel, hogy nem tudni mennyire adósítják el ezzel a várost akár 10-15 évre is.

Az MSZP frakció módosító indítványában egy racionálisabb költségvetést próbált felvázolni, egy reálisabb bevétellel és egy gondoskodóbb, odafigyelőbb elosztással.

Ebből adódóan az első fordulós tárgyalást követően több olyan tételt töröltünk a költségvetésből, amelyek megvalósítása véleményünk szerint nem az Önkormányzat szoros feladata, vagy olyan messzemenő terveket fogalmaz meg, melyek jelen gazdasági helyzetben nem tartunk végrehajthatónak, illetve úgy gondoljuk, hogy ezeket a beruházásokra fordítandó összegeket akár a későbbi évek folyamán, vagy máskor, később célszerű megvalósítani.

Terveink és javaslataink között szerepelt többek között a 2009-es évben megoldani a piac elhelyezését, a Pöttyös tér díszburkolatának kialakítását, parkosításokat a Bánomi lakótelepen és Béke téren, a Budai Nagy Antal lakótelepen illetve a Verseghy utca csapadékvíz elvezetését. Szerettük volna megoldani, az Erzsébet park kosárlabda pályájának felújítását és jó néhány olyan tervet – mint amilyen pl.a dísz kandeláberek elhelyezése - amit több évi ütemezésben, nem pedig lízing konstrukciós megoldással került volna be a költségvetésbe. Több olyan javaslatunk volt, amelyek megvalósítása még ebből a költségvetésből is kihozható lett volna racionális gazdálkodással.

Szerettünk volna több olyan beruházást átcsoportosítani, amelyeket megítélésünk szerint nem azonnal és feltétel nélkül szükséges a 2009-es évben végrehajtani.

Megítélésünk szerint a költségvetés összeállításánál a Fidesz frakciót egyfajta 2010-re való átütemezés kényszere vezérelte, ami már előrevetít egy 2010-es kampányidőszakot.

Vélhetően jó néhány dolog a 2010-es évre fog csak kicsúcsosodni, ami abból látszik, hogy nagyon sok tervezés indítás van, aminek a kivitelezése csak 2010-ben vagy annál később fog bekövetkezni.

Jó néhány éve látjuk már, hogy ezek a különféle terveknek és a szándékozott beruházásoknak hány éven át tolódnak, illetve jó néhány közülük el is marad, ilyen pl. a piacutca kérdése, vagy a buszpályaudvar és még számtalan olyan már rég beharangozott elképzelés, amit rendre húz-halaszt a város, illetve ami valamiért nem valósul meg.

Megítélésünk szerint sokkal többet kellene költeni a színvonalas kultúrára, a sportra, szabadidős tevékenységekre, illetve azokra a beruházásokra, amelyek az Esztergomban élhetést javítanák, valóban az itt élők helyzetén könnyítenének, illetve segítenék a helyi vállalkozásokat, az idegenforgalom fejlődését.

Sajnálatos, és méltatlan, hogy a költségvetés tárgyalására példátlan módon vita nélkül került sor, az ellenzéknek meg sem hallgatták a véleményét, módosító indítványaikat rendre lesöpörték az asztalról, még a látszólagos demokratizmusra sem tartottak igényt, hiszen a többségükkel úgy is leszavazhatták volna valamennyi indítványt. A költségvetés 11-es számú melléklete szerint 2010 és 2011-re mintegy felére apadnak a felhalmozási bevételek, ami azt jelenti többek között, hogy szinte lehetetlen lesz beruházásokat kezdeményezni, csak a folyó ügyek finanszírozására, és a minimális szinten történő működésre, a vállalt kötelezettségek, a kamatok, a hitelállomány és a lízing díjak kifizetésére lesz lehetőség hosszú-hosszú évekig.

2009. 03. 14. 13:49

Tisztelt " dobogofíre " !

Megszólításodra reagálva, szóvá tennék néhány dolgot az általad leírtakkal kapcsolatban. A legtöbb / kézjegyed által fémjelzett / írásoddal nem tudok mit kezdeni. A legtöbbnek se füle, se farka. Az önálló, a levegőbe lógó dolgokkal úgy vagyok, hogy " mi az, hogy nem érted, hogy mit gondolok?" Vagy netán mások gondolatait folytatod? Nem tudom. Tudatlan vagyok. Bocs.

