Ingatlanpanama

Ingatlanpanama

2008. 12. 15. 13:18

Esztergomban aranyáron mérik a mélygarázsokat. Az 1,6 milliárd forintos Prímás-szigeti nagybevásárlás után most az Erzsébet házban vásárolunk mélygarázst. A meghirdetett vételár: bruttó 2,5 millió forint / darabonként. Mi mégis darabonként átlagosan 4,53 milliót adunk értük.

A -2 szinten 55 db parkolóhelyet vásárol a város.

Ez a meghirdetett 2,5 millió forintos vételárral számolva 137,5 millió forintba kerülne. Mi 277,2 milliót fizetünk ki érte. Így 5,04 millió egy garázshely ára ezen a szinten.

A fennmaradó 83 garázshely ára a meghirdetett összeggel számolva: 207,5 millió forint lenne. Kivéve persze, ha a nagylelkű városunk a vásárló: így 348,6 millió forintot fizetünk. Így 5,04 millió egy garázshely ára ezen a szinten. Itt 4,2 milliót kóstál egy parkolóhely.

Több mint aggályos az, hogy a piaci (meghirdetett) értéken 345 millió forintot érő garázshelyekért miért fizet a város 625,8 milliót!

Mi indokolja a 280,8 millió forintos különbözetet?

Ha nagy tételben vásárol valaki, akkor ott árengedményt szokás adni, nem pedig felárral számolnak. Nem is akármekkora felárral! Ez a 280 millió újabb 112 garázs árának felel meg.

Miközben tombol a gazdasági válság, Esztergom eladósodottsága az éves költségvetés 67 százalékát teszi ki, akkor megengedheti magának a város ezt az arcátlan pazarlást?


Az előterjesztés és a határozatok: picasaweb.google.com

Törölt felhasználó #43
Törölt felhasználó #43

2009. 01. 10. 20:56

Valaki érti azt, hogy most az Erzsébet-ház mélygarázsában hogyan lett az átlagos 250 ft-os óradíjból 180 Ft? Akkor most mi is van a 250 Forinttal végzett gazdaságossági számításokkal?

Törölt felhasználó #43

2008. 12. 19. 21:34

Meggyes magyarázza a bizonyítványát: picasaweb.google.com

Emlékezzünk vissza egy december 11-i előterjesztésre:

A mélygarázs gazdaságos üzemeltethetősége érdekében el kell érni, hogy az autós közönség a szolgáltatást nagy gyakorisággal vegye igénybe. Ezzel a gazdaságosság mellett a teljes fizetőparkoló rendszer felszíni forgalomszabályozási szerepe is megerősödne. A felszín alatti „parkolási kedv”- a miskolci, debreceni illetve szentgotthárdi üzemeltetők információi szerint – alacsonyabb összegű tarifák és az igényekhez jobban igazított jogosultsági időszakok (éjszakai engedély, stb.) alkalmazása mellett is csak hosszú idő alatt növelhető. Esztergomban a felszín alatti parkolás beve-zetéséhez „kedvező” környezet a belvárosi parkolás fenti okok miatti elnehezedése, de a Mária-Valéria Mélygarázs kihasználtságát nagyban befolyásolja majd az Erzsébet-ház aljában, a közeljö-vőben üzembe helyezendő garázs, annak központi elhelyezkedése miatt. Ezért javasolom olyan tari-farendszer kialakítását, amely szignifikáns különbséget tesz a felszíni, és a mélygarázsban történő parkolás között, ezzel csökkentve a belváros felszíni parkolási forgalmát.

A fent leírtakra való tekintettel javaslom, hogy a mélygarázsban a 07.00 – 17.00 közötti időszakra 150,- Ft-os óradíj, míg a 17.00 – 07.00 közötti időszakra 80,- Ft-os óradíj kerüljön bevezetésre úgy, hogy minimálisan 40 perc várakozási időt kell megváltani.

Attól eltekintve, hogy a sziget forgalomszervezése csak a Lőrinc utcai behajtást engedélyezi, így nem fog csökkeni a belváros forgalma...

... szóval a szigeti mélygarázs árait erősen lenyomják. csúcsidőben 150 ft / óra, ezen kívül 80 ft. átlagosan ez kb 110 forintnak felel meg óránként.

