Erősen ajánlott 13 órás műszak, válogatott szidalmak - riport a Suzukiról

Erősen ajánlott 13 órás műszak, válogatott szidalmak - riport a Suzukiról

2007. 08. 02. 14:53

Egy perc hat másodperc egy munkafázis a Suzuki esztergomi gyárában, ennyi idő alatt kell a dolgozóknak beszerelniük az autóba a rájuk bízott alkatrészeket. A gépesítés mértéke már-már szürreális, a feszített munkatempó és a túlórák azonban okoznak feszültségeket. Képes beszámoló egy gyárlátogatásról.

Magyar Suzuki

Általános iskolás bútor- és tejgyárakban abszolvált pályaorientációs kalandtúráink után ismét gyárlátogatásra készülünk, ezúttal Esztergomba a Suzukihoz, a gyár ugyanis féléves értékelést tart. Az "öltözői pletykák" szerint - "belső" információinkat egy a présüzemben dolgozó munkástól kaptuk - az eseményhez azért köze lehet annak is, hogy több, a vállalat hírnevét negatívan érintő üggyel foglalkozott a sajtó a nyáron. (A Suzuki honlapján egyébként valóban nem találtunk olyan cikket, amely korábbi fél éves beszámolót közölt volna.)

Ilyen volt, amikor június utolsó napján tüntetést szerveztek a szakszervezetek a gyár előtt, mert új, tizenegy órás munkarendet vezettek be, Párma Zsolt korábban kirúgott szakszervezeti vezetőt pedig egy jogerős ítélet visszahelyezte munkaviszonyába, de a gyár vezetése még ezelőtt ismét felmondott neki. (Ezzel némi jogi fejtörést is okozva, miszerint hogy lehet kirúgni valakit egy cégtől, ahol elvileg nem is alkalmazott az adott pillanatban.)

A politika is foglalkozott a Suzukival

Az események a politika ingerküszöbét is elérték, előbb Filló Pál szocialista képviselő jelentette be, hogy a Munkaügyi Főfelügyelőséghez fordul Párma Zsolt ügye miatt, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (aki tavaly februárban egyszer már nem ment el egy Suzuki-modell bemutatóra hasonló problémák miatt) beszélt arról egy szakszervezeti fórumon, hogy a magyar munkajogi szabályokat mindenkinek be kell tartania. (Igaz, ez a kijelentés már inkább a Hankooknak szólt, ahol hasonló gondok merültek fel a szakszervezet alakításával kapcsolatban.)

A Suzukinál azt mondják, náluk mindent biztosítanak, amit a törvény garantál, működik az üzemi tanács, amellyel rendszeresen egyeztetnek, mint ahogyan a szintén működő szakszervezettel is. Erről Izsák György beszélt a Hírszerző kérdésére, a személyzeti igazgató szerint a vezetők folyamatosan tájékoztatják a dolgozókat az őket érintő változásokról, véleményüket kikérik, és figyelembe is veszik, erre külön "javaslat-ládák" is állnak a gyárban, egyébként meg évente kétszer emelnek bért, kedvezményes (2-300 forintos) ebédet és egyéb juttatásokat biztosítanak.

Izsák György szerint arról lehet szó, hogy az autógyártás a szokottnál kötöttebb munkarendet követel, a gyárról szóló negatív híreket pedig szerinte inkább "kívülről generálják". "Itt nem lát megtört, agyongyötört dolgozókat" – mondja, ilyen benyomásunk valóban nem támadt a gyárban sétálva.

Egyáltalán nem reprezentatív, két dolgozó megkérdezése alapján készült felmérésünk szerint "meg lehet szokni" a tizenegy órás műszakot és azt is, hogy egy-egy munkafázisra egy dolgozónak egy perc hat másodpercnyi ideje jut – ennyit tölt egy "brigádnál" a folyamatosan mozgó szalagokon a készülő autó. Ezalatt általában hat kisebb (egy csavarral rögzíthető), vagy két-három nagyobb alkatrészt kell beszerelni, ha gond van, gombnyomással leállítható a szalag, de mindegyik mellett mérőóra áll, amely azt mutatja, a munkaidő hány százalékában mozog. (Az elvárás 92-95 százalék, ha nincs tervezett leállás.)

"D" kategóriás dolgozók esete a "mindennapi 9 órás meeting előző napi problémáival"

Igaz, a tizenegy óra manapság inkább tizenhárom a nappali műszakban (reggel hattól este ötig) dolgozóknak, a vezetés szívesen látja ugyanis, ha önként jelentkezők maradnak túlórázni este hétig. Ez ugyan nem kötelező, de figyelembe veszik a dolgozók besorolásánál. A Suzukiban ugyanis A, B, C, és D kategóriás munkavállalók dolgoznak.

Informátorunk szerint a présüzemben az arányok nagyjából a következők: ketten tartoznak a legjobbak közé, 4-6 lehet a "B kategóriások" száma, nagyjából tizenöten soroltattak be a harmadik osztályba, az 53 fős üzem maradéka jutott a D-be. A besorolásnak természetesen a fizetésnél van a legnagyobb jelentősége, a két A kategóriás szaki szeptembertől bruttó tízezer forinttal kap többet, a többiek kategóriánként 2-2 ezer forinttal alacsonyabb növelésben részesülnek.

Forrásunk azt is sérelmezte egyébként, hogy a róla szóló, a besoroláshoz készített jellemzést úgy akarta vele aláíratni főnöke, hogy nem olvashatta el előtte. Az "A mindennapi 9 órás meeting előző napi problémái" címet viselő egy oldalas kis összefoglalóra egyébként valakik válogatott szidalmazásokat írtak tollal a túlóráról szóló rész mellé.

A gyárban gőzerővel készülnek már az új modell, a Splash gyártására, az új gépsorokat már tesztelik, ezek szinte mindent maguk végeznek majd, bár a gépesítés mértéke már így is szinte szürreális a laikus számára, a gépek például már "felismerik", hogy éppen milyen típusú autó kerül eléjük, és ennek megfelelően váltanak szerszámot.

A korábbinál is feszítettebb tempó valószínűleg annak is köszönhető, hogy folyamatosan bővül a gyár kapacitása. Isao Ozawa vezérigazgató szerint a 2006-os 163 963 autó kibocsátását így jövőre csaknem megduplázná a cég vezetése, a tervezett 300 ezer darabbal. Ozawa úr egyébként alig négy hónapja él Magyarországon, és vezeti a céget. Japán tradíciók szerint a Suzuki volt élete első munkahelye, huszonkilenc évvel ezelőtt. Mint mondja, a kulturális különbségek nagyok a két ország között, de "végül is mindannyian emberi lények vagyunk, sok a közös bennünk". Ez kétségtelen.

A cikk eredeti helyén + galéria: www.hirszerzo.hu

2007. 08. 02. 17:07

Nem szép ilyet mondani, de én sose olvasom el ezeket a cikkeket, de ezek szerint van aki még meglepődik ezen a sok marhaságon. :)

2007. 08. 02. 16:33

Pilar írta: "A Suzukiban ugyanis A, B, C, és D kategóriás munkavállalók dolgoznak."

WTF?! Ez komoly?

Ez eléggé általános, kb mindenhol ahol teljesítményértékelés van. Anno amikor még ugye multinál dolgoztam nekem is fél évente volt ilyen, szépen be volt osztva hasonlóan ez a 4 kategória...

2007. 08. 02. 16:31

"A Suzukiban ugyanis A, B, C, és D kategóriás munkavállalók dolgoznak."

WTF?! Ez komoly?