„A zengő szobor dala”
Kultúra
2008. nov. 28.

<p>Küzdelem egy szoborért – Esztergom 2007-2008</p>

Az Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért Civil Szerveződés közleménye:

2007. január 16-án ismeretlen tettesek ellopták és megsemmisítették a Borbás Tibor szobrászművész által készített, és 1983-ban, a költő születésének centenáriumán felállított Babits Mihály bronz mellszobrot. Még akkor februárban, egy szűk körű kávéházi beszélgetésen, ahol elképedten és felháborodottan vitattuk az aggasztó jelenséget, felvetődött az ötlet: civil szerveződést kellene létrehozni a Babits szobor újraállítására. Az elképzelést igen gyorsan tettek követték: hamarosan megalakult az Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért elnevezésű civil szerveződés. Az Esztergomi Művészek Céhe feltétel nélküli lelkesedéssel csatlakozott a nemes mozgalomhoz. A Céh nyitott egy számlaszámot, melyre kizárólag a szobor visszaállítására befolyt összegek kerültek befizetésre. (Az alábbiakban mellékeljük ennek pontos elszámolását.) Hosszú és komoly szervezés után sor került az első nagyszabású rendezvényre a cél érdekében: egy jótékonysági árverésre 2007. május 4-én. Az Esztergomi Művészek Céhe valamennyi tagja saját alkotásaiból ajánlott erre az alkalomra, s hozzájuk csatlakozott néhány magángyűjtő illetve cég is saját felajánlásával. Az aukciót, mely 62 tétellel indult, Fábry Sándor vezette; az ügy iránti elkötelezettségből, tiszteletdíj nélkül. A május 4-i árverésen (ahol vásárlás nélkül is lehetőség nyílt pénz adományozására, illetőleg az Esztergom Televízión keresztül – mely élőben közvetítette a műsort – szintén lehetett felajánlásokat tenni) a szobor újraalkotási költségeinek több mint egyharmada, 1,3 millió forint folyt be.

Az Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért szervezői már korábban felvették a kapcsolatot az eredeti szobor készítőjének, Borbás Tibor Márton fiával, aki szintén szobrászművész. A szervezők őt szándékozták felkérni a mű elkészítésére. Ennek, a szép folytonosságon túl, gyakorlati haszna is adódott: a Képzőművészeti Lektorátus segítségével sikerült nyomára bukkanni az ellopott szobor fejrészének gipsznegatívjára. Borbás Tibor özvegye 2007 őszén átadta a lenyomatot a fiának, Borbás Mártonnak. Így a munka felgyorsult és a költségek is csökkentek.

Időközben önmagán is messze túlnőtt az ügy, s szellemi és tárgyi értékeink megőrzésének, újjáteremtésének jelképévé vált, mondhatni országszerte. Erőteljes figyelemfelhívássá, hogy országos felelősséggel, művelődéspolitikai szinten is tenni kell az egyre sűrűbbé váló szoborlopások, pusztítások ellen.

Eközben tovább tartott a gyűjtés. A médiában közzétettük a számlaszámot, csekkeket helyeztünk el a közintézményekben, a rendezvényeken, s lassan csordogáltak az adományok. 2007. november 22-én, a költő születésnapjához közeli dátumon ismét egy nagyobb rendezvénnyel hívta fel a figyelmet az Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért szerveződés az ügyre. Akkor már eldöntött tény volt, hogy a szobor felállításának dátuma 2008. november 26, a költő 125. születésnapja lesz – tehát sürgetővé vált az összeg gyarapítása. November 22-én egy jótékonysági rendezvényre került sor: a Dobó Katalin Gimnázium aulájában Babits és kortársai címmel. A zenés irodalmi est belépődíjas volt (felnőtteknek 1800, nyugdíjasoknak 700 Ft), de természetesen adományként lehetett felülfizetni is. Ezen az estén 245.000 forinttal nőtt az újraállítandó szoborra fordítható összeg.

Ebben az időben bíztuk meg Borbás Mártont hivatalosan is, az eredeti Babits szobor nyomán, az új mű elkészítésére. Az összeg tovább növekedett - az esztergomi társaságok, egyesületek, szervezetek zömmel felsorakoztak a közös ügy mellé, és a szobor visszaállítására szánt összeg folyamatosan gyarapodott. 2007 év végén már 2.369.913 Ft állt rendelkezésre.

2008-ban, Babits évében, valamennyi jelentős Babits rendezvényen adományokhoz jutott az Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért szerveződés. Megkezdődött a tárgyalás az Önkormányzat képviselőivel, ugyanis a szobor eredeti helyszíne a közeljövőben építési terület lesz, tehát ideiglenes helyet kell találni a szobor fölállítására. A választás a Széchenyi térre esett. Időközben a Babits szobor viaszmintája alapján a Képzőművészeti Lektorátus szakemberei pozitív álláspontra jutottak. A szobrot néhány apró változtatással a zsűri egyhangúlag elfogadta. Ezután a minta Györfi Sándor karcagi műhelyébe került, ahol megkezdődött bronzöntés. Az utómunkálatok után a tervezett időpontra, 2008. november 26-ra, a költő születésnapjának 125. évfordulójára elkészülhetett Borbás Márton Babits Mihályt mintázó bronz mellszobra, mely a szobrász édesapjának 1983-ban készített művének újraalkotása.

Az Esztergomiak a Babits Szoborért szerveződés november 26-án, délután 3 órakor ünnepélyesre várja azokat, akiknek fontos a magyar művelődés, a magyar művészetek ügye. Szeretnék meghívni valamennyi adományozót, segítőt, akik ebben a mintegy másfél éves kemény munkában bármilyen módon részt vettek, segítettek nekünk. A rendezvény nem egyszerűen a szobor felavatása, hanem különleges, emelkedett alkalom, melynek során az Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért civil szerveződés átadja az alkotást a város tulajdonába a már elkészült ajándékozási szerződésben foglaltak alapján. Reményeik szerint az esztergomi polgárok szép számmal képviseltetik majd magukat ezen a jeles eseményen, egyfelől a költő iránt való tiszteletből, másfelől a szobor újraállításának örömére. A Széchenyi tér ideális hely a népes ünneplésre, s a rendezők elképzelése szerint a szobor-leleplezés és az átadás ünnepélyes ceremóniája után valamennyi jelenlévőt vendégül látják egy pohár szekszárdi borra és pogácsára.

Az Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért szerveződés tagjai úgy vélik, s ennek hangot is kívánnak adni, hogy kormányzati részről átgondoltabb és következetesebb fellépésre lenne szükség ahhoz, hogy ez a képtelen és barbár folyamat megszakadjon! Megálljt kell parancsolni azoknak, akik sorozatosan tüntetik el, pusztítják, semmisítik meg színesfémből készült értékeinket: szobrainkat, harangjainkat, emléktábláinkat, építészeti díszeinket, muzeális és ma is használt gépeinket is. A történtek egyetlen hasznos tanulsága, hogy egy város, nevezetesen Esztergom képes volt összefogni, minden torzsalkodás, vita, ellentétes szemléletmód, egzisztenciális és gondolkodásmódbeli különbözőség ellenére is, és másfél év után megvalósította annak a kis kávéházi asztaltársaságnak álmát: Esztergomban újra áll Borbás Tibor Babits Mihály alakját idéző bronz mellszobra – ezúttal a művész fia, Borbás Márton alkotásaként.

(forrás)