A szélmalomharc alatt, ami gondot okozott, azt értem, hogy beszélünk, és beszélünk, sok különböző témáról, dologról, mi értjük, időszerűnek tartanánk, hogy pozitív változást eredményezzen a város életében, de a legtöbb esetben csak írott, /elmondott/ malasztként marad a köztudatban. Idézve egy korábbi írásomból szabadon: " A város lakói hallgatólagosan elfogadják a jelenlegi, az önkormányzati testület által képviselt gyakorlatot." Remélem ennek ellenére beérik a sok gondolatfelvetés, és az itt fórumozókon kívül, mások is beállnak gondolataink mögé, a változtatás érdekében.

Törölt felhasználó

2009. 03. 14. 9:36

Na, amióta a szeretgom táborához érezhetem magam tartozni,azóta egyre több olyan információhoz jutok ami eddig nem igazán érdekelt! Mondhatni kezd kinyílni a szemem,és kezdem felfogni,hogy mi is történik körölöttem! Látom hogy mennyire bonyolítják,misztifikálják az életet,hogy elfedjék az igazán lényegeset!Pedig lehetne ezt egyszerübben és átláthatóbban tenni !Elég lenne csak a józan paraszti észt elővenni,és először megtalálni a helyes sorrendet,a többi meg talán jönne magától és mint zippzárba a szemek úgy kapcsolódnának,össze! A vezetésnek is a lakosságnak is könyebb lenne!

2009. 03. 14. 0:29

Talán a milliárdos szálloda projectek helyett, lehet, hogy fontosabb lenne a távfűtés megoldása? Az még nem merült fel városatyáink fejében, hogy a távhőszolgáltatással megnyomorított Esztergomiak érdekét kellene figyelembe venni? Netán érdemes lenne beindítani a szent Prométheusz programot. Az sem lett volna hátrány, ha a gigantomániás mélygarázs ötleteinket beváltottuk volna, néhány pici helyi kazánra. Az is lehet, hogy az élményfürdő vizének a melengetése helyett, a lakásokra kellene koncentrálni inkább? Tudom, ezek csak pici álmok, melyek néhány ezer helyi lakoson segítenének. Nem kellene mégis átgondolni a fellegekben cikázó, nagy ívű álmainkat? Érdemes lenne egy kicsit csiszolgatni a prioritásokon.

Törölt felhasználó

2009. 03. 13. 21:52

Ha kattintotok rá, akkor látszani is fog, hogy a 21 milliárdos költségvetési bevételből több mint 5 milliárd "támogatásként" érkezik a központi költségvetésből.

Pl. a kórházat nézve 90 millió az intézmény saját bevétele, 3,39 milliárd az átvett pénzeszköz és mindösszesen 5,4 millió forint (0,16%) az önkormányzati saját erő.

Na ezért kell a városnak sok intézmény saját tulajdonba. Mesterségesen fel lehet pumpálni vele a költségvetést.

A 6,44 milliárd forintos költségvetési összegből 820 millió "csak" ami az önkormányzat zsebét húzza.

Mit jelent ez? Az intézmények nélkül 14,5 milliárd körül lenne a városi költségvetés. 13,5 milliárd adóssággal. 93%. 93.

Törölt felhasználó

2009. 03. 12. 22:06

Vajon ezen testületi ülés videója miért nincs még fenn az ETV oldalán? Ha jól emlékszem igen szép milliókat kaptak az Önkormányzati Napló elkészítésére!

Törölt felhasználó

2009. 03. 12. 14:52

2009. 03. 10. 19:40

"mert e-város lakóinak többsége..........." Szóval nem biztos hogy a többség egyetértésével találkozik ez a gyakorlat! Szerintem az emberek úgy gondolják,hogy nem tudják, nagyon is emberi okokból felvállalni a nyílt konfrontációt a városi talán hatalmasságokkal,főként mikor azt látják szinte minden szinten,hogy a kéz kezet mos,a kicsinyes bosszúállás szelleme a magas körökben természetes jellemvonás,a mindenkinek van mit veszítenie dolog tudatosítása,az óvatos megfélemlítés,nos csak ennyi okot tudok védelmükre felhozni! Gondolom nem szorulnak rá,de mégis, ez az én véleményem! Természetesen ez alól én sem vagyok kivétel!Nem vagyok egy konfrontatív alkat! De azért előbb,utóbb itt is szakad a cérna!

