Egyre több a csőd a megyében
Közélet
2009. febr. 6.

<p>Komárom-Esztergom megyében tavaly az előző évhez képest 20 százalékkal több fizetésképtelenné vált céget számoltak fel - adta hírül a kemma.hu. Az idén meredeken emelkedik az eljárások száma. A hitelezők nem sok jóra számíthatnak.</p>

A követelések kifizetése – amit az adós vagyonának eladásával próbál teljesíteni a felszámolóbiztos – jogszabályban rögzített szigorú sorrendben történik. A sor elején az adóst terhelő zálogjoggal biztosított követelések, adók, járulékok, állami támogatások, tartásdíjak stb. kiegyenlítése áll. Az egyéb követelések kategóriába tartoznak a gazdasági tevékenységből eredőek. Az egyéni hitelezők követelésének rendezésére rendszerint már nincs fedezet. Ameddig ugyanis a sor elején állók követelései nincsenek teljesen rendezve, a hátrább soroltakra semmit nem lehet fizetni.

A hitelezők figyelmét gyakran elkerüli, hogy eljárás indult adósa ellen, vagy csak akkor jut a tudomásukra, amikor az adós vagyona már „eltűnt”. A szakember azt javasolja a hitelezőknek, hogy figyeljék a Cégközlöny minden egyes számát.

A 24 Óra péntekenként megjelenő Pénz–Siker–Vállalkozás oldalán hétről hétre közli azoknak a megyei cégeknek a nevét, akik felszámolás vagy végelszámolás alá kerültek. A hitelezők a felszámolás kezdő időpontjától számított 40 napon belül, és azon túl egy éven belül bejelenthetik követeléseiket a felszámoló cégnél. Az egy éven túli bejelentett követeléseket bírósági úton már nem lehet érvényesíteni.

A felszámolási eljárás befejezését követően a jogutód nélkül megszűnő céget törlik a nyilvántartásból. A jobbik eset az, ha az adós egyezséget köt hitelezőivel, ilyenkor a bíróság megszünteti a felszámolási eljárást. (kemma.hu)

(forrás)