Ehhez képest az itt említett mélygarázsok gazdaságossági számítását már 250 Ft/órás ÁTLAGOS díjjal végezték el. (Emlékezzünk: a szigeten is amikor bizonygatták azt, hogy milyen jó üzlet, akkor még 320 forintos nappali díjakat emlegettek)

2008. 12. 17. 7:43

A szigeti mélygarázsoknál a vételáron felül (5 millió/parkoló)...

És mi van például a "kis méretű szgk"-k részére készült parkolóhelyeinek árával? Az a hely is ötmillió? Na, Meg azokkal a parkolóhelyekkel, ami fölé ki van függesztve a motorkerékpár-jel? Az is annyi? A lényeg, hogy a darabszám meglegyen??!!

A múltkor alig tudtam magam beszuszakolni egy helyre - mer'hogy az ember - ha parkolót keres, nem fölfelé néz, hanem az üres helyet keresi. Aztán amikor kipréseltem magam a kocsi, meg az oszlop között, akkor láttam meg a táblát. Igaz, állt ott egy rendszám nélküli fekete Merci is. Az se kis méretű:)

De a legjobban az tetszett, hogy amikor lementem, zöld lámpa mutatta, hogy még 4 hely van az első szinten. Na, legurultam, aztán elkezdtem keresni. Végül megtaláltam hátul a sarokban: valóban volt még négy parkolóhely, kerekesszék-jelzéssel. A lehető legmesszebb a lifttől meg a lépcsőktől:D

Mielőtt valami rosszakaró megszólna: persze,hogy nem álltam be, hanem lejjebb mentem egy szinttel:)

2008. 12. 17. 7:08

Az az érvelés, hogy azért ilyen drága a mélygarázs a Kossuth Lajos úton, mert az alsó szinteken van, és ezért drágább, mint amit a -1-en árul a beruházó a lakásokhoz.

Ez most tényleg komoly, csak mert ezt olvashatjuk a citált honlapon:

A mélygarázs -1. szintje az Esztergom Város Önkormányzata által üzemeltett fizetős parkoló funkciójú és bárki által igénybe vehető lesz. A mélygarázs -2., -3. szintje zárt kialakítású, csak a tulajdonosok által használható lesz.

www.erzsebethaz.hu

2008. 12. 16. 23:37

A szigeti mélygarázsoknál a vételáron felül (5 millió/parkoló) a szerződés szerint még pluszban fizetjük a vállalkozó felvett hitelének a kamatait, addig, amíg az utolsó részletet ki nem fizettük. Tehát a szigeti garázsoknál egyszer fizetjük az árat, aztán fizetjük a felvett hitel kamatait,(bár mindig állítják, hogy ez éppen nem a hitelből van finanszírozva) és pluszban a vállalkozó hiteleit. Ezekkel az összegekkel terhelten már mesze meghaladja a vételár az öt milliót.

Törölt felhasználó #43

2008. 12. 16. 21:40

Nem tudom miért, de Horváth Mihály szavai jutottak eszembe. Meggyesről mondotta:

Ne feledjük, korábbi esetekkel kapcsolatban: az igazmondás sem az erőssége, hazudott a mélygarázsokkal kapcsolatban, hazudott a megvesztegetéssel kapcsolatban is.

A mai napig nem értem mi volt a célja azzal a hazugsággal, hogy a testület megszavazta a garázshelyek bérlését, arra az eshetőségre gondolni sem merek, hogy ezt azért tette, mert minden áron 200.000 Ft/m2 áron akart garázshelyeket vásárolni. Mondjuk az igen furcsa, hogy annyira hülyének nézi az esztergomiakat, hogy azt akarta elhitetni velünk, hogy ez egy bomba üzlet, de kinek? Kérdem én.

A dolog pikantériája, hogy Meggyes hazugságait a bíróságon saját jegyzője cáfolta meg.

2008. 12. 16. 18:18

Az az érvelés, hogy azért ilyen drága a mélygarázs a Kossuth Lajos úton, mert az alsó szinteken van, és ezért drágább, mint amit a -1-en árul a beruházó a lakásokhoz.

Szerintem ott is sántít, hogy a a projekt honlapján ezt olvashatjuk:

Az Erzsébet Ház alatt 3 szintes mélygarázs készül.

