Családbarát város

Családbarát város

2009. 01. 12. 20:43

Elképzelhető, hogy a Szent Miklós Program városában 34 család ne juthasson hozzá a neki alanyi jogon járó ivóvíz, csatorna és elektromos áram használatához - az önmagát rendkívül családbarátnak beállító önkormányzat jóvoltából? A jelek szerint igen. Packázik a város a saját lakóival?

Az érintett 34 család egy kérelemmel fordult Meggyes Tamáshoz, Esztergom város polgármesteréhez.

A kérelmüket mi is közöljük.

Tisztelt Polgármester Úr!

Azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy az Esztergom, Bánomi út 5. sz. (hrsz.: 16161/3;4;5;7;8.) alatti lakások végleges ivóvíz ellátásához hozzájárulni szíveskedjék.

2008. december 22-én Tata Város Jegyzőjétől megkaptuk a Jogerős ideiglenes használatbavételi engedélyt és ennek köszönhetően a Karácsonyt már néhány család az új lakásában ünnepelhette.

Azért mi fordulunk a Tisztel Polgármester Úrhoz, mert úgy tudjuk, hogy a beruházó, aki a lakásokat építette, már több, mint egy éve megkérte a Hivataltól a közüzemi bekötésekhez a tulajdonosi hozzájárulást a közterületen való átvezetéshez és a mai napig nem kapta meg.

Ezért kérjük Mi, a lakók, 34 család az ivóvízhez és csatornahasználathoz való alapvető jogunk biztosítását.

Örömmel szavaztuk meg a gyarapodás és családbarát programját, bízva a kényelmesebben, komfortosabban élhető Esztergomban. Vannak közöttünk, akik más településekről költöznének, de ezek az akadályok egyelőre keresztülhúzzák költözési szándékukat.

Mi nem kérünk a Hivatalnak megterhelő anyagi támogatást, csak élni szeretnénk saját otthonainkban a gyermekeinkkel, családjainkkal.

Eddig türelmesen vártunk a költözéssel, de most már nem szeretnénk többet fizetni az albérletekre,inkább saját lakásainkra költenénk ezt az összeget.

Több mint egy éven keresztül csak a hitegetést és az elutasítást kaptuk a Hivataltól, hogy mit miért nem lehet. Mi türelmesen a megoldásokat kerestük, de ez a türelem mostanra elfogyott, ezért szeretnénk, hogy nyolc napon belül ezt a hozzájáruló nyilatkozatot kiadni szíveskedjék.

Utána jártunk, hogy minden állampolgárnak, aki jogerős építési engedéllyel rendelkezik és az építéshatóság által előírt követelményeknek megfelel, alanyi jogon jár az ivóvíz, a csatorna, villany... használata.

De gondoljuk a Tisztelt Polgármester Úr is így gondolja, ezért tesz meg mindet Tőle telhetőt a közterekért, szallodák építéséért, fürdőért...

Bízunk benne, hogy az esztergomi családokért, lakókért is elkövet minden tőle telhetőt, hogy ide költözzenek a városba, ne pedig el.

Előre is köszönjük gyors és kielégítő intézkedését.

Esztergom, 2008. december 29.

Maradnánk tisztelettel:

Az esztergomi Bánomi lakópark családjai, lakói

A polgármesteri és helyettesi válasz

A jegyző válasza

www.etvonline.hu - 1:23 perctől

2009. 05. 25. 1:15

Tudja valaki hol áll az ügy? Van már happy end ?

Törölt felhasználó #43

2009. 02. 12. 18:19

Ma betemették a gödört a lakópark előtt. A munkások a jövő héttől inkább Barguzinban keresik tovább Petőfi maradványait.

2009. 02. 03. 12:56

Mint a mellékelt állásfoglalás is bizonyítja, jelenleg semmi szükség nincs a szolgalmi jog bejegyzésére.

A telek előtti ásómunka sem vezetett a városháza által kívánt eredményre.

Egyetlen kérdésem maradt csak, a rosszindulatú kisded játékok helyett mikor kapjuk meg végre a régen kért tulajdonosi hozzájárulást?

