Kápolnafelújítás civil kezdeményezésre Esztergomban
2008. szept. 8.

<p>Szép példát mutatott Esztergomban az a civil összefogás, amelynek köszönhetően felújítottak egy régi kápolnát. Az Esztergomi Polgári Körök és Szent Anna-plébániatemplom közössége adományaiból újították fel Esztergomban a Szent Rozáliáról elnevezett kápolnát.</p>

A pestisjárványt megállító Palermói Szent Rozáliáról elnevezett barokk kápolnát 1736-ban három esztergomi polgár építtette. A Szent Anna-templomhoz tartozó kápolnát keveset használták, és az elmúlt évtizedekben lassan tönkrement.

Tavaly adományként a kápolna egy Szent Rozáliát ábrázoló új oltárképpel gazdagodott, idén pedig kívül- belül megszépült az épület a civil közösségi összefogás eredményeként. Székely János püspök, aki korábban a Szent Anna-templom plébánosa is volt, örömmel fogadta ezt a kezdeményezést, és anyagi támogatást is adott. A polgári körösök és a plébánia közösségének tagjai közül volt, aki pénzzel támogatta a felújítást, volt, aki keze munkájával segített. A tetőfedők, kőművesek, festők és más mesterek, hívek ingyen dolgoztak az épület megszépítésén. A kápolna környékét megtisztították a gaztól, megjavították a tetőzetet és kívül–belül újrafestették a falakat. Még új padok is készültek a régi székek helyére. A Keresztény Múzeum igazgatója és művészettörténésze pedig szakmai segítséget adott a kápolna belső elrendezésének kialakításához.

A felújított Szent Rozália-kápolnát szeptember 3-án szentmise keretében áldotta meg Pokríva László plébános.

Forrás: gondola.hu

(forrás)