Reneszánsz kincsek kiállítása
2008. szept. 18.

<p>Az ország legjobb állapotban megmaradt reneszánsz kori épületében, az esztergomi Bakócz-kápolnában a város egyházi gyűjteményeinek reneszánsz kincseit tekinthetik meg az érdeklődők; a tárlatot csütörtökön Erdő Péter bíboros, pírmás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg.</p>

A könyvtárak értékei közül látható lesz a Bakócz Graduale, amely 110 kilós súlyával a világ egyik legnagyobb kódexe, valamint a magyar királykoronázási szertartást tartalmazó Filipecz Pontificale. Mátyás király könyvtárát a lövöldi korvina képviseli.

A szervezők közlése szerint a levéltári dokumentumok közül bemutatják Mátyás aranybullájával megpecsételt és saját kezűleg aláírt oklevelét, amelyben az esztergomi érsekek kiváltságait erősíti meg. A tárlaton szerepel az Academia Istropolitana megalapítását engedélyező pápai bulla és az az okirat is, amelyben Mátyás király szabadon bocsátja Vitéz Jánost fogságából.

A kiállítás helyszíne a főszékesegyházi kincstár, így az állandó tárlatból nem emelnek ki tárgyakat. Az ország egyik legértékesebb ötvösműtárgyát, a Mátyás kálváriát, valamint Bakócz Tamás miseruháját, a Corvinus szarvserleget, továbbá a Mátyás király egyik trónkárpitjából átalakított selyembrokát casulát eredeti helyén, külön felirattal jelölve láthatják az érdeklődők.

A Keresztény Múzeum gyűjteményét XV. századi itáliai és magyarországi műalkotások képviselik. Pesellino és Botticelli kortárs követőjének Madonna képei, illetve a hazai későgótika garamszentbenedeki emlékei a múzeum leghíresebb kincsei közé tartoznak. A magyarországi emlékek a gótika és a reneszánsz stílus párhuzamos jelenlétét példázzák Bakócz Tamás korában.

Forrás: tatabanya.hir6.hu

(forrás)