Szomorú tisztújítás az Ister-Granum regionális civil parlamentnél
2008. nov. 19.

<p>November 12-én tartotta tisztújító közgyűlését az Ister-Granum Regionális Civil Parlament Egyesület. A hányatott sorsú ernyőszervezet tagjai elsőként Keszegh Pálról emlékeztek meg. A garamkövesdi tanárt és borászt szeptember 30-án választották a választmány tagjai közé, de néhány nappal később tragikus hirtelenséggel elhunyt. A közgyűlés Himmler György párkányi tanárt, a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás elnökét választotta Keszegh Pál helyére.</p>

A regionális civil parlament gondolata 2002-ben merült fel először. A kezdeményezők célja akkor is az volt, hogy a határon átnyúló együttműködésbe minél több civil szervezetet is bevonva segítsék a regionalizmus társadalmasításának, a lelki határok lebontásának folyamatát, egyben az önkormányzatok és a vállalkozói szféra mellett megfelelő erővel rendelkező, integrátor szerepű civil szervezetet hozzanak létre.

Az alakuló ülésre 2003-ban került sor. Az egyesületet a bíróság többszöri hiánypótlásra szólította fel. 2005-ben pedig a megyei ügyészség új eljárást rendelt el.

2006-ban 10 fővel alakult újjá az egyesület. Ezzel a bejegyzési procedúra jelentősen leegyszerűsödött. 15 hónap alatt sikerült megszerezni a bíróság és az ügyészség jóváhagyását is. Ekkor azonban az egyesület elnöke, Naszák István (Gerecse Tájvédő és Kulturális Egyesület) súlyos betegségen esett át, ami a munka elkezdését lehetetlenné tette. Az elnök betegségéből felgyógyulva szeptember végén a választmánnyal együtt lemondott, lehetőséget biztosítva így az egyesület kibővítésének és egy tisztújításnak.

A szeptember végi közgyűlésen az egyesület elnökévé Balogh Zoltánt választották (Dorogi Környezetvédelmi Egyesület), a koordinátor Ocskay Gyula lett (Politikai Filozófia Alapítvány, Pilismarót), a választmány többi tagja pedig: László Erika (Piliscsabáért Egyesület), Sasvári Géza (Vállalkozók Esztergomért Egyesület), Szendi Gábor (Esztergomi Környezetkultúra Egyesület) és Keszegh Pál (Szkala Garamkövesdi Szőlészek és Borászok Társulása).

Még a bírósági papírok se készültek el, amikor a mindig vidám, kiváló szónok, és csupaszív tanító az iskola kapujában összeesett, és nem ért be többé az órára. A november 12-i közgyűlésen elsőként róla emlékeztek meg a megjelentek, és döntöttek róla, hogy a parlament részvétlevélben fejezi ki együttérzését a hozzátartozókkal és az egyesülettel.

A választmány tagjává választották Himmler Györgyöt, a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás elnökét, póttaggá pedig Gál Kálmánnét, az Esztergomi Ipartestület elnökét.

Két újabb jelentkező szervezet felvételéről is döntöttek.

A regionális civil parlament talán most már, közel 7 év elteltével, megkezdheti munkáját. A parlament célja egyrészt a határ két oldalán működő civil szervezetek közötti kapcsolatok erősítése, közös érdekérvényesítés, szakmai programok, rendezvények, projektek kezdeményezése, a létrehozás alatt álló regionális nonprofit szolgáltató hálózat működtetése, másrészt az Ister-Granum EGTC mellett létrejövő regionális tanácsadó testület munkájában történő aktív részvétel. Utóbbi az EGTC regionális stratégiai tanácsaként fog működni a jövőben. Tagjai a civil parlament választmányán kívül a régió három legnagyobb munkaadójának képviselője, az érintett megyei kereskedelmi és iparkamarák küldöttei, valamint az EGTC hat szakmai bizottságát vezető polgármester. A regionális tanácsadó testület így mindhárom szektor érdekeit képes megjeleníteni, és ezzel hatékonyan segítheti az EGTC keretein belül megszülető döntéseket. Erre módjuk van a civil szervezeteknek is, amennyiben bekapcsolódnak a civil parlament munkájába.

(forrás)