2009. 02. 03. 9:27

Teljesen mindegy ki a vállalkozó. A lényeg a családokon az új tulajdonosokon van. A vállalkozóval oldja meg a gondját közvetlenül ( párbaj) de ne kis stilüsködjön. Egyébként nem értem ezt a várost. Itt mindenki a jelenlegi polgármester ellen szavazott mindenki utálja, mindenki leakarja váltani de sehol egy aláírásgyűjtés egy bizalmatlansági indítvány, sehol senki nem lép fel ellene nyíltan.(kiközösítés) Csak a suttogás. FORTÉLYOS FÉLELEM IGAZGAT!!!!

2009. 02. 01. 19:41

Hát az egyik illetékes elmondta a véleményét nekem hihető és életszerűnek tünik.Meghalgatnám az ép.hatóságot is .

2009. 02. 01. 17:51

Úgy látom, hogy sok komoly hozzáértő szakember is olvassa ezeket az oldalakat. Kiváncsi lennék, hogy a múlt héten történteket mivel magyarázzák, mert a Bánomi út 5. sz. alatti ingatlanok előtt történt felásások nagyon gyorsan, mondhatni pánikszerűen történtek, illegális bekötések keresésére hivatkozva.

Igaz ezt a munkák megkezdése előtt az ÉDRV Zrt. Esztergomi Üzemének vezetője dokumentumokkal cáfolta, de ez mit sem számított.

Találtak a fő út alatt egy hibás gázkeresztezést,amely független a lakóparktól , ugyanis a lakópark gázellátása a Királyszíve utca felől lett kiépítve. A szóban forgó szabálytalan keresztezést a Gázművek munkatársai korrigálták.

A gödrök azonban azóta is ott vannak és lassan egy hete akadályozzák a területre való bejutást. Ugyanis a telekhatártól 10 cm-re is ástak egy 30 cm széles és 1 méter mély gödröt teljes telekszélességben bejáratok nélkül.

Ez mi, ha nem birtokháborítás ?

Saját területünkre nem juthatunk be ?

A képeken is jól látható, hogy ennek a területnek ez az egy bejárata van. Bejutni azóta nem lehet.

Az a szomorú, hogy az ellehetetlenítés formáit keresik és alkalmazzák egyesek és nem a megoldásra törekednek.

Szerintem teljesen mindegy ,hogy 50 lakó kéri a vizet ,vagy egy, a tulajdonosi hozzájárulást meg kell adni az előző levelemben említettek miatt.

A tulajdonosi hozzájárulás nem hatósági jogkör ,erről a Közép –dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal is tájékoztatott.

A pánikszerű tempónak köszönhetően nagyon gyorsan bebizonyosodott, hogy semmiféle illegális bekötés nem történt részünkről. A területen lévő közműcsatlakozási pontok a szakemberek által megtervezettek szerint lettek kiépítve. Erről az eljáró I. fokú hatóság is bekérte a közműszolgáltatók nyilatkozatait, ugyanis ezek a dokumentumok is szükségesek az ideiglenes használatbavételi engedély kiadásához.

2009. 01. 31. 12:34

Egy majdan itt lakó család barátja vagyok.Teljesen értetlenül és felháborodva állok itt az elött a tény elött,hogy a Polgármester(idestova ha a hozzászolásokat nézem kb másfél éve)a tulajdonosi hozzájárulást nem adja meg.Nem az lenne a Polgármester és a város érdeke is, hogy minnél több adófizetö lakója legyen?De ha nem ezt teszi mit jelent a "Családbarát város"?A tulajdonosi hozzájárulás abszolut nem hatosági jogkör.Attól függetlenül felmerül bennem a kérdés, hogy a héten a város a hatoságokal karöltve miért akarta a már bent lakó családok életét el-lehetetleniteni?Tudomásom szerint a gáz kérdés megoldása teljesen máshonnan a Királyszive útja felöl lett kiépitve.Ezért ismét félre tájékoztatva érzem a közvéleményt a mai hidlapot olvasva ,ebben ugyanis az szerepel,hogy a bánoni lakópark gáz bekötése szabálytalanul történt.Pedig ennek a bánomi lakóparkhoz semmi köze.

2009. 01. 30. 18:14

Azért ez olyan szép, annyira megható! Lassan kiderül, hogy itt aztán senki nem akar költözni sehova, senki nem akar bekötni semmit, mindenki boldog ott ahol van , az egész mizéria csak kitaláció! A hivatal is csak megérzés alapján mondják, hogy itt aztán nyista bekötés, mert ahhoz túrni kell az utat, járdát.