A garázsok ára: egységesen bruttó 2 500 000,- Ft.

www.erzsebethaz.hu

Egy szó nem esik arról, hogy ha mélyebben fekvő helyen vásárol valaki, akkor annak többet kellene fizetni. Így akár megtévesztőnek is nevezhetnénk a honlap ajánlatát, hasonló esetekben a hipermarketek elég csinos összeget szoktak fizetni így karácsony táján büntetésként.

Furcsa még, hogy általában a központhoz ( jelen esetben a felszínhez) közeli helyek drágábbak mint az attól távolabb esők. Természetesen itt minden előfordulhat:)))

2008. 12. 16. 17:08

Közben olvasgattam. Ez alapján:

közreműködés abban, hogy valótlan adat kerüljön közokiratba

Ezt a cselekményt a jogtudomány intellektuális közokirat-hamisításnak hívja. Akkor valósul meg, ha az elkövető közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba. A közokirat tehát alakilag valódi - az arra jogosult állítja ki - de tartalma hamis, a megtévesztés miatt. A hamis tartalomnak az okirat bizonyító részével kell összefüggésben állnia, így különbséget kell tenni bizonyító közokirat (bennük foglalt tények, adatok tartalmi valóságát igazolják - személyi igazolvány, anyakönyv, iskolai bizonyítvány) és rendelkező közokirat (annak bizonyítására alkalmasak, hogy a hatóság az adott helyen és időben milyen rendelkezést tett, de a bizonyító erő nem terjed ki a határozat belső tartalmára) között. Az intellektuális közokirat-hamisítás csak a bizonyító közokiratokkal kapcsolatban követhető el, melyből a közhitelesség tanúsítása megállapítható. Megvalósul például e bűncselekmény, ha ingatlan adásvételi szerződésben az elkövető jogosulatlanul írja alá az eladó nevét és a hamis magánokirat folytán valótlan adat kerül a földhivatali nyilvántartásba.

Mivel egy határozat nem bizonyító közokirat, így valószinűleg nem valósul meg az intellektuális közokirat hamisítás. Egy hazugságot tartalmazó előterjesztés beterjesztéséveel azonban megvalósulhat a képviselőtestület félrevezetése, ami viszont a csalás gyanúját veti fel (legalábbis, ha elfogadjuk, hogy a VII. kerületben hasonló dolog miatt csukják le sorra az szdsz tagjait - ott speciel egy hamis ingatlanértékelés alapján hozott eladási határozat és előterjesztés volt az ügy alapja).

2008. 12. 16. 16:53

Nem tudom közokirat-e. Ehhez nálam szakértőbb kellene !

A közokirathamisitás bűncselekményének elkövetője bárki lehet.

A hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás esetén a bűncselekmény tettese csak hivatalos személy lehet. A hivatalos személyek fogalmát a Btk. 137. § 1. pontja határozza meg a.) az országgyűlési képvielő g.) a helyi önkormányzati testületek tagja l.) jogszabály alapján közhatalmi, államigazgatási feladatokkal megbízott szervnél, testületnél az a személy, aki közhatalémi, államigazgatási feladatot lát el.

A hivatalos személy elkövető fokozott felelősséggel tartozik tettéért.

2008. 12. 16. 14:24

Szerintem ez a mélygarázs parkolóinak a végleges ára. Abban az esetben, ha az épület maga projekthitelből épül, akkor a 2,5 M vételárral ez az összeg kikerül a hitelből, így egyéb költség rajta nincsen. Ha nem egyösszegben vásárolják meg, akkor a hitel költségei még a vételáron felül fizetendők. Természetesen a parkolóhelyek ilyen módon, a részletfizetéssel, valóban ilyen sokba kerülnek.

Valószínűleg ez lehet a helyzet a szigeti parkolóhelyekkel is.

A csavar még ott lehet benne, hogy a vételár teljes kifizetéséig tulajdonjog fenntartással történő eladás esetén nem az Önkorm. veszi fel a hitelt - így nem kerül bele így a könyvelésbe -, hanem a beruházó viseli a hitel terhét.

Annak részleteit azonban nem tudom, milyen biztosítékot lehet adni arra az esetre, ha a beruházó a futamidő alatt fizetésképtelenné válik és borul a hitele is....

Törölt felhasználó #43

2008. 12. 16. 14:14

A kiemelt project gyors, "alapos", előkészítése folyik mintegy lóhalálában. Majd kiderül mennyire sikerül korrekt megoldást találni ! Tudja valaki mi lesz a 18-i rendkívüli testületi gyűlés napirendjeén ?

