Mi leszünk Európa harmadik világa
2008. dec. 9.

<p>Esztergomban beszélt a válságról, ijesztő képet festve a jövő, elszegényedő Magyarországáról Hegedűs Zsuzsa szociológus. A Merre tovább, Magyarország? című előadássorozat állomásain helyi szinteken értekeznek arról, hogyan és mit tehetnek a kisközösségek a mélyszegénységben élők megsegítéséért.</p>

Tatabánya, Bonyhád és Karcag után tegnap Esztergomban beszélt Hegedűs Zsuzsa szociológus a válság várható következményeiről, valamint a túléléshez nélkülözhetetlen összefogásról. "A hazai társadalom egyharmada élt eddig a létminimumon vagy az alatt, a válság következtében ez az arányszám kétharmadra emelkedhet. Csaknem hatmillió szegénységben élő emberrel pedig szégyenszemre mi leszünk Európa harmadik világa" - hívta fel a figyelmet Hegedűs Zsuzsa.

A szakember kijelentette: a népből a népért - a képviseleti demokrácia irányelvét alapul véve magának sem tudja elmagyarázni, hogy a száz leggazdagabb magyar közül öt hogyan ülhet a kormányban. "Én nem attól félek, hogy előre hozott választások lesznek, hanem attól, hogy gyermekek halnak majd éhen" - jelentette ki Hegedűs Zsuzsa.

Hozzátette, ha továbbra sem lépünk a problémák megoldásáért helyi szinten, akkor az elszegényedés és a magára hagyatottság miatt éhséglázadások lehetnek az országban. Összefogással lehet a nyomor ellen tenni, hangsúlyozta Hegedűs, példaként hozva fel Bonyhádot, ahol az iskolai menzán annak a gyermeknek is adnak enni, akinek nincs az ebédje befizetve, és ugyanott a helyi termelőktől önköltségi áron megvásárolt almát, gyümölcsöt osztanak szét a szegénységben élők közt.

"Tatabányán a sportot teszik ingyenessé, máshol az olvasásra szoktatást vállalják magukra könyvtárak. A helyi szinten elindított segítséggel tehetünk a társadalom elszegényedése, leépülése ellen" - hangsúlyozta előadásában Hegedűs Zsuzsa.

(forrás)