Jelentős likviditási problémák Esztergomban
Közélet
2009. jan. 30.

<p>Másfél milliárd forint szükséges ahhoz, hogy Esztergom működhessen a márciusi adóbehajtásig, ezért a még meglévő 4,6 milliárdnyi, kifejezetten csak beruházásra használható kötvényből szabadítottak fel az esztergomi képviselők 1,5 milliárd forintot, a város likviditási nehézségeinek enyhítésére, melyet terveik szerint az év végéig pótolnak vissza.</p>

A Képviselő-testület 2009. január 22-i ülésén hozott határozatban döntöttek arról a Fidesz többségben lévő képviselők, hogy ezzel a módszerrel kerülik el a fizetésképtelenséget. A nagy sietségben még arról is elfelejtkeztek, hogy a város költségvetési rendelete ekkora összeg átminősítését nem is engedélyezi, valamint a visszapótlásra is más határidőt szab, ezért aztán kérdéses, hogy az így törvénysértőre sikeredett határozat végrehajtható e.

Esztergom város érvényben lévő Költségvetési Rendelete 18. & -a, ugyanis az alábbiakat mondja: „ A képviselő-testület jogosult arra, hogy a 7/B számú melléklet Vagyongazdálkodási Alap során szereplő pénzeszközből legfeljebb 500 millió forintot likviditási nehézségek enyhítésére fordítson. A likviditási nehézségek enyhítésére fordított pénzeszközt legkésőbb 6 hónapon belül vissza kell pótolni a Vagyongazdálkodási Alap sorára.”

A polgármester előterjesztése szerint a világgazdasági válság Esztergom életében már oly mértékben érezteti hatását, hogy emiatt a vállalkozások az adóbefizetést nem a várt mértékben teljesítették. Mint ismert a vállalkozási adó feltöltésének ideje 2008. december 20. volt.

Gazdasági szakértőink szerint viszont nem életszerű, hogy a vállalkozások, a 2008 őszén kezdődött gazdasági válság hatására már a 2008 decemberben esedékes adójukat ne fizessék be a város kasszájába. Szerintük inkább arról van szó, hogy rossz tervezés és gazdálkodás következtében ürült ki a város kasszája. Esztergom városa nem először él a kifejezetten nagy beruházásokra felvett, és svájci frankban kamatozó kötvényének "felszabadításával", mellyel a közismerten nagyvonalú gazdálkodásának következményeit kozmetikázza.

Legutóbb a képviselők 2008 júniusában és júliusában is döntöttek több száz milliós likviditási gyorssegélyről a Vagyongazdálkodási Alapból, amelynek a visszapótlásáról a városvezetés eddig még nem adott tájékoztatást.

Esztergom most készülő 2009. évi költségvetéséhez érdekes adalék ez a döntés, hiszen a polgármester szerint a városnak legközelebb majd a márciusi adóbehajtásoknál lesz módja visszafizetni a felhalmozásra szánt 1,5 milliárd egy részét. Ez esetben viszont kérdés, hogy a 2009. évre kiadással megterhelt adóbevétel milyen módon szerepel majd a város költségvetésében, ha azt a város majd a visszapótlásra kénytelen használni.

Az előterjesztő szerint a visszapótlás a „gyarapodás” számlára, 2009. december 31-ig meg fog történni, amennyiben nem használják el felhalmozásra(!).

Forrás: egominfo.hu

(forrás)