Interjú a helyi.érték verseny győzteseivel
2007. aug. 27.

<p>A júniusban meghirdetett helyi.érték versenyen a legjobb helyi netes oldalakra lehetett szavazni. A hivatalos és alternatív oldalak összecsapása három kategóriában zajlott: a 10 ezer fő alatti települések versenyéből a panyola.hu, az e fölötti lélekszámú városoknál az esztergomi szeretgom.hu, míg Budapest és a megyei jogú városok esetében a dunaujvaros.com került ki győztesen.</p>

hvg.hu Mi volt a szándékuk az oldal elindításakor? Létezik-e valamilyen körülhatárolható közösségi feladat, amelynek mentén a szerkesztői munkát végzik?

Mórucz István, panyola.hu : A honlap 2005-ben indult, azóta sok ötlettel és tartalommal bővült. Célunk egyrészt naprakésznek lenni és korrekt információval ellátni a falubelieket - a település jellegéből adódóan persze még mindig nagyobb szerepe van a szájhagyománynak, mint az elektronikus információnak. Másrészt az aktuális programokon, történéseken túl jó fórum ez arra is, hogy összegyűjtsük és megőrizzük a falunkkal kapcsolatos - sokszor nehezen összegyűjthető tudást, dokumentumokat - történeteket. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy településünket megmutassuk a világnak, ehhez sok anyag, hiteles dokumentumok szükségesek. Egyik legutóbbi „szerzeményünk” egy 1784-ből származó térkép a faluról és környékéről.

Cserép János, szeretgom.hu : A portál fejlesztését akkor kezdtem el, mikor felmondtam az akkori munkahelyemen, és úgy döntöttem, szabadúszó tanácsadóként és fejlesztőként folytatom a pályámat, a számomra fontos értékeket szem előtt tartva. Az egyik ilyen érték a szülővárosom. Menyasszonyommal alapítottunk egy céget, melynek keretein belül indítottuk el 2006. május 22-én a szeretgom.hu-t. A célunk alapvetően az volt, hogy egy új közösséget teremtsünk, és az elmúlt évre visszatekintve azt hiszem, ez sikerült is - idén például a Föld napján sikeres szemétszedési akciót rendeztünk az esztergomi várat övező erdőben.

Nyilasi Zsolt, dunaujvaros.com: A Dunaújváros Online bevallottan a város internetes közösségének információs oldalaként kíván működni. Hangsúlyos feladatunknak érezzük, hogy ne csak friss tartalmakkal, hanem a város mindennapjaihoz kapcsolódó információkkal (digitális térkép, városinfók), valamint szolgáltatásokkal (online cégtár, apróhirdetés, programajánló) segítsük a böngészőket.

hvg.hu: Hány fővel dolgoznak a szerkesztőségben?

panyola.hu: Nincs hivatalos szerkesztőségünk, az oldalt gyakorlatilag önkéntesként szerkesztjük egy másik helyi lakossal, Kósa Szabolccsal szabadidőnkben.

szeretgom.hu: Az oldalt én fejlesztem, főleg a szabadidőmben. A munkában még néhány lelkes tag vesz részt, de mindenki a szabadidejéből áldoz rá. A legtöbb hírt egy sokoldalú egyetemistának, Viola Bencének köszönhetjük, aki a magyar Wikipédia Esztergom szócikkét az egyik leglátogatottabb városi wiki oldallá tette a magyar weben.

dunaujvaros.com: Kicsiny, állandó stáb végzi a munkát, nagy holdudvarral. Jelenleg két állandó munkatárs szolgáltat tartalmat, további három-négy fiatal munkatárs dolgozik be kisebb-nagyobb rendszerességgel, emellett vannak "alkalmi" segítőink is – ők egy-egy fotóval, összeállítással vesznek részt a frissítésben.

hvg.hu: Milyen aktuális információkat raknak föl az oldalra, és hogyan szelektálják ezeket? A helyi közösséget közvetlenül érintő eseményeken kívül foglalkoznak-e országos hírekkel vagy azok helyi vetületével?

panyola.hu : Minden olyan információ felkerül az oldalra, ami a faluban történik. Letölthető a Panyola című újság is, ami kiegészíti a honlap híreit. Országos hírekkel nem foglalkozunk, csak abban az esetben, ha van helyi vonatkozásuk.

szeretgom.hu : A tartalmak beküldése teljesen nyitott – bármelyik regisztrált felhasználó feltölthet bármit, igaz jelenleg viszonylag kevesen élnek ezzel a szabadsággal. Mivel nincs körülhatárolható szerkesztőség, nincs is szelekció a hírek tekintetében – amúgy sem vagyunk a cenzúra hívei. A kevésbé köz- vagy helyi érdekű tartalmakkal blogszolgáltatásunk foglalkozik.