2009. 03. 10. 19:22

Szerintem a szélmalom harcnak is van hozománya: Az sem kevés ha azokat a döntéseket amiket a városházában hoznak,és mondjuk azt,hogy nem mindig hivatalos úton,esetleg a döntéshozók akarata ellenére megismerünk,azokat sokféle attitüdel meg rágunk,jól-rosszul kommentálunk,olykor esetleg félre magyarázunk,vagyis tudatjuk a döntésthozókkal,hogy szemmel tartjuk őket,talán arra készteti a városvezetést,döntést hozót,hogy az álláspontját módosítsa,esetleg megváltoztassa! Volt már rá példa. Nem mondom,hogy a szeretgomozók miatt,de például a helyi adóknál az építmény és telekadók mértékének a megállapítása és annak módosítása, vagy az új közlekedési szabályok részleges módosítása, vagy itt van a mozi helyzete.Sajnos több nem jut eszembe.Szóval van helye az úgynevezett szélmalom harcnak is! Már amennyiben ezeket az igazán nem lényegi változtatásokat annak lehet nevezni!

2009. 03. 10. 18:19

Az esztergomi ellenzék folyamatos szélmalomharcot folytat az önkormányzat gyakorlatával szemben. Sokat olvashattunk eddig is azokról a gondokról amik a képviselő testület gyakorlatát fémjelzik. M.T. kritikán aluli, és megengedhetetlen hangnemü megszólalásai után ugyan mi várható a képviselőtestület gyakorlata kapcsán? Szerintem nem kellene ezen morfondírozni, magunkat idegesíteni, mert e-város lakóinak többsége egyetért önkormányzatának gyakorlatával. Vajon e-fórumon nem szélmalomharc folyik? Nem bosszantó, nem idegesítő az a huza-vona, amit az igazságszolgáltatás eljárási folyamatát, itéleteinek semmibevételét megengedő gyakorlatot, ha hallgatólagosan is, de a törvényt gyakorlók / hozók, és végrehajtók / időhúzással nyugtázzák. Az okok túlnyulnak az "::OSZT JÓNAPOT ::" iránytmutató (mára mát) szlogenen.

2009. 03. 10. 13:21

Egyébként bemondta,a rádió! Megvan Esztergom szellemi testvérvárosa. Úgy hívják: Fót! Az új polgármester a mi polgármesterünk klónja! Sőt,ő egyenlőre a költségvetés tárgyalása helyett csak az esküjéről és a fizetéséről volt hajlandó tárgyalni a testületi ülésen! Már fel is jelenteték

2009. 03. 10. 13:14

Még nem hallottam olyant!

2009. 03. 10. 12:00

De, elvileg lehetne, van aki megtette. www.nol.hu

Nekem egyébként sok más mellett az a legnagyobb problémám, hogy számos olyan dologra költik itt a pénzt, ami

NEM ÖNKORMÁNYZATI FELADAT.

Nem az a fürdő és szálloda építés, a mélygarázs, nem az a kastély vásárlás, és a többi. Ezeket a beruházásokat normális helyeken, ahol nem akarnak nagyot kilopni, és tudnak tárgyalni, a vállalkozások oldják meg.

De nem kellene 1 milliárdért luxus utcát építeni (Bartók-Budapesti), mikor máshol meg nyakig járunk a kátyúkban és a szemétben.

2009. 03. 09. 22:00

olyan nincs, hogy az önkormányzat feljelenti önmagát?

gömbicica

2009. 03. 09. 18:01

Megítélésünk szerint sokkal többet kellene költeni a színvonalas kultúrára, a sportra, szabadidős tevékenységekre, illetve azokra a beruházásokra, amelyek az Esztergomban élhetést javítanák, valóban az itt élők helyzetén könnyítenének, illetve segítenék a helyi vállalkozásokat, az idegenforgalom fejlődését.

Hát igen. Igy kellene. Először érezze jól magát az, akiitt lakik, kapjanak segitséget a helyi vállalkozások, aztán jöhet minden más.