Akkor ez most Botticelli?
2007. jún. 19.

<p>Továbbra sem csillapodik az Esztergomban talált freskó körüli parázs vita.</p>

A képen évek óta dolgozó restaurátorok foggal-körömmel ragaszkodnak álláspontjukhoz, miszerint az alkotás Botticelli keze nyomait őrzi. Akadnak azonban olyanok is, akik szerint kizárt, hogy az olasz mester hazánkban akár egy ecsetvonást is húzott volna.

Meglehet, örök titok marad, ki készítette a rejtélyes és hatalmas port kavart képet.

4 érv, hogy miért eredeti az esztergomi freskó

Wierdl Zsuzsanna a freskó első számú restaurátora a Blikknek:

#Bár iratok őrzik, hogy Albertus itt járt, egy művét sem ismeri a világ. Botticelli életéből viszont hiányzik két év, amit sejthetően Magyarországon töltött.

#Botticelli nem használt aláírást. Eddig egyetlen művét ismertük, egy Dante-illusztrációt, amit aláírt. M. B. (Alessandro di Mariano di Botticelli) monogramot használt. A freskón ez található.

#Laborvizsgálatok igazolják, hogy már a középkorban létezett a fal. Időközben, így a reneszánsz korban is, nyilván sokszor átépítették az épületet.

#A szemöldökív, a hajfonat, maga a technika, amivel a kép készült, a színhasználat, mind gyaníthatóvá teszi, hogy Botticelli keze munkájával állunk szemben. Ezenkívül fotótechnikai labor- és rétegvizsgálatok is valószínűvé teszik a feltételezésünket.

4 érv, miért lehetetlen, hogy a firenzei mester műve

Cséfalvay Pál, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója. Boldog volna, ha Botticellié lenne a freskó, de szerinte erre nincs elég bizonyíték.

#Nincs semmiféle dokumentum arról, hogy Botticelli Magyarországon járt volna. Ezzel szemben kortársai megfordultak itt, mint például Albertus Fiorentinus.

#Botticelli a későbbi munkáit mind A. B. monogrammal írta alá, ahol az A bal szára azonos volt a B szárával. Ez egyértelműen a nevére, Alessandro Botticellire utal.

#A fal, amelyen a freskó található, nem létezett 1460-ban, amikor állítólag Botticelli a freskót készítette. Az 1480-as években húzhatták fel, mivel stílusát tekintve a Medici-családhoz köthető.

#A stílusjegyek nem perdöntő bizonyítékok. Számtalan kortárs piktor műve hasonló vonásokat őriz. Botticelli festőtársai mind így festettek. Botticelli mesterének fia, akit később Botticelli tanítványának fogadott, szintén ilyen stílusjegyekkel festett.

Cs. Á.

blikk.hu

(forrás)