dunaujvaros.com : Minden megjelenik az oldalon, ami a várossal kapcsolatos, az egyetlen szelekciós szempont a hírérték. Országos hírekkel csakis akkor foglalkozunk, ha van helyi vetülete vagy vonatkozása. Például a Dürer-sejtés megoldásáról is írtunk, annak ellenére, hogy Kanadában oldotta meg egy kamasz, csak azért, mert az apukája a városi iskolák padjait koptatta – és a fórumozóink figyelmeztettek erre .

hvg.hu: Kapnak-e önkormányzati támogatást, illetve milyen egyéb források állnak rendelkezésre az oldal üzemeltetéséhez?

panyola.hu : Pénzhiány miatt minimális önkormányzati támogatást kapunk - negyedévente kb. 20 ezer forintot.

szeretgom.hu : Nincs semmilyen kapcsolatunk az önkormányzattal, a nekik írt e-mailekre sem nagyon válaszolnak, bár a helyi.érték verseny óta mintha ez kicsit megváltozott volna. Okozhatja mindezt az oldal felhasználóinak gyakran sajátosan kritikus hangvétele a városvezetés munkáját illetően, vagy akár az a tény is, hogy nagyjából a szeretgom.hu indulásával egyidőben költött el a város EU pályázati pénzekből bruttó 290 millió forintot, aminek egy jelentős része az új esztergom.hu portál felépítésére lett elköltve. A szeretgom.hu-t egyelőre a saját vállalkozásom egyéb üzleti tevékenységeiből finanszírozzuk.

dunaujvaros.com : Önkormányzati támogatást nem kapunk, de önkormányzati megrendeléseket igen – szerencsére a döntéshozók is kezdik felismerni a webes infokommunikáció előnyeit. A megrendelések ugyanakkor tisztán üzleti alapúak – a DO és a DO-n üzemelő fórum az elmúlt öt évben egy pillanatra sem mondott le az önkormányzati működés kontrolljáról.

hvg.hu: Vannak-e egyéb bevételei az oldalnak?

panyola.hu : Nincsenek.

szeretgom.hu : Google AdSense-szel próbálkoztunk, egyelőre nem túl komoly sikerrel.

dunaujvaros.com : Igen, van, de erről a DO tulajdonosait illene kérdezni.

hvg.hu: Összességében sikerült-e fórumot teremteni a helyi ügyek megvitatására?

panyola.hu : Fonák dolog, hogy bár van fóruma az oldalunknak, de mivel a településen 5-10 százalék alatti az internetezők aránya, így csak egy szűk közönség hallatja a hangját. Otthon nekem sincs internet elérhetőségem. Van viszont egy vendégkönyv a honlapon, amiben folyamatosan nő a bejegyzések száma.

szeretgom.hu : Jelenleg 160 feletti regisztrált felhasználónk van, ami egy 30 ezres városban nem túl sok. A regisztrált, nevét és hozzászólásait felvállaló szeretgomosok között van helyi önkormányzati képviselő, gimnazista, egyetemista, kisnyugdíjas, helyi vállalkozó, menedzser, gyesen lévő anyuka. Úgy érzem, a kialakult közösség, a fórumok sok probléma megvitatására alkalmasnak bizonyultak, és több olyan kezdeményezés is napvilágot látott, amit az illetékesek beépíthettek a város koncepciójába.

dunaujvaros.com : Igen, úgy érezzük, sikerült ezt megvalósítani. A folyamatosan növekvő látogatószám a legfontosabb visszaigazolás, a döntéshozói oldalról az, hogy – platformtól függetlenül – respektálják, számon tartják az oldalt. Ez persze nem szeretet formájában nyilvánul meg – de nem is azért vagyunk, hogy a döntéshozók szeressenek minket. Sőt.

hvg.hu: Milyen igények hoznak létre több oldalt egy városon belül? Milyen a viszonyuk az alternatív helyi oldalakkal?

panyola.hu : Nincs másik helyi oldal.

szeretgom.hu : 2001-ben, még egyetemistaként ajánlottam fel Esztergomnak egy városi honlap kifejlesztését ingyen, társadalmi munkában, de az ajánlatomat válaszra sem méltatták. Az időközben többször átalakult városi honlap viszont évek óta nem látja el azokat a feladatokat, nem nyújtja azokat az információkat, amelyeket én elvárnék tőle. A független portálokként elindult más kezdeményezések pedig az évek során elsorvadtak. 2006 tavaszán néhány ismerős fórumozóval összegyűltünk egy étteremben, és tulajdonképpen azon az estén tört a felszínre az igény egy új települési portál iránt. Általában törekszem a kooperációra, de ehhez a másik fél részéről is szükség van a jóindulatra és a pozitív hozzáállásra.

dunaujvaros.com : Fontos az együttműködés a helyi oldalak között. A DO nem csupán a város legfontosabb webes információs felülete szeretne lenni, hanem a helyi webes közösség "alaplapja" is, amely szívesen ajánlja és népszerűsíti azokat a weben megjelenő tartalmakat, amelyeket bármilyen indíttatástól vezérelve a városhoz kötődő emberek hoznak létre.