A Zöld-út szakemberei is csak véletlenül , szakmai ráérzés miatt túrták fel a területet! Reggel bemegy a főnök a Zöld-úthoz dolgozni, azt mondja: na emberek gyerünk a Bánomira, a tavalyi vízközmű hibajavítást ellenőrizni! A melósok értetlenül állnak : de főnök szakad az eső, hideg van, kátyúzni kell az utakat, nyírni kellene a füvet ( ja azt most nem , mert tél van), az ellenőrzéshez bontani kellene a járdát, amit ugye nem lehet! Mire a főnök : Nem nem emberek, azonnal a helyszínre mert valami nagy nagy katasztrófa helyzetet szimatolok ez így nem mehet tovább!!

Nem értem, hogy az ilyen megérzésekkel rendelkezőket miért nem alkalmazzák a Bástya parkolóban a régészek.

Törölt felhasználó #43

2009. 01. 29. 19:05

Örvendetes, hogy Sipos úr , ha ilyen formában is, de szóba állt a honlappal.

1./2008 januárjában viziközmű hibajavítás történt az Esztergom Bánomi u. 5. előtt. 2./2009 januárjában ennek ellenőrzésére is sor került.

Ezt az ellenőrzést nem lett volna költséghatékonyabb 1 évvel korábban elvégezni? A Zöldút kft. milyen jogosultság alapján ellenőrzi az Északdunántúli Vízmű Zrt hibajavítását? Várható-e , hogy a város más pontjain is ellenőrzésre kerülnek a korábbi vízközmű javítások? ( csak a felbontások miatt várható dugók, közlekedési bonyodalmak miatt kérdezem)

Törölt felhasználó #43

2009. 01. 29. 18:52

Sipos úr a panaszkönyvön keresztül egy üzenetet juttatott el hozzánk.

Szó szerint idézném:

1./2008 januárjában viziközmű hibajavítás történt az Esztergom Bánomi u. 5. előtt.
2./2009 januárjában ennek ellenőrzésére is sor került.
3./Feltárásra került egy szabálytalan gázvezeték és szennyvíz csatorna keresztezés.
4./Az arra illetékes gázszolgáltató, az arra előírt műszaki megoldás alkalmazásával a szabálytalanságot megszüntette.
5./A kijavított szabálytalan műszaki megoldás miatt káresemény nem következett be.

2009. 01. 28. 16:33

Számomra jelenleg nem világos, hogy a Zöldút Kft mit és miért ellenőriz a vízmű bekötésen, nem az Északdunántúli Vízmű Zrt szolgáltatja a vizet?

2009. 01. 28. 16:30

Meggyes Tamás győzze meg, vagy ösztönözze a képviselőtestület Fidesz-KDNP által delegált tagjait (és egyéb szimpatizánsait), hogy lehetőség szerint szerepeljenek minél többet a hírportálon, vegyenek részt aktívan annak formálásában.

A zárójelben lévő, vastagon szedett kiegészítést én tettem a mondatba. Úgy érzem, valahogy ideillik:)

2009. 01. 27. 21:30

Azt gondolom ha az a 34 család az ETV -ét nézné és a Hid lapot olvasná sokkal pozitívabban látná a kialakult helyzetet.Persze előrébb nem lennének de azt legalább tudnák hogy milyen jó nekik Valószinű hogy a jegyző úr gondilatait is világosabban értenék és talán nem kéne megmagyarázni senkinek hogy mit is mondott autentikusan .Gondolom a város keze meg van kötve ráadésul a véllalkozó hibájábol késik a megoldás .Amikor elszeretnék adni 34 lakást én is mindent megszoktam tenni azért hogy ez ne sikerüljön és minnél később jussak bevételhez .Ehhez én is gyakran kérem az önkormányzatok segítségét Ez nyilvánvaló és életszerű. Ezen egyébként kizárólag ezen a fórumon szokás fennakadni problémázni fanyalogni . Szégyelhetnénk magunkat .

2009. 01. 27. 8:16

Hétfő délelőtt – gondolom – felső utasításra feltörték az aszfaltot és kiásták a meglévő csatorna nyomvonalát, azt feltételezve, hogy illegális bekötés történt.

Eredménytelen eljárásukat követően bebetonozták a feltárást, szinte csak éppen végeztek, amikor újabb utasításra –délután- ismét feltörték az aszfaltot, ezúttal a vízbekötés törvénytelenségét vélelmezve.

Törvénytelenség pedig nem történt.