Törölt felhasználó #43

2008. 12. 16. 14:14

Egy jogi tudor, ha erre jár, elmondhatná a véleményét, hogy szerinte az előterjesztés közokirat-e, vagy sem.

Mert ha közokirat, akkor erős a gyanúm, hogy hivatali hatalommal visszaélés és közokirat-hamisítás büntetőjogi elemei valósulhatnak meg a fenti előterjesztés elfogadása által.

Ellenzéki képviselő urak, ki kéri ki jogász véleményét és tesz feljelentést?

Egyik: esztergom.hu

A másikat még nem találom fönt.

Törölt felhasználó #43

2008. 12. 16. 13:07

Az előterjesztésből:

"2008. október 29-én kelt levelében a BD 2006 Kft ügyvezetője kérelemmel fordult a Önkormányzathoz, miszerint az Önkormányzat által bérelt 83 db parkoló és a lehetséges 55 db parkoló bérlési idejét 15 évre terjessze ki. Indokai a következők: a projekt kezdetén a közfunkciós parkolók kialakítása még nem szerepelt a tervben, az Önkormányzat kifejezett kérése volt egy közfunkciót is ellátó mélygarázs megépítése. A beruházó cég vállalta, de a mélygarázsra vonatkozó építészeti, technológiai kivitelezés költsége a projekt pénzügyi tervezésében nem szerepelt és ezen bekerülési költség növekedés miatt a projekt kivitelezése veszélybe került, amit a pénzintézeti finanszírozás bevonásával tudtak orvosolni., ám ehhez az Önkormányzattal történő bérleti előszerződés és annak fenti időszakra történő kiterjesztése, mint biztosíték vált szükségessé."

Lapozzunk most vissza a kezdetekhez.

2005.11.15.

"A Kft. 2005. október 24-én érkezett megkeresése szerint a tervezett mélygarázson felül plusz egy mélygarázs szintet megépítenének, ha azt legalább 12 éves bérleti jogviszonyban az Önkormányzat/Strigónium Rt. üzemeltetésre átvenné. Amennyiben javaslatuk nem kelti fel az Önkormányzat érdeklődését csupán egy mélygarázs szintet építenek fel a lakók és üzlettulajdonosok számára.

Ajánlatuk a következő: Vállalkozásuk felépíti és átadja a mellékleten feltüntetett rajz szerinti kb. 2500 m2 alapterületű, az előzetes számítások alapján 83 db gépkocsi-hellyel rendelkező mélygarázst, szükség esetén a beléptető rendszerrel együtt."

Ezek után kérdezem: mi nem szerepelt az előzetes tervben? Az ő felajánlásuk volt a mélygarázs megépítése, ha bérli az önkormányzat...

2008. 12. 16. 11:04

Esetleg meg lehetne próbálkozni a lakások négyzetméter árának csökkentésével. Hátha lenne vevő.

Törölt felhasználó #43

2008. 12. 16. 10:56

Ezt az érvelést már hallottuk a szigeten is.

Amúgy meg épp az előterjesztésben van benne: "a BD 2006 Kft ügyvezetője a fent említett, épülő mélygarázsban további 55 parkolóhely BÉRLETI JOGÁT ajánlotta fel az Önkormányzat részére"

Meggyes ezt a poént elsütötte Gimesinél... most újra megpróbálja. Olyan ez mint az ötös lottó... bármikor bejöhet.

Idézet a műszaki leírásból: "A társasház Esztergom belvárosában épül. Az épület kialakítása: 3 szint mélygarázs + földszint + 3 szint emelet + tetőtér. A mélygarázs -1. szintje az Esztergom Város Önkormányzata által üzemeltett fizetős parkoló funkciójú és bárki által igénybe vehető lesz. A mélygarázs -2., -3. szintje zárt kialakítású, csak a tulajdonosok által használható lesz." - www.erzsebethaz.hu

Hídlap 2005.11.22.: "A beruházó felajánlotta az önkormányzatnak, hogy az eredetileg tervezett mélygarázson kívül egy további szinten nyolcvanhárom férőhelyes plusz mélygarázst is kialakítanának, ha az önkormányzat ezt a kétezer-ötszáz négyzetméteres területet legalább tizenkét évre bérbe veszi.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen a képviselők megtárgyalták az Esztor Kft. ajánlatát. A Széchenyi tér sétálótérré való átalakítása és a városban jelentkező növekvő parkolási igény figyelembevételével a testület elfogadta az ajánlatot, így az épület átadás után nyolcvanhárom férőhellyel több parkolóhely lesz a város legforgalmasabb területén."

