Az esztergomi Fehér torony lefedésével kapcsolatban
Kultúra
2008. okt. 27.

<p>A Magyar Nemzeti Múzeum közleménye</p>

Ahogyan az a sajtóban már többször is megjelent, a "Reneszánsz év" támogatott projektjei keretében az Oktatási és Kulturális Minisztérium 112 millió forintos összeget biztosított az Esztergomi Vármúzeum Fehér tornyának rekonstrukciós munkálataira, valamint a kápolnában és az úgynevezett "Vitéz Studioloban" található freskók restaurátori munkálataira, figyelemmel arra, hogy a többéves munkával helyreállított, felbecsülhetetlen értékű alkotásokat megvédjék.

A kivitelezési munkálatok a jóváhagyott tervek alapján 2008 augusztusában kezdődtek meg, és előreláthatóan 2008 decemberében fejeződnek be.

A minden érdekelt fél által támogatott kivitelezés megkezdése után Esztergom város polgármestere, Meggyes Tamás úr több sajtóorgánumban olyan félrevezető, a Magyar Nemzeti Múzeumra dehonesztáló nyilatkozatot tett, amelyek egyértelműen nélkülözik a szakmai hozzáértést és a felelősségteljes jó szándékot, pusztán a médiaszereplésre koncentrálnak.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a MNM főigazgatója által írott,részletes cáfolatot (amely letölthető innen) figyelmen kívül hagyva Meggyes Tamás Polgármester Úr, továbbra is méltatlan, vulgáris hangnemben támadja az intézményt és a korábban még általa is elismert rekonstrukciós folyamatot.

A Magyar Nemzeti Múzeum az Esztergomi Vármúzeum kezelőjeként, a páratlan műemléki együttes felelős gazdájaként mindenkor kész a hiteles szakmai megbeszélésekre vagy akár vitákra. Nem kíván azonban részt venni feltűnésre törekvő sajtóhadjáratokban, álszakmai ötletbörzékben. Mindezek figyelembe vételével a Múzeum a maga részéről a "vitát" lezártnak tekinti.

Forrás: www.mnm.hu

(kiemelések: Cs. J.)

Részlet a polgármesternek, 2008 október 8-án írt levélből

Tisztelt Polgármester Úr!

A fentiekben megfogalmazott fél-információk és pontatlanságok deklarálása mellett, különösen bántónak érzem az Ön levelében azokat a vádakat és megfogalmazásokat, amelyek a vár eddigi rekonstrukciós helyreállításával kapcsolatban fogalmazódtak meg. Szívesen cáfolom tételesen is az Ön levelében vagy a képviselő-testületi előterjesztésben, illetve a témával kapcsolatban a sajtótermékekben megjelent, megfogalmazott dehonesztáló kifejezéseket, amelyek a rekonstrukció „szegénységről, alacsony színvonalú kialakításáról, méltatlan esztétikai és építészeti minőségéről, történeti hűtlenségéről, elhibázott anyagválasztásról” szólnak. Ám a tételes cáfolat helyett, engedje meg, hogy mindössze két, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma igazgatójának szóló levélből idézzek:

– „...2004-ben az eurorégió elkezdte működését, február 4-én megtartotta első közgyűlését. Következő, soron következő ülését április 7-én, szerdán 10.00 órai kezdettel tartja a száz település. Ehhez az alkalomhoz szeretnénk a Vármúzeum Lovagtermét (és az állófogadáshoz a Márványtermet) kibérelni, amely méltó a rendezvény megtartására...”

– „…Esztergom város Képviselő-testülete és a magam nevében ezúton köszönöm meg, hogy rendező partnerként az Esztergomi Vármúzeum és személy szerint Igazgató Úr hozzájárult ahhoz, hogy 2000. december 31-én a királyi vár történelmi falai között, méltó módon búcsúzhattunk a II. évezredtől. Úgy gondolom, hogy az „Álomalapítás” című évezredbúcsúztató program helyszínéül méltóbb helyet nem választhattunk, mint Szent István szülőhelyét, az Esztergomi Királyi Várat.”

Mindkét levél aláírója Meggyes Tamás Esztergom Város Polgármestere.

(forrás)