Átalakuló óvodai étkeztetés?

Átalakuló óvodai étkeztetés?

2009.02.05. 14:05

A Kurucinfó hírportálon találtunk egy levelet egy ismeretlen esztergomi személy tollából. A levélben az egyik esztergomi óvódát érintő igen hátrányos döntés ellen emeli fel a szavát. Állítása szerint az óvodai ellátás minőségének rovására döntött az Esztergomi Önkormányzat az óvodában a konyha megszüntetéséről.

Inkább, mint egy óvodás korú gyermek édesapja a tegnapi szülői értekezlet tanulságain keresztül szeretném egy kicsit árnyalni a roma felzárkóztatási programot, merthogy azt a saját bőrünkön is érezzük.

A polgármester úr elmondása szerint 30 roma kap lehetőséget első körben, hogy dolgozzon és tanuljon egyszerre. Nem kezdek el ironizálni azon sem, hogy a kettő közül melyiket utálják jobban a romák, annál is inkább nem, mert nyilvánvalóan aki ilyen programra önként jelentkezik és kiválasztják rá, az meg is érdemli a lehetőséget.

A mi ovinkba két ilyen hölgy kerül majd. Afféle dajkasegéd-funkciót fognak ellátni, mellette tanulnak, ha jól tudom három év alatt kell leérettségizniük és azután még egy év áll rendelkezésükre, hogy megszerezzék a dajka képesítést. Fizetést kapnak majd és a taníttatás költségeit is az önkormányzat állja.

Mindehhez még sok sikert is kívánhatnék, kívánok is, de mégsem tudok önfeledten örülni, hiszen a szülői értekezlet másik témája az volt, hogy egyidejűleg az érintett óvodákban megszűnik a konyha. Az ovinkban ez azt jelenti, hogy egy két éve felújított konyhát számolnak fel, amely pedagógusok-szülők-gyerekek örömére helyben készítette a finom ételeket a kicsiknek, mindig annyi ráhagyással, hogy ne legyen probléma ha valaki repetázni akar, soha egyetlen gyerek sem maradhatott éhes.

Ezután kintről kapják majd a nyilván kiporciózott adagokat (nem akarom előre véleményezni a minőségét, a szülők akik ismerni vélik a céget beszélték azt is, hogy botrányos, meg azt is, hogy elviselhető, majd meglátjuk), a térítés nagyjából hasonló lesz, ellenben lehet spórolni az energián, illetve a négy konyhás fizetésén.

Mondjuk nekik sem kell aggódni, hiszen a város nyilván ajánl majd nekik is munkát, úgy ahogy azoknak, akiket a Suzukiból kiraktak. Persze lehet, hogy nem lesz olyan jó, mint az előző, de munka lesz és azzal a nyugodt tudattal mehetnek majd valamelyik építkezésre sittet szedni, hogy két cigány a helyükön már esélyegyenlőségben részesült egy teljesen felesleges munkahelyen, ugyanis a dadusok nagyszerűen ellátták a gyerekek körüli teendőket eddig is mindenfajta segéderő nélkül. (még egyszer szeretném megerősíteni mennyire nagyra értékelem a programba beválasztott cigányok szándékát arra, hogy társadalmunkba beilleszkedjenek. Ők ugyanúgy áldozatai ennek a visszás helyzetnek, mint a gyerekek és a konyhások, nem tehetnek róla hogy pozitív diszkrimináció részesei).

A fentiekből jól látható, hogy csak a mi óvodánk esetében az önkormányzat gyakorlatilag kétszer annyit spórol, mint amibe a két roma felzárkóztatása kerül, szóval fentről nézve minden a legnagyobb rendben van.

Hogy mindez az óvodai ellátás minőségének rovására? Hogy felesleges munkahelyeket kétszer annyi fontos munkahely felszámolásával teremtenek meg? Ennek már nincs jelentős PR értéke...

Nekünk pedig marad a felháborodás, mert tiltakozással ebben a városban sem lehet elérni semmit. Hallottuk, ismerjük a klasszikust: majd megunják és hazamennek...

A teljes levél: kuruc.info

Eredeti méret

2009.02.09. 20:07

Nem gondolom. Megjelent itt egy levél, amellyel kapcsolatban Feco hangulatkeltést említett. Ez számomra azt jelentette, hogy ő más tények birtokában van, de kiderült, hogy ez nem igaz. És mivel ő vonta kétségbe a levél valóságtartalmát, neki kellene utánajárni a tényeknek, és cáfolni a levélben leírtakat. Ilyen egyszerű ez :)

2009.02.09. 20:01

Talán nem a hozzászólón kellene számon kérni, hogy utánna jár-e egy témának, hanem a cikk íróján. Nem gondolod?

Eredeti méret

2009.02.09. 19:51

Ezt írtad:

Hangulatkeltés helyett utána kellene járni a témának és utána firkálni róla,mert így nem tisztességes.

Most meg ezt:

Ehhez nem kell semmit kideríteni józan gondolkodás kell hozzá.

A két válaszodnak mi köze van egymáshoz? Vagy Te olyan zseni vagy, hogy csak úgy, a józan gondolkodás segítségével birtokába kerülsz azoknak a tényeknek, melyeknek kiderítésére másoknak utánajárást javasolsz? Hiszen akkor Te egy gondolatátvivő vagy :)

2009.02.09. 19:42

Ehhez nem kell semmit kideríteni józan gondolkodás kell hozzá.

2009.02.09. 13:48

Nem hiszem, hogy a roma-programanak lenne valami köze ehhez az átszervezéshez a kettő nem fedi egymást. Egyébként más oviban sincs konyha és mégsem éheznek a gyerekek, bár tudom sokan ezért is választották ezt az intézményt eddig. Hát most más világot élünk, de véleményem szerint a gyerekek nem a konyha miatt kedvelik ezt az ovit, ez csak a szülőknek számít. : )

Eredeti méret

2009.02.08. 23:50

Nosza, rajta, aztán várjuk, milyen hivatalos információt derítettél ki.

2009.02.08. 22:10

Hangulatkeltés helyett utána kellene járni a témának és utána firkálni róla,mert így nem tisztességes.

2009.02.08. 20:02

szóbeli, vagyis ovónénik, aztán szülők... merem remélni, hogy valódi hír. üdv

2009.02.08. 19:47

Forrás? Mert a 39/2009. (I.22.) esztergomi öh. nem ezt tartalmazza. A legutolsó Képviselő-testületi ülés határozatai még nem olvashatóak Esztergom honlapján.

2009.02.07. 20:17

Hmm, addig még jó esetben lesz egy választás. Az új testület meg akár meg is tarthatja a konyhát 2010 után is...

2009.02.07. 20:12

kedves apuka, tegnap reggel kiderült: 2010 dec. 31-ig lesz konyha. roma-program sztem ok, örülök, hogy legalább akarnak ilyennel foglalkozni. 1. másik apuka