Magyarország legjobb strandjai
2007. aug. 10.

<p>Nem kell messzire utaznia annak, aki felejthetetlen strandélményekre vágyik, erre ugyanis éppen Magyarország az egyik legjobb helyszín. Körképünkből megtudhatják, hol lehet víz alatt zenét hallgatni, Zsolnayból készült óriásmedencében vagy éppen a föld gyomrában fürdeni, továbbá azt is, mennyibe kerülnek az igazán különleges szolgáltatások.</p>

Magyarországon a fürdőkultúra csaknem kétezer éves múltra tekint vissza. Már a rómaiak is előszeretettel használták a gyógyhatású meleg forrásokat, az ország területén csaknem 20 fürdő épült az ókorban. A középkorban hanyatlásnak indult fürdőkultúra Zsigmond király idejében, majd az oszmán hódítás korában támadt fel ismét. A törökök általában források mellé, vagy már meglévő fürdők helyére építették medencéiket.

Termálvízkincsünk egyedülállóan gazdag a világon, csak Budapest területén csaknem 120 természetes forrás található, amelyek nagy része meleg vizű, s összesen naponta 30 ezer köbméternyi vizet adnak. A fürdők egy része orvosi- és gyógykezelésekkel foglalkozik, mások inkább az élményelemekre és a wellness szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt.

Míg a Balatonon rengeteg szabadstrand található, és a fizetős partszakaszokon átlagosan 400-600 forintba kerül egy felnőtt belépő, a gyógyfürdők és élménymedencék strandjain a jegyek ára ennek többszöröse. A legtöbb esetben a kiegészítő kezelésekért, és a szaunáért is külön kell fizetni.

Törökfürdő és exkluzív kényeztetés

Az esztergomi Aquasziget igazán rendhagyó kikapcsolódást kínál: a fürdő kilenc medencével és négy csúszdával rendelkezik. Egy egész napot rá kell szánnunk, ha végig akarjuk próbálni az összes különleges szolgáltatást, ugyanis az élménymedence itt nemcsak néhány vízsugarat jelent, mint néhány más szerényebb fürdőben. A buzgárok meglepetésszerűen, egészen vártalanul törnek fel a medence aljáról, ami azért is nagyon hasznos dolog, mert megakadályozza, hogy az elvetemültebb fürdözők idejük nagy részét egyetlen kiszemelt vízsugár hatótávolságán belül töltsék, megfosztva az élménytől a többi vendéget.

A fürdőben található gyógynövényes bioszauna alacsonyabb hőmérséklete kevésbé megterhelő a test számára, hatása a gyógynövények illóolajának használatával fokozható. A hang- és fényterápiás szaunában a bioszauna hatását zenével és a fénnyel ötvözik. A színes fények váltakozása segíti a relaxációt, és ez a különleges terápia kiválóan alkalmas a szervezet méregtelenítésére, súlycsökkentésre, fájdalomcsillapításra, valamint a narancsbőr eltüntetésére. Az Aquasziget rendelkezik sanariummal is, ami a szauna és a gőzfürdő keveréke, a relaxációs pezsgőmedencében pedig a víz alatt is lehet zenét hallgatni a süllyesztett hangszóróknak köszönhetően.

Az Aquasziget igazi kuriózuma a hamam, a tradicionális törökfürdő, amelynek elkülönített részei a rituális megtisztulás különböző lépéseit szimbolizálják. A legforróbb helyiségben a felhevült padlót vízzel locsolják, és az így keletkező pára megnyitja a test pórusait, és megszépíti a bőrt. Az izzadás után egy masszőr ledörzsöli a vendégek testét egy olívaszappannal, majd újabb izzadás után következik az előmelegített márványlapon történő masszázs, amely akármilyen hihetetlen, de felér egy kisebb terhelésű edzéssel.

