Alperesem a tükrömben
Gazdaság
2007. jún. 28.

<p>Szombaton tartják Esztergomban a Suzuki gyár hagyományos családi napját. Nem lesz szokványos.</p>

A Liga szakszervezeti szövetség aznap tüntetést szervez Esztergomban, nyomatékosan tiltakozva a munkavállalókat, különösen az érdekképviseletet sújtó Suzukis jogsértések ellen.

Apósom egyszer gorombaságokat mondott egy éppen felszínen fickándozó politikus tetteit vezérlő szándékokról, mire megjegyeztem: ha én ezt így, bizonyíték nélkül újságcikkbe írnám, akkor simán beperelhetne az illető, hogy rontom a jó hírnevét. Apósom ártatlanságot mímelve széttárta a karját: "hát neki van olyanja? Nekem ezt eddig senki nem mondta!"

Hovatovább másfél éve hajtogatják a Suzuki gyár vezetői, hogy a helyi szakszervezet tisztségviselői megsértették a cég jó hírnevét. A bírósági tárgyalóteremben mind büntető, mind munkaügyi perben képtelenek voltak ezt bizonyítani. Ám a rendkívüli felmondással elbocsátott szakszervezeti elnököt a állásába jogerősen visszahelyezendő ítélet előtt megint rendkívüli elbocsátással sújtották (holott a per tárgyát adó elbocsátás óta nem lehetett a cég alkalmazottja). Próbálva megfejteni ennek okát, nem jutottam más következtetésre: amíg az illetőnek pereskednie kell joga érvényesítésért, addig sincs kapun belül. A többi ötezer látja ezt, és megérti, hogy nem érdemes szakszervezetiskedni. Kevés is a tag, és igen óvatos; egyikük sem kérte például, hogy a cég vonja le a tagdíjat - meg ne tudják, hogy odatartoznak. Hiszen a szélsőséges lehetőségeket is figyelembevevő munkahelyi előírások folyamatos megtartása józan körülmények között szinte lehetetlen (és felesleges), az pedig a vezetők jóindulatán múlik, kinek milyen mértékben nézik el az eltérést.

A Suzuki ezzel a hosszú ideje tartó, "majd én megmutatom, mondjon bárki, bármit!" magatartásával lassan a pökhendi, arrogáns munkáltató szimbóluma lesz. A bírósági ítéletekből levonható következtetés: csak magát okolhatja ezért. A kényszerből gyáron kívüli, autóbuszos szakszervezet-alapítás, az egyoldalú kijelölése (az előírt megegyezés helyett) a félreeső szakszervezeti helyiségnek, a személyekkel kapcsolatos hercehurcák ismétlődő nyilvánossága, a munkahelyi jogsértések elleni tiltakozások sokasága (amiért például tavaly a miniszterelnök is lemondta részvételét az új SX4-es típus ünnepségén) kifejezetten árt a cég jó hírnevének.

Előbb-utóbb, ha következetes, be kell perelnie saját magát.

Szöllősi Ferenc

forrás: Népszava Online

(forrás)