Átalakuló óvodai étkeztetés?
Közélet
2009. febr. 5.

<p>A Kurucinfó hírportálon találtunk egy levelet egy ismeretlen esztergomi személy tollából. A levélben az egyik esztergomi óvódát érintő igen hátrányos döntés ellen emeli fel a szavát. Állítása szerint az óvodai ellátás minőségének rovására döntött az Esztergomi Önkormányzat az óvodában a konyha megszüntetéséről.</p>

Inkább, mint egy óvodás korú gyermek édesapja a tegnapi szülői értekezlet tanulságain keresztül szeretném egy kicsit árnyalni a roma felzárkóztatási programot, merthogy azt a saját bőrünkön is érezzük.

A polgármester úr elmondása szerint 30 roma kap lehetőséget első körben, hogy dolgozzon és tanuljon egyszerre. Nem kezdek el ironizálni azon sem, hogy a kettő közül melyiket utálják jobban a romák, annál is inkább nem, mert nyilvánvalóan aki ilyen programra önként jelentkezik és kiválasztják rá, az meg is érdemli a lehetőséget.

A mi ovinkba két ilyen hölgy kerül majd. Afféle dajkasegéd-funkciót fognak ellátni, mellette tanulnak, ha jól tudom három év alatt kell leérettségizniük és azután még egy év áll rendelkezésükre, hogy megszerezzék a dajka képesítést. Fizetést kapnak majd és a taníttatás költségeit is az önkormányzat állja.

Mindehhez még sok sikert is kívánhatnék, kívánok is, de mégsem tudok önfeledten örülni, hiszen a szülői értekezlet másik témája az volt, hogy egyidejűleg az érintett óvodákban megszűnik a konyha. Az ovinkban ez azt jelenti, hogy egy két éve felújított konyhát számolnak fel, amely pedagógusok-szülők-gyerekek örömére helyben készítette a finom ételeket a kicsiknek, mindig annyi ráhagyással, hogy ne legyen probléma ha valaki repetázni akar, soha egyetlen gyerek sem maradhatott éhes.

Ezután kintről kapják majd a nyilván kiporciózott adagokat (nem akarom előre véleményezni a minőségét, a szülők akik ismerni vélik a céget beszélték azt is, hogy botrányos, meg azt is, hogy elviselhető, majd meglátjuk), a térítés nagyjából hasonló lesz, ellenben lehet spórolni az energián, illetve a négy konyhás fizetésén.

Mondjuk nekik sem kell aggódni, hiszen a város nyilván ajánl majd nekik is munkát, úgy ahogy azoknak, akiket a Suzukiból kiraktak. Persze lehet, hogy nem lesz olyan jó, mint az előző, de munka lesz és azzal a nyugodt tudattal mehetnek majd valamelyik építkezésre sittet szedni, hogy két cigány a helyükön már esélyegyenlőségben részesült egy teljesen felesleges munkahelyen, ugyanis a dadusok nagyszerűen ellátták a gyerekek körüli teendőket eddig is mindenfajta segéderő nélkül. (még egyszer szeretném megerősíteni mennyire nagyra értékelem a programba beválasztott cigányok szándékát arra, hogy társadalmunkba beilleszkedjenek. Ők ugyanúgy áldozatai ennek a visszás helyzetnek, mint a gyerekek és a konyhások, nem tehetnek róla hogy pozitív diszkrimináció részesei).

A fentiekből jól látható, hogy csak a mi óvodánk esetében az önkormányzat gyakorlatilag kétszer annyit spórol, mint amibe a két roma felzárkóztatása kerül, szóval fentről nézve minden a legnagyobb rendben van.

Hogy mindez az óvodai ellátás minőségének rovására? Hogy felesleges munkahelyeket kétszer annyi fontos munkahely felszámolásával teremtenek meg? Ennek már nincs jelentős PR értéke...

Nekünk pedig marad a felháborodás, mert tiltakozással ebben a városban sem lehet elérni semmit. Hallottuk, ismerjük a klasszikust: majd megunják és hazamennek...

A teljes levél: kuruc.info

(forrás)