Kereszt-Rejtvény 51.
Kultúra
2008. okt. 24.

<p>Egy sajátos városismereti játék aktuális fordulójára (kereszt-rejtvény) invitálom a tisztelt és érdeklődő olvasókat. Minden héten felkerül egy kép (jellemzően Lekli Szabolcs fotóiból) a városunkban található keresztek egyikéből, bízva abban, hogy lesznek olyanok, akik választ adnak arra, hogy hol is található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás stb.) nem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét!), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

A múlt heti heti kép:

esztergom-anno.hu

Megfejtés:

A belvárosi Kálvária-kápolna előtt található ez az együttes. A www.templom.hu honlapon ez olvasható:

"A kálvária együttes magas talapzaton álló öt életnagyságú festett horgany szoborból áll. Krisztus keresztjétől jobbra, ugyancsak magas talapzaton Mária, balra Mária Magdolna látható, valamint a két lator. A jobb oldali lator arca megnyugvást fejez ki, ezt erősíti lábainak párhuzamos állása. A bal oldali lator tehetetlen dühét fokozza a derékszögbe felrántott jobb lábszára, és magasba emelt jobb karja."

A kápolnáról érdemes tudni, hogy "A görög kereszt alaprajzú, neoromán kápolna igénytelen, nyerstégla falazású, de tetszetős épület. Háromszögben végződő egyforma homlokzatuk oromzatán gúlasisakos négyezeti torony ül. A magas, keskeny, osztott ablakok félkörívben végződnek. A főhomlokzati oromzat közepén mélyített keretezésű ökörszem ablak. Az alatta lévő egyenes záródású kaput lunettában végződő, bimbós díszítésű keret fogja közre. A lunetta valamikori festményéből ma csak színtöredékek vehetők ki. Az ajtó gerendázatán az építkezés idejét (1900) római számokkal jelezték. "

Az oda vezető stációról meg ezt: "A kápolnához vezető tizennégy stáció terméskő alapon nyugvó téglafülke, lunettában végződik, ebben kis tábla a keresztút aktuális számával. A négyszögű mezőben vasháló és üveg mögött a keresztút jeleneteit ábrázoló, mozgalmas, életszerű, festett szobrok. "

( Ötvennyolcas )

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Anyu54

Szilvi

Gerdy

Lacikabácsika

Ötvennyolcas

Összesítve:

Anyu54 ( 44 )

Acho ( 22 )

Gerdy ( 50 )

g. ( 4 )

Lacikabácsika ( 50 )

Ötvennyolcas ( 36 )

Vidrapeter ( 2 )

Zs.Zsuzsi ( 1 )

Faxau ( 3 )

Szilvi ( 29 )

Krisztina ( 1 )

Az e heti feladvány képe:

esztergom-anno.hu

Fotó: Érdy Gábor

A megfejtések beküldési határideje: október 29.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

(forrás)