hvg.hu: A politika vagy a városvezetés mennyire veszi komolyan az oldalakat? Nekik nem tetsző információ napvilágra kerülése esetén gyakorolnak-e nyomást az oldal üzemeltetőire vagy lenyelik a békát?

panyola.hu : Igen, a helyi képviselő testület gyakran beleszól a munkánkba, és a nekik nem tetsző dolgokat hangoztatják. Kissé Don Quijote-i vállalás a munkánk, de mivel nem igazán függünk tőlük, tehetjük, hogy hitelesek maradunk. Természetesen nem csak kettőnk véleménye, ízlése, szelekciós képessége mutatkozik meg a honlapon.

szeretgom.hu : A jelenlegi városvezetés nem nagyon vesz tudomást az oldal létezéséről. Az ellenzék egyes tagjai segítenek – például az egyik képviselőn keresztül hozzá tudunk férni az önkormányzati ülések előzetes anyagaihoz, az előterjesztésekhez, melyekről így tudjuk tájékoztatni a várost. A városvezetés sokszor még a képviselőknek sem adja át ezeket az anyagokat időben – a lakosság pedig sok mindenről csak utólag, már az elfogadást követően értesül.

dunaujvaros.com : Komolyan veszik. Nem gyakorolnak, mert deklaráltan nem engedjük, hogy gyakoroljanak. Békák viszont nincsenek, mint ahogy kacsák sincsenek - a DO olvasópárti orgánum, amely egyrészt a gyors, pontos és hiteles információszolgáltatásra esküszik, másfelől nemcsak a híreket, hanem az összefüggéseket, háttérrajzokat, az álláspontok radikális ütköztetését is vállalja.

hvg.hu: Mennyi a napi nézettségük?

panyola.hu: A napi átlag a goldenblokkos első hely előtt 40–50 között volt, mára ez a szám megtízszereződött.

szeretgom.hu: Változó, a helyi.érték alatt kifejezetten megnövekedett. Jelenleg a napi 300-350 látogatás a jellemző, de folyamatosan növekszik. A rekordunk jelenleg 700 fő, amit a helyi.érték verseny eredményhirdetésének napján állt be, kétszer volt azóta 500 feletti napi látogatásunk.

dunaujvaros.com: Több ezer egyedi látogató keresi fel a DO-t naponta, a 2000-es napi néhány százas böngészői létszámot eddig minden évben sikerült megduplázni.

hvg.hu: Volt-e már olyan értesülésük, hírük, ami szélesebb nyilvánosságot kapott?

panyola.hu : Igen, a Határmenti Világzenei Fesztivál, ami augusztus 18-19-én zajlott a faluban. Soha ennyi idegen nem jött még egyszerre Panyolára – az árvízi újjáépítés óta. Csak most vidámabban teltek a napok.

szeretgom.hu : Egy időben a slashdot.org nem IT-s körökben figyelemre érdemes híreit szemlézgettem és fordítottam magyarra, hogy kitegyem a szeretgom.hu-ra. Így esett, hogy az emlékezetes Stephen Colbert-féle M0 híd szavazásról a magyar weben a Szeretgom.hu-n lehetett először olvasni – a hazai média csak napokkal később kapta fel az esetet.

dunaujvaros.com : Sok ilyen volt, ugyanis a kezdetektől kiemelt gonddal ügyelünk arra, hogy a város élete szempontjából fontos "nagy narratívák" – így a foglalkoztatás kérdései, a monokulturális gazdaságról való átállás nehézségei és eredményei, vagy éppen a városstratégiát döntően befolyásoló infrastrukturális beruházások és hozadékaik – megjelenjenek. Biztos vagyok például abban, hogy a Dunaferr-privatizációról nálunk található a legteljesebb archívum, de például a Pentele-híd avatásának időpontját is hamarabb közöltük a szakminiszternél.

hvg.hu: Szeretnének-e nagyobb nyilvánosságot kapni, tehát hogy az oldalukon megjelentetett, esetleg országos jelentőségű eseményekről mások is tudomást szerezzenek?

panyola.hu : Törekvésünk, hogy a honlap egyediségét megtartsuk, hogy abból is az derüljön ki: ez a hely bár pici, de megáll a saját lábán.

szeretgom.hu : Azt hiszem, hogy valódi hús-vér szerkesztőség nélkül viszonylag nehéz olyan tartalmakat generálni, amik országos jelentőségűek lehetnek. Az oldalnak ez nem is igazán célja jelenleg.

dunaujvaros.com : Azt szeretnénk, ha az oldalunkon megjelenő országos jelentőségű események a Dunaujváros online-ra történő hivatkozással kapnának nagyobb nyilvánosságot – de ebből a szempontból persze nincsenek illúzióink.

forrás:hvg.hu

(forrás)