Azt a lehetetlen helyzetet, amit az Önkormányzat, mint tulajdonos teremtett azzal, hogy nem adja hozzájárulását a tulajdonába álló (most feltört) út feltöréséhez, hogy abba elhelyezhessük a közművek bekötéséhez szükséges műtárgyakat, úgy próbáltuk kivédeni, hogy a telken eredetileg meglévő közműveket, az eredeti bekötést használjuk ideiglenes jelleggel (de az illetékesek engedélyével) a bentlakó családok kiszolgálására.

Ez tette lehetővé azt is, hogy ideiglenes használatba vételi engedély kaptunk.

Az Önkormányzat „vélelme” és „feltételezgetése” alaptalan, a szakhatóságok folyamatos ellenőrzése mellett végeztük a munkálatokat, az Ő jóváhagyásukkal folyik a víz és a szennyvíz ott, ahol szükséges.

Ez a megoldás törvényes, ám hosszú távon nem megoldás, mert a kapacitás szűkös, további lakások rákötése nem lehetséges.

Megjegyzem, ha valaki illegálisan akarja használni a vizet, akkor nem szereltet fel mérőórát. ..

Túl nagy szakértelem nem kellett, mert látható volt, hogy sokéves bekötésről van szó, ennek ellenére a Hivatal sem a saját embereinek, sem a saját szemének nem akar hinni.

Feltételezget, prekoncepcionál, bont, tör, betemet, megint bont, nyilván majd ismét betemet… közpénzen.

Egy napot dolgozott 8 ember a semmiért. Feleslegesen törték fel a járda aszfaltburkolatát és ásták ki a gödröt, majd dolgozik megint néhány a helyreállítással.

A tegnapi nap is bizonyítéka lehet annak, hogy rosszindulatú, az építkezés normál menetét hátráltató döntések meghozatala, illetve meg nem hozatala jellemzi a Hivatal hozzáállását ezzel az építkezéssel kapcsolatban. Bosszú.

2009. 01. 26. 22:37

Oh, én a facebook-on postoltam még tegnap a nyíris megszavazósat, az egyik kollégám reggel azzal fogadott, hogy ha ilyen van még küldjem. Szerintem simán jobb, mint a "polgár jenő"-s:)

2009. 01. 26. 22:28

Sokunknak vannak jó kapcsolatai.

Jelen cikk elérhetőségét elküldtem az index.hu portálnál 10 éve jogászként dolgozó jóbarátomnak, figyelemfelkeltésül.

Csak úgy barátilag, érdekességből, mint amikor valami autós-driftes-fatratós youtube-os videót elküldesz a haverodnak.

Törölt felhasználó #43

2009. 01. 26. 20:41

Tamás egy balek?

2009. 01. 26. 20:20

Az ügy politikai vetületén kívül, nyilatkoztak arról, hogy mikor kaphatják meg a végleges engedélyt, ill. mi akadályozza annak kiadását?

Most nem vagyok méltó a válaszra, vagy nem figyeltem eléggé, vagy ez egyáltalán nem fontos?

Törölt felhasználó #43

2009. 01. 26. 19:17

"Az engedély több helyen törvénytelen, szabálytalan, csalások vannak benne" Mondja Meggyes.

Vajon mikor fogjuk hallani tőle, az ugyanehhez az ügyhöz kapcsolódó másik építési engedélyről ugyanezt.

Kit fog megnevezni "cimborának", akik kiadták a Misznéder volt telekszomszédjának az új helyen az építési engedélyt?

Ha valami gázos, akkor az az.

Egyébként minősíthetetlen a stílusa és az álszentsége. Ráadásul ostoba is, annyira elragadja az indulat, hogy nem tudja már kontrolálni a mondanivalóját.

2009. 01. 26. 19:09

Jézus! Tamás!

Jó ideje nem tudtam a Szeretgomot olvasni, de ma megérte! Már régen nevettem ekkorát:))))))))

Komolyan: a Ludas Matyiban nem rajzolnak különbet:) Tamás! Félelmetes ember lett belőled! Maga vagy a tökély:) na persze lényeges, hogy mi az etalon...

Láttad már a "Császár új ruhája" c mesét? Ajánlom szíves figyelmedbe! Bár félek nem értenéd meg melyik része miatt ajánlom:)

Tamás! Tényleg sírtam a röhögéstől:) Ennyire azért nem kellene körmondatokba, majd saját állításaid tagadásaiba belemenni mert elég sz@rul jössz ki belőle:))))))