Nem fér el a sok Suzuki
Gazdaság
2007. júl. 10.

<p>Bár a MÁV illetékese szerint a németországi vasutassztrájk nem okozott fennakadásokat Magyarországon, ám egyes cégeknél, így a Magyar Suzukinak problémái adódtak.</p>

Az esztergomi Suzuki-gyár vezérigazgató-helyettese, Fórián István a Népszabadságnak azt nyilatkozta, a németországi munkabeszüntetés miatt az exportra szánt autókat nem tudják kiszállítani, akkora tárolókapacitásuk pedig nincs az üzem területén, ahol elférnek a gépkocsik. A társaság ezért a szomszédos cégekkel tárgyal, hogy - ha kell - átmenetileg ott tudják elhelyezni a kocsik egy részét. (A gyár most előre is termel: a szokásos nyári gyárleállás idejére készleteznek, emiatt is nagyobb lehetne a helyprobléma). A vezető hozzátette ugyanakkor, egyelőre csak némi torlódás van az exportszállításokban.

A győri Audi Hungaria Motor Kft. részegységek és a kész modelleknek 55 százalékát vasúton, 45 százalékát közúton szállítja - mondta az ügy kapcsán a győri vállalat kommunikációs igazgatója. Lőre Péter szavai szerint a cég már korábban elérte, hogy ki- és beszállításai a német vasutak minimálszolgáltatásai közé tartoznak, így a sztrájk idején sem áll le a vonatforgalom, igaz késésekre van példa.

Légrádi Edit, a szentgotthárdi Opel-gyár sajtófőnöke azt közölte: az elmúlt napokban a német vasutassztrájk miatti szállítmányozási kiesést kamionokkal pótolja a vállalat. Ennek köszönhetően alkatrész-, vagy anyaghiány miatt nem volt kiesés a munkában.

(NAPI Online)

(forrás)