2008. 12. 16. 10:45

Az az érvelés, hogy azért ilyen drága a mélygarázs a Kossuth Lajos úton, mert az alsó szinteken van, és ezért drágább, mint amit a -1-en árul a beruházó a lakásokhoz. Állítólag azért építette ezeket, mert a városnak szüksége volt rá. Csak éppen ott sántít a dolog, hogy akkor még szó sem volt megvételről.

2008. 12. 15. 19:07

Kizártnak tartom hogy ezt meg merik tenni .Ha minden úgy van ahogy írod akkor hagyni kell hogy megcsinálják ,és utánna kell a létező összes helyen beperelni és feljelenteni őket .Ez a csalás és hűtlen kezelés ékes bizonyítéka lenne ,de amíg csak szándék semmit nem ér.

2008. 12. 15. 15:41

bevett szokás

Új cég alapítása, apportként belevitt ingatlannal, majd annak eladása - igen, ilyenről már olvastam, hallottam. Persze ott sem szokták nagydobra verni, hogy "most mennyi ÁFÁ-t spóroltunk meg", pedig de. Ugyanakkor egy cirka két és fél éve működő céget csak így megvenni, könyvvizsgálói jelentés, mérleg áttanulmányozása nélkül, bemondásra megszavaztatva - ha így történik-... ebből szép kis botrány lehet.

2008. 12. 15. 15:31

Le van írva a határozati javaslatban, hogy áfakikerülés a cégvásárlás célja... Ezt szabad?

A cég üzletrészének megvétele kapcsán, az idézettek alapján ez bizony megengedett és bevett szokás. Más kérdés, hogy egyúttal lehetőséget teremt az apportírozott részek (jelenleg a mélygarázsok) értékének teljesen szubjektív értékelésére. (Ez ugyanakkor a gondatlan vagy felelőtlen vagyonkezelés fogalomkörét is feszegeti a vevő részéről, ezt is, mást is a jogászok figyelmébe).

Másrészt lehetővé teszi azt, amit Joel kérdezett: bárminő kötelezettség, vagy adósság egyidejű átsiklatását a Nagy Önkormányzati Kalap alá.

Elvileg lehetővé teszi továbbá önálló egzisztenciák kiállítását, mert ezt üzemeltetni is kell, valamint a meglehetősen áttekinthetetlen belső kereszt-számlázási és könyvelési rendszeren belül a szubjektív és öncélú tőke és pénzmozgatást, gyakorlatilag korlátlan költséghelyként használva az új céget.

Lehetővé tesz továbbá gazdasági elszámolási téziseket is, lévén szabad tőkeemelés-csökkentés, nyereségjáték, beruházási igény, etc. Továbbá lehetővé teszi a vételi tranzakció háttér-terheléseit és egyéb keresztérdekeltségeit és eladói-vevői megállapodásait is, melynek cca százezer módja van, mind mélységesen mély üzleti titok, ugye.

Ja, és lesz még egy új önkormányzati vagyonelem. Meg egy újabb cég, újabb fedezet.

Igazis: meg lesz némi hitelkeret ellövés, de az Esztergom esetén nem érdekes.

2008. 12. 15. 13:30

Azt olvastátok, hogy az előterjesztés szerint a 83 db parkolóhelyet az önkormányzat a BD 2006 Kft-ben való 100%-os üzletrész vásárlással kívánja megvenni? Mit lehet tudni erről a cégről? Vannak esetleg hitelei, kötelezettségei, a határozathozatal előtt bemutatták a mérlegét a képviselőtestületnek?

Le van írva a határozati javaslatban, hogy áfakikerülés a cégvásárlás célja... Ezt szabad?

A megvásárolni kívánt 138 db garázshely tulajdoni eloszlás jelenleg a következő: 83 db parkoló a BD 2006 Kft. tulajdonát képezi, így célszerű ezen Kft. üzletrészét megvásárolni, tekintettel arra, hogy így a vételár áfa mentes.