Az élményfürdőt 2400 forintért, a Wellness Világ részleggel együtt pedig hétköznap napi 3550 forintért vehetjük igénybe. Az ár hétvégén 3950 forintra emelkedik. A Hamam kezelések ára 5900 és 8500 forint között mozog, és csak előzetes bejelentkezés alapján fogadnak vendégeket. Egy masszázs ára átlagosan 3000 forint.

Kuriózumok, csak nálunk

Az évente több mint 400 ezer látogatót vonzó Gellért fürdőt 2006-ban a Traveller nevű olasz utazási magazin a világ harmadik legjobb fürdőjének választotta, megelőzve svájci, francia, mexikói és indiai gyógy- és wellnessközpontokat. A gyógyvíz kitűnően alkalmazható a gerincmegbetegedések, gyulladások, porckorongbántalmak, idegzsábák, érszűkület és a keringési zavarok enyhítésére.

A fürdő komplex gyógyfürdő szolgáltatásokat kínál, és valóságos paradicsom azoknak, akik megújulásra és felfrissülésre vágynak. A fizikoterápiás részlegben többek között hidro- és elektroterápiás és inhalációs kezeléseket vehetünk igénybe, és 11-féle masszázs, például tibeti mézes és magyar borkrémes masszázs közül választhatunk. Frissítő-, relaxáló- és szépítőfürdőket próbálhatunk ki, és az egyik elkülönített napozóteraszon még a fürdőruha viselése sem kötelező.

A szecessziós környezet egyedi atmoszférát teremt, és további különlegesség, hogy a medencék Zsolnay kerémiából készültek. Egy szekrényes jegy 2800 forintba, a kabinos jegy 3100 forintba kerül. A jegy árának egy részét visszakapjuk, ha két órán belül távozunk - amire, valljuk be, nem sok az esély.

A Miskolctapolcai Barlang- és Gyógyfürdő az egyetlen természetes barlangfürdő a világon. Az egyetlen hasonló barlang Floridában található, de az mesterséges építmény. Ezenkívül Európában itt fakad a legmagasabb hőfokú, 31,5 Celsius fokos karsztvíz. A termálvíz gyógyhatását fokozza a barlang tiszta levegője.

A barlangfürdő látogatói egy elvarázsolt világban érezhetik magukat, az egymással összeköttetésben levő, összesen 1267 négyzetméter felületű belső medencék csarnokának boltozatát a barlangrendszer különleges karsztos képződményei alkotják. A félhomályban fürdőzni igazán titokzatos, romantikus élmény. A szabadtéri élménymedencéhez sziklaalagúton juthatunk ki, ahol a nagy napozóteraszon pihenhetünk. A szabadtéri részen még egy úszó- és egy gyermekmedence is található. A szaunaparkban öt darab, 10 és 4 fős szauna, egy gőzkabin és négy darab 50 Celsius fokos infraszauna kabin szolgálja a méregtelenítést.

A belépőjegy a főszezonban 4 órára 2000 forint, egyébként 1800 forintba kerül. A fürdő családi csomagokat is kínál. Lehetőség van hajnali fürdőzésre szaunahasználattal, de az opció csak és kizárólag bérlettel vehető igénybe, 10 alkalom 12 ezer forintba kerül. Egy kihagyhatatlan éjszakai fürdőzésért 1400 forintot kell fizetni.

Fekete lyuk és kamikazecsúzda

A Közép-Európában egyedülálló, 11 és fél hektáron elterülő mogyoródi Aquaréna élményparkban 21 csúszda van, ami összesen másfél kilométernyi pályát jelent a föld fölött és alatt. Az egyik legnépszerűbb szakasz a "fekete lyuk" elnevezésű kalandcsúszda, ahol meghökkentő látványelemekben lesz része annak, aki nem riad vissza a sötétségtől és a sebességtől. A kilenc medence között egy 700 négyzetméter alapterületű élménymedence, jacuzzi és gyermekmedence is található. Van lehetőség "raftingolásra" is, természetesen nem vadvízen, hanem egy erős sodrású medencében. Bátrak és exhibicionisták rendelkezésére áll az akrobatamedence, ahonnan akár 3 méter magasról is leugorhatnak a 3,5 méter mély vízbe.

