Botticelli-freskót találtak Esztergomban
2007. jún. 8.

<p>Botticelli festette Vitéz János dolgozószobájában a Mértékletességet ábrázoló freskót, melyről korábban azt hitték, hogy a firenzei Albert mester alkotása.</p>

utoljára frissítve: 13:23

A kép Vitéz János egykori esztergomi érsek dolgozószobájában, az úgynevezett Vitéz János-terem északi falán található, a négy reneszánsz erényt (Bölcsesség, Mértékletesség, Állhatatosság, Igazságosság, azaz Prudentia, Temperantia, Fortitudo, Iustitia) ábrázolja, a nőalakok közül a mértékletességet szimbolizálót festette Botticelli. Korábban azt feltételezték, hogy a kép a firenzei Albert mester alkotása. A freskót több ízben restaurálták, először 1934-38 között, majd még kétszer. Ma már bebizonyosodott, hogy ezek során olyan anyagokat használtak, amik károsították a freskókat, ezek eltávolítása és az eredeti színek helyreállítása folyik 2000 óta Egy néhány éve létező új módszerrel, infra-világítással pásztázták át a falakat a várban. A Botticellinek tulajdonított egészalakos freskó megtalálását csütörtökön jelentette be Firenzében egy nemzetközi reneszánsz-konferencián Wild Zsuzsanna restaurátor.

Vitéz János egykori stúdiumában, az egyik freskó alatt – amely egyébként a négy erény közül a mértékletességet ábrázolja – először csak annyit láttak, hogy ez valószínűleg a Filippo Lippi műhelyéből kikerült festmény, freskó lehet.

Csak amikor jobban megnézték a freskót, akkor találtak egy monogramot, amely erősen valószínűsíti, hogy a fiatal Botticelli festette, aki Lippi műhelyében tanult. "Itálián kívül nem nagyon fordul elő Botticelli-festmény. Mikor Vitéz János esztergomi érsek lett, és birtokba vette az esztergomi palotát, Firenzéből hívott festőket. Akkor Filippo Lippi festőiskolája volt a leghíresebb, fiatal művészként Botticelli is ott tanult, és úgy tűnik, hogy őt küldték ide" - mondta Horváth Béla.

A részleteket délután hozzák nyilvánosságra Római Magyar Akadémián rendezett szakmai előadáson.

Egyes források szerint Andrea Mantegna, XV. századi itáliai festőművész alkotását találták meg, míg a Magyar Rádió szerint a freskó Botticelli műve. A szakértők szerint minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a négy falfestmény közül az egyik Botticelli műve. „A restaurálás folyamán egyre több olyan stílusjegy került elő, ami arra utalt, hogy a négy erényes festmény egyikét Botticelli festhette – nyilatkozta az Indexnek Horváth Béla, az esztergomi Vármúzeum igazgatója. - Összehasonlítva az ismert Botticelli-festmények nőalakjaival és főleg fejrészeivel, ez szinte bizonyosra vehető.”

Külső hivatkozások

Interjú Hiller Istvánnal: www.mtv.hu (videó)

(forrás)