Nemzetközi Börtönpasztorációs Konferencia Esztergomban
Egyház
2009. jan. 23.

<p>A Nemzetközi Katolikus Börtönpasztorációs Bizottság (International Commission of Catholic Prison Pastoral Care, ICCPPC) január 24. és 29. közötti világtalálkozójára az esztergomi Szent Adalbert Központban kerül sor.</p>

A konferencia témája: A katolikus börtönpasztoráció ma – hogyan válaszoljunk a kihívásokra?

A megnyitót január 24-én 18 órakor tartják az esztergomi Szent Adalbert Központban (Szent István tér 10.) Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek jelenlétében.

Január 27-én Vácott tart kihelyezett ülést a konferencia. A résztvevők ezen a napon látogatást tesznek a Váci Fegyház és Börtönben.

A 2007-es év jelentős eseményeket hozott az ICCPPC életében. Szeptemberben a római világtalálkozón gyűltek össze a szervezet tagjai, októberben pedig az Európai Püspöki Koferenciák Tanácsa (CCEE) plenáris ülésén vettek részt a portugáliai Fatimában. A római gyűlés nyomán dönés született három új munkacsoport létrehozásáról, amelyek a lelkészi szolgálat teológiai alapjaival, a börtönpasztoráció működésének különböző jogi keretek közt történő elősegítésével, illetve a börtönlelkészeknek a kínzás megakadályozását célzó szerepével foglalkoznak. A fatimai találkozón az európai püspöki konferenciák elnökei közül többen is az ICCPCC intenzívebb együtműködését szorgalmazták, különösen a közép- és kelet-európai országok esetében.

Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke és az ICCPPC püspöki testületének tagja meghívására a szervezet Magyarországon tartja a két „reguláris” világtalálkozó közti „félidős” konferenciáját. Az esztergomi találkozón áttekintik a munkacsoportok és más ICCPPC-kezdeményezések eddigi eredményeit a Rómában megfogalmazott célkitűzések tükrében, továbbá megvitatják a megvalósítás leghatékonyabb módjait. A konferencia másik fő témája az ICCPCC-nek az ENSZ keretein belül zajló munkája, mivel a 2010-es ENSZ világkongresszus is a bűnmegelőzéssel és a büntetés-végrehajtással foglalkozik majd. A rendezvényre a világ számos országából, többek közt Peruból és Indiából érkeznek előadók, s a konferencia résztvevői 27-én a váci börtönbe is ellátogatnak.

(forrás)