A vízipark ötezer négyzetméteres füves területén röplabda-, foci- és tollaslabdapályák találhatók, a gyerekeket pedig animátorok szórakoztatják, amennyiben hajlandók lejönni a számtalan vízijáték valamelyikéről. Több étterem, gyerekbár és koktélbár várja a vendégeket, a fáradt izmokat pedig masszázzsal lehet felfrissíteni.

Egy felnőtt belépő ára hétköznap 4600, hétvégén pedig 5200 forint, de délutáni, családi diák- és gyermekkedvezményeket is igénybe lehet venni. Érdemes a jegyet interneten megrendeleni, így elkerülhetjük a sorbanállást. A jegy ára tartalmazza a matracok, napernyők és napágyak, valamint az összes csúszda korlátlan használatát és animációs programokon való részvételt.

Ha a fővárosban vagyunk, és a hőséget csak medencék közelében lehet elviselni, keressük fel a margitszigeti Palatinus strandot. A belépőjegy 1800 forintba kerül egy napra, és ezért 11 medence közül választhatunk. A nagyméretű élménymedencékben víz alatti masszírozósugarakkal, hullámokkal és erős sodrással találkozhatunk, és a négy, magasból tekergő csúszda mellett van egy kamikaze jellegű is, amely egyenesen a vízbe fut. Csak erős idegzetűeknek.

Kúra menedzsereknek

A hajdúszoboszlói Hungarospa víziparkban annyi medence található, hogy egyetlen nap alatt szinte lehetetlen mindet kipróbálni. 33 különféle hőmérsékletű, rendeltetésű és alakú medence közül választhatunk, és a fürdőhöz egy lagúnákkal, hidakkal, csúszdákkal telezsúfolt Aquapark is tartozik. A változatosság jegyében mediterrán tengerpart, hullámmedence és csónakázótó is várja a vendégeket, és itt is van lehetőség az éjszakai fürdőzésre.

A szabadban négy gyógyfürdő van, a benti csarnokban pedig három - a hajdúszoboszlói gyógyvizet ízületi és nőgyógyászati problémák kezelésére ajánlják. A komplexumban a hagyományos gyógykezelések - hidroterápia, iszappakolás, szénsavas fürdő - mellett wellness csomagokat is kínál a látogatóknak. A 3800 forintos "Manager kúra" a belépőjegyen kívül szauna-, szolárium- és pihenőágy-használatot és egy frissítő masszázst tartalmaz, a thai masszázs pedig 6000 forintba kerül.

Nemcsak esős napokra

Ha a szabadtéri strandokat nem látogathatjuk az időjárás miatt, töltsünk el néhány napot a Budapesttől 47 kilométerre levő ráckevei Kék Duna Wellness Hotelben. A háromcsillagos szálloda kitűnő helyszín az aktív pihenés kedvelőinek, ahol a feltöltődés, a nyugalom és a relaxáció van a középpontban. A látvány- és úszómedencéhez tartozó exkluzív pezsgőfürdővel frissíthetjük fel megfáradt tagjainkat, a keleties hangulatú wellness részlegben a már alapkövetelménynek számító szauna és az infrakabin mellett különleges teabár várja a vendégeket. A hotel szabadtéri medencéihez mediterrán hangulatú, pálmafás strandot hozott létre a Duna partján. Egy kétágyas szoba ára szezontól függően 22-28 ezer forintba, a superior szoba 28-34 ezer forintba kerül.

A felsorolás korántsem teljes, hiszen még számos nívós fürdőhely található szerte az országban, kitűnő gyógy- és wellness-szolgáltatásokkal. Indulás előtt azonban érdemes információkat szerezni az úticélról, mert a gyanútlan strandolókat néha igen kellemetlen meglepetések érhetik.

www.deluxe.hu

(forrás)